Itt a jó idő, kezdődik a grillszezon: a 10 legjobb receptünket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ahogy 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, előkerülnek a grillsütők, a kert szabadtéri konyhává alakul át, ott készülnek a finomságok.
Aki kertes házban lakik, könnyebb helyzetben van, azonban az erkélyen sem lehetetlen grillezni, viszont megvannak a szabályai. Az erkélyen nem szabad sem gázpalackot, sem faszént vagy parázsló fát használni, csak az elektromos grillező a megengedett, ha a társasház házirendje nem tiltja.
Ha ezt leellenőrizted, utána viszont már szabad a pálya, és nyáron tényleg kár volna kihagyni ezt a szuper lehetőséget. A grillen készült ételnek nincsen párja, arról nem is beszélve, milyen jó hangulatban szoktak telni az ilyen sütögetések. Az alábbiakban kedvenc grillreceptjeinket szedtük egy csokorba, legyen szó húsról, zöldségről vagy akár gyümölcsről, rengeteg minden készülhet a rácsokon.
Grillezett sertéskaraj
Kezdjük a sort a húsokkal, elsőként a csontos sertéskarajjal, amely nagyon szaftos és omlós lesz, ha jól készítik el. Minden a pácon múlik, a fűszeres lé annál jobban átjárja a húst, minél több ideig áll benne, hiszen vastagabb, csontos részről van szó. Mint szinte minden pácnál, itt is az olaj az alap, amelybe viszont citromlé és szójaszósz kerül, így picit különlegesebb, de mennyei lesz a végeredmény.
Görög csirkenyárs
A húsoknál maradva természetesen nem hiányozhat a sorból a csirke sem, a szuvlaki isteni finom. A citrom, az olívaolaj és a görög fűszerek gondoskodnak a mediterrán életérzésről, utóbbit te magad is kikeverheted, csak pár, minden boltban kapható szárított fűszer kell hozzá. Mivel a csirkemell alapból egy szárazabb húsrész, fontos, hogy alaposan pácold be és sokat álljon a marinádban, úgy lesz szaftos és omlós.
Húsgolyó grillen sütve
A húst nemcsak szeletekben vagy kockákra vágva dobhatod a grillre, hanem golyó formájában is, amelyet aztán számtalan mindenben használhatsz fel. Ha a darált húst olasz fűszerekkel kevered össze, majd megsütöd, utána paradicsomszósszal és spagettivel is kínálhatod, de önmagában, saláta mellé is mennyei lesz.
Grillezett garnéla
Tengeri herkentyűket is süthetsz a grillrácson, a garnéla különösen finom lesz, ha előtte fűszeres páclébe forgatod. Az előzőekkel ellentétben, a garnélát nem szabad túl sokáig a pácban hagyni, főleg, ha savas a marinád, maximum 1 órát álljon benne. A semleges, picit édeskés ízű rák tökéletesen átveszi az aromákat, ráadásul pillanatok alatt megsül.
Grillezett camembert
Természetesen nem csak húst süthetsz a rácson, a sajt is tökéletes lesz, kap egy picit füstös aromát és ropogós kérget, miközben belül olvadt és krémes lesz. Mivel a camembert nagyon lágy, alufóliában süsd, úgy is megkapja a kellő ízt és hőkezelést, mellé pedig kakukkfüvet, rozmaringot és fokhagymát érdemes csomagolni.
Baconbe tekert kukorica
Térjünk is át a zöldségekre, elsőként egy nem vega, de nem is túl húsos fogásra. A kukorica mennyei grillen sütve, édeskés, picit füstös ízt kap, azonban ha azt szeretnéd, hogy szaftos is legyen, érdemes baconbe tekerni. Ilyenkor vigyázz a sózással, hiszen a szalonna is sós, de természetesen lehet pluszban is fűszerezni, a chili is jól áll neki.
Grillezett karfiolsteak
Bár vega fogás, nem csak a húsmentesen étkezőknek ajánljuk, a sült karfiol ugyanis mennyei étel, főleg akkor, ha fűszeres olajjal kenegetve készül. Sütés közben átveszi a fűszerek ízét, kívül pirult és picit ropogós, belül viszont nagyon puha lesz. Természetesen nem csak „steakként”, szeletekben készítheted el, a rózsákat is a grillre dobhatod.
Grillezett gombanyárs
A gomba sütve, főve, töltve, mindenhogyan nagy kedvenc, így biztos vagyok benne, hogy grillezve is imádni fogod. Húsevőknek isteni köret, vegáknak pedig tökéletes húspótló lehet. Balzsamecetes páccal sütve lesz igazán különleges, de a friss zöldfűszerek se hiányozzanak róla, amelyeket a sütés végén szórj rá a gombára.
Grillezett édesburgonya
A krumpli a köretek királya, minden formában hódít, legyen szó a hagyományosról vagy az édes változatáról. Természetesen a burgonyát is el lehet készíteni grillen, karikákra vágva, olajjal lekenve nagyon krémesre sül a belseje. Ha a sült batátát még zöldfűszeres, citromos vinaigrette-tel is összeforgathatod, nagyon különleges köretet tálalhatsz.
Grillezett barack
Nem csak köret és főétel készülhet a grillen, akár még desszert is, gyümölcsöt is süthetsz a rácsokon, a barack tökéletes választás. Ha vajba forgatva, cukorral megszórva készül, szépen megkaramellizálódik a külseje, önmagában is mennyei lesz. Még amíg forró, kanalazz mellé hideg vaníliafagyit, mindenki imádni fogja.
Fotók: Getty Images