9 módszer, hogy ne pazarolj annyi élelmiszert – Igyekezz hetente csak egyszer bevásárolni

élelmiszerpazarlás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az élelmiszer pazarlása az egyik legégetőbb probléma, elképesztő mennyiség megy a kukába, és mindez azért, mert a legtöbb vásárlás egyáltalán nem tudatos és megtervezett.

Amikor bevásárol az ember, sokszor nem gondol bele, hogy a megvett élelmiszerekből mit fog felhasználni. Gyakran hatnak rá a reklámok, az impulzusok, a gusztusos csomagolások, így aztán sokkal több áru landol a kosárban, mint amennyire ténylegesen szükség van. Ha kidobod a felesleges élelmiszert, hosszú távon nagyon sok pénzt pazarolsz, aminek máshol biztosan jobb helye lenne. 

Ha csak egy keveset változtatsz a vásárlási, főzési és evési szokásaidon, akkor máris sokkal kevesebb élelmiszert fogsz kidobni, amit biztosan a pénztárcád is megérez majd. Nem is kellenek drasztikus változtatások, csak több odafigyelés, és egy idő után a napi rutinoddá fognak válni.

Vásárolj hetente egyszer

Nem kell minden nap lemenni valamiért a szupermarketbe. Próbáld ki, hogy csak hetente egyszer vásárolsz. Vegyél kevesebb, de többféle friss alapanyagot, így nagyobb az esélye, hogy felhasználod őket, mielőtt tönkremennének. A megvásárolt élelmiszert pedig tárold a megfelelő helyen a hűtőszekrényben, így biztosan tovább marad friss. 

élelmiszer vásárlás belső

Légy kreatív az otthon lévő alapanyagokkal

Ha hiányzik egy hozzávaló a receptből, nem kell azonnal a boltba szaladni. Sok dolgot lehet helyettesíteni az otthon lévő készletekből is. Nézd meg, mi van otthon, igyekezz azokból megfőzni vagy megsütni azt, amit elterveztél. 

Vegyél több gyorsfagyasztott terméket

A gyorsfagyasztott zöldség és gyümölcs egyáltalán nem egészségtelenebb, mint a friss. Ha elfoglalt vagy és nem tudsz minden héten friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolni, akkor vegyél mirelitet. Ezeket nagyobb mennyiségben is be tudod szerezni, majd igény szerint elő tudod venni a fagyasztóból. Másik előnye, hogy nagyon hamar elkészül. Nagyon sok olyan étel van, amit bátran lefagyaszthatsz és a későbbiekben elővehetsz, időt és pénzt spórolva meg vele. 

gyorsfagyasztott zöldség belső

Hasznosíts

Hasznosítsd azokat a maradékokat is, amelyeket különben kidobnál. Készíts a zöldségek héjából alaplevet vagy a száraz kenyérből morzsát. Egy idő után az addig kidobásra ítélt részeket mind fel fogod használni. 

Figyelj a lejárati időre

Olvasd el figyelmesen a megvásárolt ételek lejárati és minőségét megőrzi feliratait. A minőségét megőrzi felirat azt jelzi, hogyha ezután az idő után ennéd meg az ételt, még nem kell aggódnod, nem lesz romlott, csak a gyártó már nem garantálja ugyanazt a minőséget. Azért persze kinyitás után ellenőrizd az étel állagát és illatát, mielőtt megeszed. A csomagoláson figyeld a "fogyasztható" jelzést is, mert ezután a dátum után már nem szabad enni belőle, veszélyes lehet. 

ételkidobás belső

A kevésbé frisset is lehet hasznosítani

Nem biztos, hogy ki kell dobni valamit, mert megpunnyadt vagy megbarnult. A túlérett gyümölcsből, például a banánból isteni banánkenyeret süthetsz, a kicsit puhább gyümölcsöt gyümölcssalátába teheted vagy muffinba sütheted. A zöldségeket levesbe, pörköltbe, rakott fasírba, szószba vagy omlettbe keverve is használhatod. 

Készíts jegyzeteket

Legyen egy jegyzetfüzeted, amelybe felírod azokat az ételfajtákat, amelyeket sokszor kidobsz. Egy idő után felismered, mely dolgokat dobod el a leggyakrabban és okosabban kezdesz el vásárolni.

bevásárló lista álló belső

Ragaszkodj a listához

Készíts listát, mielőtt elindulsz vásárolni. Ha előre megírod, mit kell venned, elejét veszed a nem megfontolt, úgynevezett impulzus vásárlásnak. Másrészt biztosan nem fogsz elfelejteni semmit, amire szükséged van és nem fogsz megvenni semmi feleslegeset sem. Még egy jó tanács: éhesen se indulj el soha vásárolni, mert sokkal több mindent fogsz megvenni, mint jóllakottan. 

Komposztálj

Ha mégsem tudtál minden felhasználni, akkor komposztálj és gyűjtsd szelektíven a hulladékot. Nem kell hozzá kertes ház, az erkélyen vagy a konyha egyik sarkában is ki tudsz alakítani egy részt. A komposztálással a hulladékból humusz lesz, amellyel a növényeket gondozhatod. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük