10 alacsony cukortartalmú gyümölcs, amit bátran ehetsz - A fruktóz is hizlal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hiába cseréled le az esti nassolnivalót gyümölcsre, nem biztos, hogy jobban jársz vele, ha diétán vagy.
Ha fogyókúrázol - esetleg cukorbeteg vagy -, ne csak a finomított cukrokat kerüld, figyelj oda a szervezetedbe bevitt fruktóz mennyiségére is. Bár egy szelet gyümölcs sokkal egészségesebb és jobb választás, mint egy kocka csoki, egyes fajták nagyon magas cukortartalommal bírnak.
Mi az a fruktóz?
A fruktóz az egyszerű cukrok közé tartozó szénhidrát, amelynek természetes forrásai a zöldségek, a gyümölcsök, illetve a méz. Napi 50 grammnál több fruktóz elfogyasztása emésztési panaszokkal járhat, napi 10-20 gramm az ajánlott mennyiség.
Elhízást, de emésztési panaszokat is okozhat
A gyümölcscukor is hatással lehet az inzulinszintre, nagy mennyiségben történő fogyasztása hízáshoz vezethet. A fruktóz a máj glikogénraktárait tölti fel, azonban, ha ezek beteltek, akkor a szervezet a felesleget zsírrá alakítja. A természetes forrásból származó fruktózzal még nincs is akkora probléma, de ma már rengeteg termékben megtalálható a gyümölcscukor.
A fruktóz felszívódása a vékonybélből történik, viszont a fel nem szívódott gyümölcscukor a vastagbélbe kerül, ahol a baktériumok használják fel: ekkor gyulladással, puffadással, görcsökkel járó panaszok jelentkezhetnek. A glükóz javítja a fruktóz bélből történő felszívódását, ezért a gyümölcscukor és szőlőcukor aránya is döntő, nem mindegy, hogy melyik milyen mértékben található meg a gyümölcsben.
Nem szabad őket mellőzni
Természetesen a fruktóz - természetes formájában - sokkal jobb választás, mint a finomított cukor, hiszen a gyümölcsök megőrzik rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. A szervezetnek is szüksége van rájuk, ezért semmiféleképpen nem szabad őket elhagyni az étrendből, csak arra kell figyelni, melyikből mennyit fogyasztasz egy nap.
Az alábbi válogatásban azokat a gyümölcsöket gyűjtöttük össze, amelyekben elenyésző a gyümölcscukor mennyisége.
Citrusfélék
A citrom, a narancs, a grapefruit és a lime tele vannak C-vitaminnal, ráadásul minimális a cukortartalmuk. 100 gramm lime nagyjából 2 gramm, ugyanennyi citrom pedig 2,5 gramm cukrot tartalmaz. Ezzel szemben a grapefruit 7, a narancs pedig 8 grammot, de még ezek is az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök közé tartoznak.
Málna
Lehet, hogy nem számítottál arra, hogy az édes málna is szerepelni fog a listában, pedig alacsony a cukortartalma, 100 grammja csupán 5 grammot tartalmaz. A málna rostban gazdag, szuper választás, ha nassolnál, C-vitaminban és antioxidánsokban is bővelkedik.
Eper
Szintén meglepő lehet, de az eper is az alacsony cukortartalmú gyümölcsök közé tartozik, 100 grammja nagyjából 6-7 gramm cukrot tartalmaz. A C-vitaminban gazdag gyümölcsöt érdemes gyakran fogyasztani, mikor szezonja van, akár rebarbarával is párba állíthatod, amelynek szintén nagyon alacsony a cukortartalma.
Vörös áfonya
Igaz, itthon ritkán fogyasztjuk friss formájában, pedig még az előző kettőnél is alacsonyabb a cukortartalma, 100 grammja összesen 4 grammot tartalmaz, ennek is kevesebb mint a negyede fruktóz.
Avokádó
Az avokádó a legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs, 100 grammban 0,5 gramm cukor van összesen. Érdemes gyakran fogyasztani, nagyon egészséges, tele van vitaminnal és telítetlen zsírsavakkal.
Barack
A barack már magasabb cukortartalommal bír, de még belefér a keretbe: a nektarin cukortartalma viszonylag alacsony, 100 grammjában nagyjából 8 gramm cukor található, az őszibarackban szintén, a sárgabarackban pedig 9 gramm.
Kiwi
A kiwi már határeset, ugyanis 100 grammja 10 gramm cukrot tartalmaz, de még éppen helyet kaphat a listán. Nem elhanyagolandó szempont, hogy kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, ráadásul egész évben kapható.
Magas cukortartalmú gyümölcsök
A teljesség igénye nélkül összeírtunk pár olyan gyümölcsöt, amelyek 100 grammjában több mint 10 gramm cukor található. Természetesen ezeket a gyümölcsöket sem kell mellőzni, de nem árt ügyelni a mértékre, cukorbetegek inkább kerüljék a fogyasztásukat.
- körte
- ananász
- banán
- szőlő
- cseresznye
- datolya
- füge
- licsi
- mangó
Fotók: Getty Images