Finn rozskenyérből ropogós nassolnivaló? Házi receptet mutatunk

crispbread cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy nagyon régi, ősi skandináv recept, ami nem csak nagyon egészséges, de elképesztően praktikus is. Most megmutatjuk, hogyan készül házilag.

Nálunk csak papírcsomagolásban, téglalap alakú szeletekben ismert kenyérszerűség, olyasmi, ami azért van otthon, hogy legyen mit enni, ha nem vettünk kenyeret, de sokan diétás megfontolásból vásárolják. Én most pusztán abból a célból készítettem el, mert finom, ezerszer, milliószor jobb a csomagolt változatoknál, és nagyon jól megy krémekhez, mártogatósokhoz, hummuszokhoz is.

A finn-svéd gasztronómiában évszázados hagyomány, ősi szokás, hogy évente kétszer - tavasszal és ősszel - sütöttek ilyen kenyereket. Ezek nem téglalap alakúak voltak, hanem nagy, kerek lapok, amelyek közepén lyuk tátongott. Ezen a lyukon keresztül fűzték fel egy rúdra őket, így tárolták. 

A régi módszer

Míg ma már a legtöbb élesztővel vagy kovásszal készül, eredetileg egy egészen különleges technológiával csempészték a buborékokat a tésztába. A liszt és víz keverékébe havat vagy porrá zúzott jeget kevertek, így miközben ezek felolvadtak, apró buborékokat képeztek a tésztában. 

A teljes kiőrlésű lisztből készült tészták ragadnak, ez ellen nincs mit tenni. Sokat segít, ha nyújtáskor alaposan lisztezzük a felületet, és ne felejtsünk el mélyeket lélegezni.

Finn ropogós laposkenyér

crispbread kicsi

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 500 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 3 gramm porélesztő
  • 350 milliliter víz
  • 1 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet nagy tálba tesszük, elkeverjük a sóval. Beleszórjuk az élesztőt, majd a langyos vizet is hozzáöntjük, és összegyúrjuk. Letakarva egy órát állni hagyjuk, majd olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehetséges, és téglalapformákat vágunk belőle. Ha kerek alakúra szeretnénk, nyújtsuk körre, és egy pohár segítségével szakítsuk ki a közepét. Ha ezzel megvagyunk, előmelegítjük a sütőt 250 fokosra, a kinyújtott kenyereket sütőpapíros tepsire fektetjük, és ropogósra sütjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük