8 ok, amiért érdemes gombát fogyasztani: a legjobb receptjeinket is mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amellett, hogy egészséges, változatos és finom ételek készíthetők gombából, érdemes beépíteni az étrendbe, rendszeresen fogyasztani.
A gomba vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyag, hatalmas előnye, hogy egész évben könnyen beszerezhető. A legnépszerűbb a csiperkegomba, de a laska is közkedvelt. Bár a különböző gombafajták eltérő mennyiségben tartalmazzák a nyomelemeket, egyikkel sem lőhetsz mellé. A gomba hús helyett is tökéletes, készülhet belőle pörkölt, nyárs, leves, de rántva is nagy kedvenc, az alábbiakban majd kedvenc receptjeinkre is kitérünk.
Miért egyél sok gombát?
Kalória- és zsírmentes
A gombában alig van kalória, zsírt egyáltalán nem tartalmaz, alacsony a nátriumtartalma is, viszont sok benne a fehérje, a legnagyobb része pedig víz. Ennek köszönhetően nem emeli meg a vércukorszintet és a koleszterinszintet sem.
D-vitaminban gazdag
A szürke, napfényhiányos napokban különösen nagy szükség van D-vitaminra, szerencsére a gomba ebben is bővelkedik, természetes módon állítja elő. 100 grammja körülbelül a napi szükséglet 25%-át biztosítja.
B-vitaminban bővelkedik
A gomba az egyik legjobb B-vitamin-forrás, több fajtája is megtalálható benne. A B2-vitamin segít a vörösvérsejtek megfelelő állapotának fenntartásában, a B3-vitamin hozzájárul az emésztőrendszer és a bőr egészségének megőrzéséhez, a B5-vitamin pedig az idegrendszer megfelelő működésében és a szükséges hormonok termelésében vesz részt.
Káliumtartalma is kiemelkedő
A kálium az egyik legfontosabb ásványi anyag, ha szív-, izom- vagy idegműködésről van szó. 1 csészényi portobello gombában nagyjából annyi kálium van, mint egy banánban.
Rézben és vasban is gazdag
A gomba rézben gazdag, ez az ásványi anyag segíti a vörösvérsejt képződését, de a csontok és az idegek egészségéhez is hozzájárul. 1 csésze gomba a napi rézszükséglet egyharmadát fedezi.
Vasban is igen gazdag a gomba, vérszegénységben szenvedőknek mindenképp érdemes gyakran fogyasztaniuk, ráadásul 90%-a fel is szívódik a szervezetben. A gombafajták közül kiemelkedik a rókagomba, amely jóval több vasat tartalmaz, mint más típusok.
Magas az antioxidáns-tartalma
A gomba tele van antioxidánssal, köztük szelénnel, így megköti a szabad gyököket, gátolja azok sejtromboló hatását, ezáltal pedig csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Hatásos gyulladáscsökkentő, így erősíti az immunrendszert is.
Hat a depresszió ellen is?
Egy újabb kutatás szerint a gomba csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát is, erről itt olvashatsz bővebben.
Kedvenc receptjeink
Ha sikerült meggyőznünk arról, hogy beépítsd az étrendedbe a gombát, ezeket a recepteket ajánljuk:
- Krémes csirkemell gombával
- Fokhagymával sült gomba
- Gombamártás baconnel
- Gombás pirog
- Töltött gomba
- Gombafasírt
- Kefires bundában sült gomba
- Zöldséges bolognai
- Tejfölös gombaleves
- Gombapaprikás
- Pirított gomba bulgurral
- Vega Stroganoff-ragu
Fotó: Getty Images