Tejfölös, kakukkfüves gombaleves: egyszerűen készül, de isteni finom

gklcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akkor lesz igazán finom a leves, ha érződik benne a gomba picit földes, diós zamata, amit tejföllel vagy tejszínnel lehet lágyítani.

Az ünnepi nagy lakoma után nem árt a mértékletesség, könnyű, finom és persze tápláló ételekkel csillapítsd az éhségedet. Ilyenkor egy melengető leves a legjobb választás, lehet hagyományos vagy krémes, a lényeg, ne terhelje a gyomrot.

Ebben a krémes levesben szuperül érződik a gomba zamata, ezért kétféle csiperke, fehér és barna kerül bele. A gombához remekül illik a kakukkfű és a fokhagyma, ez a két hozzávaló a lelke a levesnek. A krémes textúra eléréséhez magas zsírtartalmú tejfölt vagy tejszínt használj. Tálalásnál kruton, pirított gombaszeletek és friss petrezselyem is kerülhet rá.

Krémes gombaleves

glct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 gramm fehér csiperkegomba
  • 200 gramm barna csiperkegomba
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 ág kakukkfű
  • 300 gramm tejföl vagy tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A gombákat tisztítsuk meg, a nagy részüket vágjuk szeletekre, 1-2 maréknyit tegyünk félre a tálaláshoz.

A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, 4-5 percig gyakran kevergetve pirítsuk, majd forgassuk hozzá a gombákat.

Körülbelül 5-8 perc után – közben gyakran kevergessük – öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, főzzük 15-18 percig. Keverjük bele a tejfölt vagy tejszínt, forraljuk egybe. Aki szeretné, botmixerrel pürésítheti a levest.

A maradék gombát pirítsuk meg, tálalásnál tegyük a leves tetejére.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük