Kedvenc levesbetéteink egy helyen: gombóc, galuska és társaik
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Régi, kedvelt levesbetétek egy helyen. Mutatjuk, milyen finomságokkal érdemes tartalmasabbá varázsolni a leveseket.
Húsleves, zöldségleves, krémleves és társaik. Ezen fogásokba gyakran kerül valamilyen levesbetét, amitől finomabb és kiadósabb lesz az étel.
Levesbetét sok minden lehet: többféle tészta, rizs, nokedli vagy palacsinta. A krémlevesekhez főleg kruton kerül, míg a magyarosabb ízvilágú kanalazhatókba valamilyen gombóc.
A gombócpaletta színes, készülhet krumpliból vagy rizsből. Ezekből érdemes nagyobb adaggal gyártani, mert így a laktató leves után desszerttel is kedveskedhetsz a családnak. Egy jó krumpligombócleves után mindenki örömmel fogadja majd a jó öreg szilvával vagy eperrel töltött nyalánkságot.
Krumpligombóc
A főtt krumpliból és lisztből gyúrt krumplis tészta nagyon kedvelt finomság a magyar konyhában. A krumpligombóc édesen és sósan is finom. Szeretjük szilvás gombócként vagy marhapörkölttel kínálva, és levesbetétnek is tökéletes. A krumpligombóc bármilyen levesbe kiváló: jólesik húslevesben, gombalevesben, vagy egy egyszerű krumplilevesbe csempészve is.
Májgaluskaleves
A májgaluska igazi békebeli kedvenc, az egyik legfinomabb levesbetét. A galuska akkor jó, ha az állaga puha és könnyű, mégis van tartása, nem esik szét. Épp ezért a lisztet óvatosan adagold, akár még zsemlemorzsát is használhatsz helyette. Az íze is számít, dinsztelt hagyma és petrezselyem teszi különlegessé. A galuska készítésénél a májat alaposan tisztítsd meg, az ereket és a hártyákat távolítsd el.
Házi grízgaluska
A nagyiféle grízgaluska egyszerű, mégis csodálatos finomság. A leggyakrabban húslevesben kínálják, de borsó- vagy zöldbablevesbe is jól illik. A jó galuska aranyló színben csábít, puha, mégis stabil, nem esik szét. A színét egy csipetnyi sáfránynak köszönheti, a megfelelő textúra egyik titka pedig a pihentetés, ami hűtőben történik. A galuskába zsír is kerül, ami hozzájárul a jó állaghoz és ízhez. A masszát zöldfűszerekkel is izgalmassá lehet tenni.
Házi kruton
A kruton kedvelt levesbetét, amit boltban is megvásárolhatsz, ám érdemes otthon elkészíteni a finomságot. Az aranyló kenyérkockák gyártása nem nehéz, maradék pékáruból is készülhet. A lényeg, hogy tetszőlegesen kockázd fel a kenyeret, kiflit vagy zsemlét, majd told sütőbe. A kruton jól bírja az ízesítőket, a leggyakrabban fokhagymával ízesítik, de más intenzív aromákkal vagy zöldfűszerekkel gazdagítva is csodálatos.
Kukoricagombóc
Egy újabb gömbölyű csoda kerül a tányérra. A kukoricagombóc rég elfeledett levesbetét, amit még a nagymamák és a dédik készítettek előszeretettel. A szerény finomság remekül illik a magyaros levesekbe, amelyekbe fűszerpaprika, hagyma, szalonna és krumpli is kerülhet. Hogy a massza jól formázható legyen, fontos a pihentetés. Kicsit nehezebben puhul meg, mint a krumpligombóc, tovább kell főzni, de a végeredményre senkinek nem lesz egy rossz szava sem.
Fűszeres csicseriborsó
A csicseriborsóból nagyon finom nasi dobható össze, amit salátákba is keverhetsz és levesbetétként is kínálhatod. A csicseriborsónak jól állnak az intenzív aromák, fűszerezd bátran, légy merész. A fehérjében gazdag finomságot konzerves és száraz formában is beszerezheted, előbbi gyorsabban elkészül. A finomság kifejezetten krémlevesekhez illik.
Ropogós, fűszeres sült csicseriborsó
Palacsinta
A palacsinta nagy kedvenc, édesen és sósan is csodás, a legtöbb nemzet konyhájában találni valamilyen különleges változatot. A bő választék ellenére sokan nem is gondolnák, hogy a sima sós palacsintatésztát húslevesben vagy zöldséglevesben is lehet használni levesbetétként. Ha pedig egy kis izgalmat is csempésznél a különleges levesbetétbe, keverj a masszába zöldfűszereket. Ez a levesbetét különösen az osztrák konyhában kedvelt.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors