Kedvenc levesbetéteink egy helyen: gombóc, galuska és társaik

Házi levesbetétek cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Régi, kedvelt levesbetétek egy helyen. Mutatjuk, milyen finomságokkal érdemes tartalmasabbá varázsolni a leveseket.

Húsleves, zöldségleves, krémleves és társaik. Ezen fogásokba gyakran kerül valamilyen levesbetét, amitől finomabb és kiadósabb lesz az étel.

Levesbetét sok minden lehet: többféle tészta, rizs, nokedli vagy palacsinta. A krémlevesekhez főleg kruton kerül, míg a magyarosabb ízvilágú kanalazhatókba valamilyen gombóc.

A gombócpaletta színes, készülhet krumpliból vagy rizsből. Ezekből érdemes nagyobb adaggal gyártani, mert így a laktató leves után desszerttel is kedveskedhetsz a családnak. Egy jó krumpligombócleves után mindenki örömmel fogadja majd a jó öreg szilvával vagy eperrel töltött nyalánkságot.

Krumpligombóc

A főtt krumpliból és lisztből gyúrt krumplis tészta nagyon kedvelt finomság a magyar konyhában. A krumpligombóc édesen és sósan is finom. Szeretjük szilvás gombócként vagy marhapörkölttel kínálva, és levesbetétnek is tökéletes. A krumpligombóc bármilyen levesbe kiváló: jólesik húslevesben, gombalevesben, vagy egy egyszerű krumplilevesbe csempészve is.

Nyírségi krumpligombócleves

Krumpligombócos leves

Krumpligombóc

43533660 1868560299a49effcabd74b9a5950494 wm

Májgaluskaleves

A májgaluska igazi békebeli kedvenc, az egyik legfinomabb levesbetét. A galuska akkor jó, ha az állaga puha és könnyű, mégis van tartása, nem esik szét. Épp ezért a lisztet óvatosan adagold, akár még zsemlemorzsát is használhatsz helyette. Az íze is számít, dinsztelt hagyma és petrezselyem teszi különlegessé. A galuska készítésénél a májat alaposan tisztítsd meg, az ereket és a hártyákat távolítsd el.

Májgaluskaleves

Gombás májgaluskaleves

Fűszeres májgombócleves

40163939 c5a32b1a1889ebcbfe2ae9aee6147223 wm

Házi grízgaluska

A nagyiféle grízgaluska egyszerű, mégis csodálatos finomság. A leggyakrabban húslevesben kínálják, de borsó- vagy zöldbablevesbe is jól illik. A jó galuska aranyló színben csábít, puha, mégis stabil, nem esik szét. A színét egy csipetnyi sáfránynak köszönheti, a megfelelő textúra egyik titka pedig a pihentetés, ami hűtőben történik. A galuskába zsír is kerül, ami hozzájárul a jó állaghoz és ízhez. A masszát zöldfűszerekkel is izgalmassá lehet tenni.

Házi grízgaluska

Vajas grízgaluska

Daragaluska

32641216 b44893f70f4a4a481c619dbea9772e3b wm

Házi kruton

A kruton kedvelt levesbetét, amit boltban is megvásárolhatsz, ám érdemes otthon elkészíteni a finomságot. Az aranyló kenyérkockák gyártása nem nehéz, maradék pékáruból is készülhet. A lényeg, hogy tetszőlegesen kockázd fel a kenyeret, kiflit vagy zsemlét, majd told sütőbe. A kruton jól bírja az ízesítőket, a leggyakrabban fokhagymával ízesítik, de más intenzív aromákkal vagy zöldfűszerekkel gazdagítva is csodálatos.

Házi kruton

Ropogós fokhagymás kruton

Házi levesbetétek ct2

Kukoricagombóc

Egy újabb gömbölyű csoda kerül a tányérra. A kukoricagombóc rég elfeledett levesbetét, amit még a nagymamák és a dédik készítettek előszeretettel. A szerény finomság remekül illik a magyaros levesekbe, amelyekbe fűszerpaprika, hagyma, szalonna és krumpli is kerülhet. Hogy a massza jól formázható legyen, fontos a pihentetés. Kicsit nehezebben puhul meg, mint a krumpligombóc, tovább kell főzni, de a végeredményre senkinek nem lesz egy rossz szava sem.

Kukoricagombóc-leves

47112480 3ff225eb7fe22812e483b0ac628efe2d wm

Fűszeres csicseriborsó

A csicseriborsóból nagyon finom nasi dobható össze, amit salátákba is keverhetsz és levesbetétként is kínálhatod. A csicseriborsónak jól állnak az intenzív aromák, fűszerezd bátran, légy merész. A fehérjében gazdag finomságot konzerves és száraz formában is beszerezheted, előbbi gyorsabban elkészül. A finomság kifejezetten krémlevesekhez illik.

Ropogós, fűszeres sült csicseriborsó

Fűszeres csicseriborsó-nasi

Házi levesbetétek ct1

Palacsinta

A palacsinta nagy kedvenc, édesen és sósan is csodás, a legtöbb nemzet konyhájában találni valamilyen különleges változatot. A bő választék ellenére sokan nem is gondolnák, hogy a sima sós palacsintatésztát húslevesben vagy zöldséglevesben is lehet használni levesbetétként. Ha pedig egy kis izgalmat is csempésznél a különleges levesbetétbe, keverj a masszába zöldfűszereket. Ez a levesbetét különösen az osztrák konyhában kedvelt.

Húsleves

Palacsintaleves

Fotók:  Getty Images,  Botos Claudia/Sóbors,  Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon