Hogyan szedd le a céklafoltot a kezedről? Egy pillanat alatt eltávolíthatod

cékla foltok cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Céklapucolás után az ember úgy néz ki, mintha komoly vérontás okozója lett volna, és ez napokig így is maradhat, hacsak nem varázsolja le valahogyan még időben.

Egész ősszel és télen rengeteg céklát eszünk, hol sütve, hol főzve, hol nyersen, mindegy, mindenhogyan nagyon szeretjük. Egy probléma van csak vele: a cékla egyáltalán nem akarja magának megtartani a gyönyörű színét, bármilyen állapotában is pucolod, megfogja a kezedet.

Ha elővigyázatos vagy és felszerelkezel jó előre gumikesztyűvel, megúszhatod a piros kezeket. Én azonban valamilyen rejtélyes oknál fogva irtózom ettől a megoldástól, elképesztően furcsa érzés, ha nem tudom hámozás, pucolás közben tapintani a zöldséget. Enélkül azonban menthetetlenül elszíneződik a bőröm.

Gyorsan kell cselekedni

Ráadásul minél tovább hagyod úgy különösebb beavatkozás nélkül, annál nagyobb eséllyel fogja meg tartósan a kezedet. A piros pedig másnapra kevésbé mulatságos, barnás színben fog pompázni, ami már kifejezetten visszatetsző hatást kelthet. 

cékla foltok2 kicsi

Citromlé

Ha a sima szappanos, körömkefés próbálkozásokon túlestél, ami azért nagy eséllyel leszedi egy jó részét a színnek, jöhet a citromlé. Ez csak abban az esetben kellemetlen megoldás, ha éppen sebek vannak az ujjaidon, ilyenkor ugyanis a sav igen nagy fájdalmakat tud okozni. A citromot vágd félbe és dörzsöld be a levével a foltokat, utána újra menj át rajta a körömkefével, majd mosd le.

Megint csak abban az esetben érdemes alkalmazni, ha nincsenek sebek vagy karcolások a kezeden, mert ez bizony csípni fog. Markolj bele a durva szemű sóval teli üvegbe és alaposan dörzsöld át vele a céklafoltokat. Ebben az esetben nem csak fakul, de konkrétan le is radírozódik a bőrödről a folt.

cékla

Szódabikarbóna

Ha ez sem működött, jöhet a jó öreg, mindenre megoldás, a nagy konyhai problémamegoldó, a szódabikarbóna. Ehhez a módszerhez elég a nedves kezedet alaposan bedörzsölni szódabikarbónával, majd lemosni. Ha még mindig látszanak a foltok, ismételd meg a műveletet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük