![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Elképesztő gyümölcs- és zöldségfaragások – Pár perc alatt készülnek el az alkotások
![japánfaragás](https://kep.index.hu/1/0/3765/37653/376536/37653651_2873771_7190c82561b805aa35d2cf9f4dbfd3a9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nemrég futottam bele az Instagramon ezekbe az elképesztő alkotásokba - a japán művész, azt hiszem, hívhatom így, zöldségekből és gyümölcsökből farag lenyűgöző szobrokat. Az ételfaragás mostanában nagy divat, de ő egészen magas szinten műveli.
Lehet, hogy nem feltétlenül kellene szobroknak hívnom ezeket az alkotásokat, de olyan művek születnek, hogy nem nevezhetem őket máshogyan. A japán alkotó, Takehiro Kishimoto, művésznevén "Gaku", nemcsak egyszerűen egy-egy mintát karcol a zöldség vagy gyümölcs héjába, hanem konkrétan kifaragja őket, elképesztő szobrokat hozva létre ezzel.
Faragott már brokkoliszárból rózsát, sütőtökből teknőst, avokádóból nyíló virágot és számtalan más gyönyörűséget. A művész egy apró, nagyon hegyes szerszámmal készíti a munkáit, így lehetséges az, hogy ennyire részletesen és precízen tud dolgozni.
Japánban nagyon nagy hagyománya van az ételfaragásnak, ők ezt mukimono-nak nevezik. A faragást nagyon gyorsan kell végezni, hiszen a megpucolt gyümölcsben vagy zöldségben gyorsan elkezdődik az oxidációs folyamat, amely miatt elszíneződik a húsuk. Pár perce van a művésznek arra, hogy kifaragja az alkotásait, majd még egy, hogy lefotózza őket - az elkészült művek végül az alkotó gyomrában végzik.
Lássuk is ezeket a mesterműveket! Érdemes végigtekerni a listát, az utolsó kettő nem kép, hanem videó, de garantáltan eláll majd tőlük a szavad.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Cover: Getty Images