Ropogós kruton fokhagymás olajjal: szikkadt kenyérből a legjobb
A kruton, vagy egyszerűbb nevén a pirított kenyérkocka, elkészítése pofonegyszerű, ráadásul megmentheted vele a maradék kenyeret is!
Ha elolvassuk egyes élelmiszerek összetevőinek a listáját, olykor bizony eltorzult arccal meredünk magunk elé, és felmerülhet a kérdés, hogy miért is nem csináljuk meg inkább mi magunk otthon?
Ilyen többek között a kruton is, amihez tökéletesen elég némi maradék kenyér, amelynek egy kis sóval, fűszerekkel és fokhagymával máris új értelmet adhatunk például salátákhoz vagy levesekhez.
Ropogós fokhagymás kruton
Hozzávalók 6 adaghoz
- 340 g száraz kenyér
- 60 ml extraszűz olívaolaj
- 1 tk olasz fűszerkeverék
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk tengeri só
- 1 kk őrölt fekete bors
Elkészítés:
Egy kisebb edényben keverjük el az olajat és a fűszerkeveréket, a reszelt fokhagymát, sót, borsot, majd tegyük félre, hogy az ízek összeérjenek.
Eközben daraboljuk fel a kenyeret egy fogazott kenyérvágó késsel kb. 2 cm-es darabokra.
A héját ne vágjuk le, mert attól lesz változatos és ropogós a kruton.
Tegyük bele a felkockázott kenyeret egy nagy tálba, majd csorgassuk rá az olajos fűszerkeveréket.
Forgassuk meg benne a kenyérkockákat, amíg fel nem veszi a fűszeres olajat.
Ezután egy szélesebb tepsit kenjünk ki olajjal, majd terítsük szét benne a kenyérkockákat.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, és süssük benne ropogósra a kenyérdarabokat kb. 20 perc alatt. A sütési időt befolyásolja a krutonok mérete, a kenyér típusa és állapota, ezért a sütési idő eltérő lehet.
A kihűlt kruton légmentesen zárható tasakban akár 2 hétig is megőrzi a minőségét.
-
2024-04-05 08:32:01
-
2024-04-03 06:30:02
-
2024-04-02 07:50:02
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!