Gyomorkímélő, egészséges receptek: az ünnepi lakoma után ezekkel az ételekkel indítsd a januárt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A karácsonyi és szilveszteri evés-ivás után nem árt kímélni a túlterhelt gyomrot, épp ezért ajánlott könnyed, egészséges fogásokkal kezdeni az évet.
Új év, új fogadalmak, fő az egészség és az egészséges életmódra törekvés. A december mindig a nagy evésről és ivásról, na meg a vendégségbe járásról szól, a házigazdák igyekeznek kitenni magukért, sok finomsággal kínálják az embert, amire nehéz nemet mondani. Töltött káposzta, bejgli, sültek, zsírosabb és édesebb fogások egyaránt lecsúsznak különböző italokkal társítva.
Bármennyire is jólesnek ezek a finomságok, a gyomrot megterhelik, még az is előfordulhat, hogy a túlevésnek köszönhetően valamilyen emésztőrendszeri probléma alakul ki. Az új évet ajánlott egészséges ételekkel kezdeni, főtt zöldségekkel, párolt húsokkal és salátákkal, mutatunk 10 szuper receptet, amiket érdemes kipróbálni!
Pirított gomba bulgurral
Az egyszerű fogást lehet köretnek vagy főételnek is kínálni, mivel nagyon laktató. Plusz érvek az étel elkészítése mellett, hogy a gomba remek párost alkot a bulgurral, és egészséges is. Ha köretként kínálod, párolt hal kerüljön mellé, de magában fogyasztva is tökéletes.
Almasaláta dióval és áfonyával
A jó öreg mondás szerint mindennap egy alma, az orvost távol tartja. Az egészséges gyümölcsöt nem csak magában érdemes fogyasztani, sütemények és saláták is összedobhatók belőle. A tartalmas almasalátába kerül vörös áfonya és dió is, a sajttól pedig laktatóbbá válik az egészséges finomság.
Mogyoróvajas-banános zabkása
A zabkása szerény eledel, ennek ellenére rengeteg lehetőséget rejt magában, sokféleképpen lehet izgalmassá tenni. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy energiadús, épp ezért szuper választás sportolóknak, napindítónak is tökéletes. Feltölt energiával, főleg akkor, ha banánnal és mogyoróvajjal kombinálod.
Mogyoróvajas-zabpelyhes energiagolyó
Még gyomorkímélő időszakban is jólesik a nassolnivaló, főleg az olyan, ami egészséges is, ilyen a mogyoróvajas energiagolyó, ami még energiával is feltölt. A finomság zamatában a mogyoróvaj dominál, cukor helyett méz édesíti, illetve lenmag és zabpehely, valamint étcsokoládé alkotja a sütés nélkül készült desszertet.
Zöld tea gőzében párolt hal
Zöld tea és hal, mindkettő egészséges és finom, érdemes párba állítani őket. A zöld tea immunerősítő és zsírégető, főzni is lehet vele, az ázsiai konyhában zöldségeket és halat párolnak vele, gyakran használják, de még rizs is készülhet benne.
Krémsajttal töltött gombafejek
A nagyobb gombafejeket érdemes töltve sütőbe tolni. Tölteléknek használhatsz darált húst vagy sajtokat izgalmasan fűszerezve. A töltött gombafejek laktatóak és nem terhelik a gyomrot, melegen fogyasztva a legfinomabbak.
Zöld turmix avokádóval
A zöld turmixba mindig olyan zöldségek és gyümölcsök kerülnek, amelyek zöld színben pompáznak. Az egészséges csemegéket bátran mixeld, cukkini, zöld alma, uborka, avokádó és joghurt is mehet a turmixba. A zöld finomságok A- és C-vitaminban bővelkednek, de ásványi anyagokban is gazdagok.
Vöröslencse-rakottas cukkinivel
A vörös lencséből nem csak leves készülhet, sok izgalmas finomság kerülhet belőle az asztalra. Ez a hüvelyes nem puffaszt, áztatás nélkül is hamar kész. A kiadós fogásban megfér a rizs, cukkini, kaliforniai paprika, sok-sok sajt. A vöröslencse-rakottas fehérjében és rostban gazdag.
Karalábéleves
A karalábé rendkívül egészséges, nyersen is nagyon finom, sokan szeretik magában falatozni, vagy salátákba keverni. A karalábét érdemes felfedezni, izgalmas finomságok készülhetnek belőle. Gyomorkímélő napokra tökéletes választás a vitamindús zöldségből készült leves, ami a tejszíntől csábítóan krémes lesz.
Erőleves buggyantott tojással
A forró erőleves feltölti a legyengült szervezetet, gyógyító hatása vitathatatlan. Az év első heteiben ajánlott erőlevest szürcsölni, de levesbetét is kerüljön bele, tészta, répa vagy buggyantott tojás. Jól fog esni az ízletes leves a túlterhelt gyomornak.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors