Autentikus grúz étterem nyílt a Ráday utcában - A Tifliszo megér egy látogatást

grúz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Grúz étterem nyílt Budapest szívében autentikus, családi receptek alapján készült grúz fogásokkal és italokkal.

A Tifliszo grúz étterem decemberben nyitotta meg kapuit, a konyhát Zaza Bidzinashvili séf vezeti, aki több mint 20 éven keresztül készített ételeket Tbiliszi legjobb konyháin, mielőtt Budapestre érkezett. Az alapanyagok nagy része Grúziából érkezik, így tényleg az autentikus ízeket reprodukálják, ráadásul mindent frissen készítenek a konyhán.

Az étterem a Ráday utcában található, és bár ma sokan úgy tartják, hogy gasztronómiai téren egyre csökken ott a színvonal, a Tifliszo étterem igazi ékköve az utcának, ráadásul külön öröm, hogy a sok izraeli és libanoni étterem mellett végre megjelent egy autentikus grúz hely is.

Grúzia 12 régióból áll, és mind a 12 régiónak más a konyhája. Bár sajnos arra nincs lehetőség, hogy mind a 12 konyhát külön megjelenítsék, az étlapon egy fúziót, egy mixet láthatunk, minden különböző régióból van valamilyen finomság rajta.

A grúz konyháról azt kell tudni, hogy rengeteg fűszert és gyógynövényt használ, mind az ételekben, mint az italokban, saját fűszerkeverékeik is vannak, amelyeket bátran, de a tökéletes egyensúlyra törekedve használnak - az étterem konyháján is. 

Mi az, amit nem érdemes kihagyni?

Bár rengeteg finomság van az étlapon, ezeket a hagyományos grúz fogásokat/italokat nem érdemes kihagyni, ha az étteremben jártok:

Hachapuri vagy khachapuri

A kemencében sült tésztacsónakok vagy lepények helyben készülnek, általában sajttal, vajjal és tojással vannak megpakolva, de hétféle változatát lehet megkóstolni az étteremben. Grúzia különféle régióinak a receptjei szerint készítik a hachapurikat, van például Imereti, Marl és Adadzári recept. A hachapurit, de a többi hagyományos recept alapján készült kenyeret is tone-ban, vagyis grúz kemencében sütik.

Churchkhela

Hagyományos grúz édesség. Szőlőlevet vagy gránátalmalevet főznek össze cukorral, míg sűrű massza nem lesz belőle, majd cérnára felfűzött diót vagy más magvakat mártanak bele, végül fellógatják, hogy az édes massza megkössön. Kívülről olyan lesz, mint egy rúd szalámi, ízre viszont olyan, mint a birsalmasajt, csak éppen szőlőből.

Khinkali

A grúz konyha jellegzetessége, általában lisztből és vízből készült, élesztő nélküli tésztabatyu, amelybe húsos, zöldséges vagy sajtos töltelék kerül. A hagyomány szerint akkor jó, ha legalább 19 ráncot csippentenek össze a tésztán, de minél ügyesebb a háziasszony, annál többet tud. Nem csak a formázása, az elfogyasztása sem egyszerű, meg kell fogni a csúcsánál, beleharapni az oldalába, kiszívni belőle a levet, majd utána lehet összevágni és elfalatozni.

Csacsa vagy chacha és szörpök

Nemzeti grúz rövidital, a pálinkához hasonló párlat, a szőlővidék terméséből készül. Ha nem alkoholt innátok, a grúz gyógynövényes szörpöket érdemes megkóstolni, van például tárkonyos, rikító zöld italuk, ami bár elképesztően fura, mégis finom, inkább ánizsos íze van. 

Grúz borkultúra

Grúziát a bor bölcsőjének is tekintik, ugyanis Dél-Kaukázus területén találták meg a világ első borkészítőeszköz maradványait, ráadásul a grúzok jöttek rá arra, hogy a szőlőlét hogyan lehet borrá alakítani, ha a föld alá helyezik télire. Ma több mint 500 őshonos szőlőfajta terem meg Grúziában, ráadásul olyan veszélyeztetett szőlőfajták is, melyek sehol máshol.

Legendás híre van a grúz bornak, amit nem hordókban, hanem kerámia- vagy agyagedényekben, úgynevezett Qvevri-ben erjesztenek, tárolnak és érlelnek, ezért a Qvevri az ország több ezer éves nem hivatalos szimbóluma is. Az étteremben díszes kis agyagkancsókban kínálják a borokat, amelyek testesek és illatosak, van fehér és vörös is, rengetegfélét végig lehet és végig érdemes kóstolni.

A Tifliszo étterem és maga a grúz konyha azért nagyszerű, mert elképesztően változatos, a vegetáriánus és a húsevő vendégek is megtalálják majd a nekik tetsző fogásokat, hatalmas a választék, az előételektől és levesektől kezdve a halételeken és főételeken át a hagyományos grúz különlegességekig minden van. A grúz konyha gazdag a zöldséges, sajtos, fűszeres fogásokban, különböző mártogatósokban, de sült húsok, hússal töltött tészták és halas fogások is vannak bőven. Ráadásul tényleg minden isteni finom és még gyönyörűek is - de beszéljenek helyettem a képek.

Fotók: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük