Gondoltad volna, hogy a gladiátorok alig ettek húst? Árpaevő volt a gúnynevük

gcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gladiátorokról mindig a nyers erő és a tökéletes fizikum jut az emberek eszébe, köszönhetően a korabeli művészi alkotásoknak és a mai sikerfilmek és sorozatok hőseinek.

A gladiátorok a hódító hadjáratok során foglyul ejtett rabszolgák voltak, de akadtak köztük olyanok is, akik önként jelentkeztek a gladiátoriskolába, ők általában a szegény, kilátástalan élet miatt választották a harcos életformát, hisz így fedél és mindennapi betevő is jutott nekik.

Azt is lehetne mondani, hogy a gladiátorok koruk legnépszerűbb sportolói voltak, hisz tömegek rajongtak értük, telt házzal mentek a viadalok. Gazdáik bizonyára jól tartották őket, biztosítottak minden körülményt, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy az arénában diadalt arassanak.

És ha már a sportemberekhez hasonlítottuk a gladiátorokat, akkor adja magát a kérdés, hogy vajon mivel táplálkoztak? Hisz a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú a sportemberek életében, a jó kondíció feltétele a megfelelő táplálkozás.

gfk

Húst csak ritkán ettek

A gladiátorok élete nagyrészt a gyakorlótéren telt, szinte egész nap edzettek, majd a gyakorlótér oldalán fekvő szűkös barakkban pihentek és persze ettek. A mai sportemberek étrendjét vizsgálva azt hinné az ember, hogy a gladiátorok biztos, hogy nagyon sokat ettek, főleg húsokat. Az igazság az, hogy a harcosok alig ettek húst és tejtermékből sem fogyasztottak sokat, étrendjük növényi volt, főleg gabonán éltek.

Napi betevőjük egyike volt az árpakása és a bab keveréke, amitől nem lettek kockás hasú Adoniszok. A gyakori árpafogyasztás miatt a gúnynevük az árpaevők volt. Táplálkozásuknak köszönhetően ugyan volt izom a testükön, de zsírpárna is jócskán, amely egyfajta védelmet nyújtott a harcokban. A testesebb gladiátorok látványosabb harcokat vívtak, még mély vágási sérülés után is képesek voltak talpon maradni és akár vérben fürödve harcolni.

gák

A gladiátorok a gabona és az árpa mellett zabot, búzát, babot, szárított gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztottak, húst és tejtermékeket csak ritkán, általában a nagyobb viadalok előtti lakomákon, persze csak akkor, ha ők is hivatalosak voltak rá. A gladiátorok növényi alapú étrendje nem csak felvetés, izotópos vizsgálatokkal bizonyított, mit is ettek és ittak a bátor harcosok.

gctá

Regeneráló csodaitalt is ittak

Nem bort vedeltek, azt meghagyták az előkelőségeknek, a harcosok hamufőzetet ittak. Ókori források több helyen említést tesznek egy különleges italról, amit azért ittak, hogy erősítsék testüket a fizikai erőkifejtések után és segítsék a csontok gyógyulását. Az ital kalciumos táplálékkiegészítő lehetett, a kutatók szerint elégetett növények és állati eredetű csontok hamvaiból készült.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük