Így zajlik egy sörtanfolyam: italkülönlegességek, sörtörténet és -készítés

sörcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Pár napja a Hungarian Beer Acadamemy - HUBA - sörtanfolyamán vehettünk részt, ahol megtanultuk a sörkészítés csínját-bínját, megismertük az alapanyagokat, a gabonából készült ital történetét, illetve húszféle különlegességet is megkóstolhattunk.

Nem mondanám se azt, hogy boros, se azt, hogy sörös típus vagyok, mert igaziból mindkettő italnak megvan a maga különlegessége és szépsége. Borkészítéssel mi is foglalkozunk, nagyszüleimnek hatalmas szőlőskertjük van, viszont a sörről eddig nagyon keveset tudtam.

Így kapva kaptam a lehetőségen, amikor meghívást kaptunk a HUBA sörtanfolyamára. Ez az első olyan tanfolyam Magyarországon, amely márkafüggetlen, illetve alulról szerveződő kezdeményezésként, tapasztalt szakértők segítségével szeretné megismertetni a sörkultúrát, illetve a sörhöz kapcsolódó magas színvonalú gasztronómiát az érdeklődőkkel.

A Hungarian Beer Academy tagjai

A kurzus tananyagát a magyar craft sör ismert alakjai, Simonfai Balázs és Csanád Márton írták, a Hara'Punk vándor-sörfőzde alapítói. A kétalkalmas esti tanfolyamot Balázs tartotta, ahol az újhullámos söreikből is megkóstoltunk párat.

A tanfolyam ötletgazdája és projektmenedzsere Knap Gábor, a Beerporn.hu sörmagazin főszerkesztője, aki a folyamatos folyadékpótlásunkról is gondoskodott a két nap alatt. 

A tanfolyam helyszínéül a Borganika szolgált, ahol Pancsovay Zita, a HUBA háziasszonya várt minket, aki a sörök mellé kínált ételek megalkotója is egyben.

A tananyag

A kétalkalmas tanfolyamon tankönyvet is biztosítottak nekünk, fokozatosan és nagyon alaposan vettünk át mindent. Én is - aki a többiekkel ellentétben teljesen amatőrként érkeztem - értettem mindent, abszolút követhető volt, miközben a hozzáértők számára is rengeteg új információval szolgált.

A tanfolyamot rögtön kóstolóval kezdtük, a két este alatt kb. 18-20 féle sörkülönlegességet próbáltunk ki, amely mellé rögtön átvettük az ízérzékelés alapjait és a sörkóstolás menetét is. Utána kezdődött az alapanyagismeret, vagyis foglalkoztunk a malátával, a komlóval, az élesztővel és a vízzel, azok kategóriáival és fajtáival. Ezeket nyers formában is megnézhettük, megszagolhattuk, illetve megkóstolhattuk, a pilseni maláta igazi szerelem volt, magában is nassolnám bármikor.

A sörfőzés folyamata is elképesztően érdekes volt. Minden lépésről pontos információkat, hőfokokat, konkrét példákat néztünk át, gyakorlati kérdésekkel és személyes tapasztalaton alapuló válaszokkal. Miután átvettük a sörstílusokat is és mindenki rendelkezett már a megfelelő alapokkal, megnéztük a gyakori ízhibákat, amelyeknek az okát - az eddigi ismeretek függvényében - már nagyon jól átláttuk.

Végül a sör - izgalmas és évezredekre visszanyúló - történetét vettük át a sör feltalálásától kezdve az első sörfőzdéken át egészen a mai helyzetig. A monostori sörfőzés, a láger-történelem, a craft beer megjelenése és a magyar sörfőzdék helyzete is szóba került.

A legkülönlegesebb italok

Sokféle sört kóstoltam már, de itt olyanokkal is találkoztam, amelyekről álmomban sem gondoltam, hogy egyáltalán léteznek. Bár mind elképesztően finom volt, számomra az első igazi különlegesség egy Gose, vagyis egy tradicionális német típusú "sós sör" volt, amelyből a Horizont Budapest citrusos, szecsuáni borsos változatát kóstoltuk. Ez egy felsőerjesztésű világos búzasör, amelyben a tejsavbaktériumok felelnek a szokatlan ízvilágért. Ráadásul a víz, amiből készül, szintén vehet fel sókat, amely egy külön karaktert adhat a sörnek.

A következő, ami igazán megdöbbentett, az a Morian Geuze volt, egy egészen savanyú sör, amelyet élesztő hozzáadása nélkül készítenek. A baktérium a levegőből kerül bele, az ízjegyeit az az élesztőgomba adja, amely az adott hónapban megtalálható a levegőben. Ez a sör lassan készül, akár 1-3-5 évig is erjed.

Hasonlóan érdekes volt a Monyo Budapest milk stout-ja, vagyis a laktózzal készült, földimogyoróval, pillecukorral és vaníliával ízesített söre, illetve a törkölyön érlelt söre. Továbbá kóstoltunk sör-bor hibridet, szilvás gombóc ízű sört, de a Hara'Punk Son of a Bitch névre hallgató IPA-ja is hatalmas kedvenc lett.

Sör-étel párosítás

Ennyi ital mellől nem maradhattak el az ételek sem, olyan fogásokat kóstoltunk, amelyek tökéletes harmóniában voltak a melléjük kínált sörrel, egymás jó tulajdonságait erősítették, és persze az is nagyon fontos volt, hogy a sört ideális hőmérsékleten igyuk, hogy minden aroma tökéletesen érződjön benne.

Az isteni fogásokról Pancsovay Zita gondoskodott. Az Oktoberfest lagere mellé mini bajor kolbászt kínált sült almás mustárral és pácolt lilahagymával. Ezt követte egy különlegesen finom polenta pizza, egy kissé csípős, gyömbéres szósszal, sütőtökkrémmel és sós sajttal, amely mellé a Horizont Budapest New England IPA-ja dukált. A sort egy gumicukros-diós brownie zárta, amelyhez a már fent említett pillecukros milk sout járt.

Másnap sem csalódtunk, Zita újra kitett magáért. A Hara'Punk Imperial IPA-ja mellé párolt körtét kaptunk kéksajttal, dióval és mézzel, bevallom, ez a kombináció volt az abszolút kedvencem. A  főétel egy zöldfűszeres pulled pork burger volt, amelyhez a Tropical Kitty IPA-ját kóstoltuk, az estét pedig a Monyo Almond Barley Wine, vagyis egy sör-bor hibridből készült nyalóka zárta. 

További tanfolyamok

A HUBA-nak lesz még idén sörtanfolyama, szóval, akinek felkeltették az érdeklődését a leírtak, az november 5-6-án tud részt venni a következő foglalkozáson, illetve a Brew!Studio sörfőző tanfolyamaira és estjeire is érdemes ránézni.

Fotók: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon