Gourmet karantén: szuper dolgokkal készültek az éttermek az otthon rekedőknek

segítség
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szuper kezdeményezések indultak az utóbbi napokban, a vendéglátóhelyek házhozszállítással segítenek minket az otthon töltött időszakban, mi pedig ajándékutalványokkal támogathatjuk a munkájukat.

Szerencsére ebben a nehéz helyzetben sem áll meg az élet, egyre több és több lehetőség áll a rendelkezésünkre, a legtöbb vendéglátóhely házhozszállítással bővíti a repertoárt, amellyel örömet szereznek a vásárlóknak, akik pedig a rendeléssel támogatják a munkájukat. Többen online kurzusokat is tartanak, részt vehetünk például online borkóstolón, ami egy szuper lehetőség és izgalmas program a négy fal között töltött időszakban is.

Mi most összegyűjtöttünk nektek pár olyan vendéglátóhelyet, éttermet, cukrászdát, pékséget vagy éppen borászatot, akik házhozszállításra tértek át ebben az időszakban, de több online kurzusról is szeretnénk beszámolni nektek, illetve arról is, hogyan tudjátok támogatni őket.

Éttermek

Éttermek közül például házhozszállításra tért át a Dobrumba, a WOLT-on keresztül tudtok rendelni, egyelőre még csak szűkített étlappal vannak fent, de telefonon lehet érdeklődni a bővebb választékról. A Rosenstein Vendéglő is megkezdte a kiszállítást, napi ajánlattal és fix menüvel készültek, de friss házi kenyér is rendelhető tőlük, ráadásul 6 különböző telefonszámon lehet leadni a rendelést. 

A Babka Budapest is becsatlakozott a házhozszállítók közé, náluk is a WOLT-on keresztül történik a rendelés. Hasonlóan járt el a Rapaz is, a házhozszállítás mellett személyesen is át lehet venni a rendelt ételt, de az étteremben már nem lehet elfogyasztani.

Szuper a Mártogatós kezdeményezése is, ők olyan home office boxokat állítanak össze, amelyek 3 étkezésre is elegendőek és hűtőben elállnak. Vega és vegán opciókkal is készültek, ráadásul környezetbarát csomagolásban szállítják ki az egészséges finomságokat, egyelőre három kerületbe. A Mártogatós elindított emellett egy projektet is, amivel a kórházi dolgozókat szeretnék támogatni, heti 100 adag ételt ajánlanak fel az orvosoknak és ápolóknak. Ehhez bőven a rendes ár alatt készítik el az ételcsomagokat, illetve a mi támogatásunkat is kérik, itt találtok hozzá további információkat.

Pékségek, cukrászdák

Pékségek közül a Freyja-nál is megjelent a házhozszállítás, mint opció, többféle frissen sült croissant közül lehet választani, de ciabattát is lehet rendelni bármelyik nap, sőt, vajat és tejet is kiszállítanak. Sokak kedvence, a Pékműhely is biztosítja a házhozszállítás lehetőségét, kenyerek, kalácsok, egyéb péksütemények rendelhetők, de korlátozottan, kenyérből maximum 2 darabot rendelhet egy személy, így próbálják biztosítani, hogy mindenkinek jusson.

A Magyarország legjobb 10 cukrászdája közé tartozó Málna The Pastry Shopnál bár kiszállításra nincs lehetőség, rendelésre és elvitelre igen, ráadásul ezek is szigorú szabályok között történnek: fontos, hogy csak egészségesen menjetek, egyszerre egy ember tartózkodjon az üzletben, használjátok a kitett kézfertőtlenítőt, bankkártyával fizessetek és mindenképpen előre rendeljetek, mert a pultban nem lesznek sütemények.

Borászatok, kávézók

A Nádas Borműhelynél lehetőség van bor, pezsgő, must, pálinka, de akár borecet rendelésére is. Ezt át lehet venni személyesen Etyeken vagy TNT kiszállítással. Kóstolókupon vásárlására is van lehetőség, ezzel támogathatjátok a borászatot. A Páger Pince is átállt a házhozszállításra, 6 palack fölött pinceáron szállítanak ki Pest határán belül. Minden palackot ipari fertőtlenítőszerrel fújnak át, úgyhogy nem kell tartani a fertőzéstől.

Hogy ne maradjunk finom kávé nélkül, a Nespresso is beszállt a házhozszállításba, online és mobilalkalmazáson keresztül is lehet rendelni tőlük, ráadásul a 100 kapszula feletti rendeléseket ingyen kiszálítják.

Online kurzusok/borkóstolók

Azért, hogy otthon se unatkozzunk, rengeteg online program szerveződött az utóbbi napokban, például borkóstolók sora. Ilyen borkóstolót tart például Csetvei Krisztina. Ehhez be kell szerezni az adott borkóstoló csomagot, de maga az online borkóstoló megtekintése ingyenes, a borok beszerzésével támogathatjátok a borászatokat. Az első időpont március 19., de 26-án és április 2-án is lesz 19:00 órától.

A Laposa Birtok is készül online borkóstolókkal, ehhez csak be kell szerezni az aktuális bort és hallgatni az előadást. Mindegyik alkalomkor egy-egy tétel kerül a középpontba, de nem csak akkor érdemes követni a kóstolót, ha beszereztük az adott bort, ugyanis borkészítési alapismeretekről és borkészítési technológiákról is szó lesz. Március 18-tól kezdve egészen április 1-ig minden szerdán és szombaton lesznek a borkóstolók 20 órától, április 18-án pedig 19 órától lesz online borvacsora és évjáratbemutató.

A DiVino is rendez online borrandikat, a WOLT-ról szerezhetjük be a tételsort vagy akár csak egy-egy bort. Az első borrandit március 19-én Mikós Csabi vezeti, de tervezik, hogy heti rendszerességgel lesznek online borkóstolók. 

Hogyan támogathatjuk a vendéglátóhelyeket?

A koronavírus miatt veszélybe került vendéglátóhelyek megsegítésére közösségi kampány indult, a #mentsdmegazéttermet címkével jelölt felhívás lényege, hogy a vendég nélkül maradt éttermeket, cukrászdákat, kávézókat ajándékutalvány megvásárlásával támogassuk. A kampány ötlete a Világevő blog szerzőjétől, Jókuti Andrástól származik.

A leállás alatt ajándékutalvány megvásárlásával támogathatjuk a vendéglőket és az ott dolgozókat, ezek a legtöbb esetben év végéig érvényesek, a járvány után pedig felhasználhatjuk őket az adott étteremben. Ebben a csoportban jelzik a vendéglátóhelyek, ha van náluk ilyen lehetőség, illetve azt is, ha házhozszállítanak. 

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük