Meg kell mosni a húst és a tojást, mielőtt felhasználjuk?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben - köztük én is - ahogy hazaérünk a vásárlásból, az első dolgunk, hogy jól megmossuk a húst. A receptek nagy részében azt olvashatjuk, hogy így távolíthatjuk el a rajta lévő szennyeződéseket, baktériumokat.  

Tegyük fel, hogy hétvégén rántott húst sütök ebédre. A gyerekeket elküldöm kezet mosni, és közben megmosom a panírozásra váró húst. Itt követem el az első hibát. Ugyanis a nyers húst nem szabad megmosni elkészítés előtt. Azt gondolnánk, hogy ezzel eltávolítjuk a felületén lévő baktériumokat, de ez nem igaz, mert a legtöbbet egy sima öblítéssel nem lehet eltüntetni. Amikor viszont megsütjük vagy megfőzzük, úgyis elpusztulnak.

Miért veszélyes megmosni a húst?

Ahogy a húst mossuk, a mosogatóra és a pultra fröccsenő vízben lévő baktériumok tovább szaporodhatnak a nedves közegben, és megfertőzhetnek olyan élelmiszereket, amiket nyersen fogyasztunk. Főzés vagy sütés előtt papírtörlővel töröljük át a húst, hogy a nedvességet leitassuk róla, majd alaposan mossunk kezet. A halat se kell leöblíteni sütés vagy főzés előtt, ugyanazon okokból, mint a húsféléket. Csak tisztítsuk meg, és alaposan mossunk kezet. A munkafelületet és a deszkát is alaposan fertőtlenítsük használat után. 

hus mosas

Mi a helyzet a tojással?

A tiszta tojást szintén nem kell megmosni. Mosáskor megsérülhet a tojás héja, ami szabad bejárást biztosít a baktériumok számára. Ha mégis szennyezett tojást vettünk, szárazon tisztítsuk le. Ha nem jön le a szennyeződés, akkor csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg, és öblítsük le. 

A zöldséget és a gyümölcsöt viszont meg kell mosni

A zöldséget és a gyümölcsöt mindenképpen mossuk meg evés vagy főzés előtt. A termőfölddel való érintkezésük miatt rengeteg baktérium lehet a felszínükön. Akkor is mossuk meg, ha nem fogyasztjuk el a héját, tehát a banánt és a narancsot is. 

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük