![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Meg kell mosni a húst és a tojást, mielőtt felhasználjuk?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben - köztük én is - ahogy hazaérünk a vásárlásból, az első dolgunk, hogy jól megmossuk a húst. A receptek nagy részében azt olvashatjuk, hogy így távolíthatjuk el a rajta lévő szennyeződéseket, baktériumokat.
Tegyük fel, hogy hétvégén rántott húst sütök ebédre. A gyerekeket elküldöm kezet mosni, és közben megmosom a panírozásra váró húst. Itt követem el az első hibát. Ugyanis a nyers húst nem szabad megmosni elkészítés előtt. Azt gondolnánk, hogy ezzel eltávolítjuk a felületén lévő baktériumokat, de ez nem igaz, mert a legtöbbet egy sima öblítéssel nem lehet eltüntetni. Amikor viszont megsütjük vagy megfőzzük, úgyis elpusztulnak.
Miért veszélyes megmosni a húst?
Ahogy a húst mossuk, a mosogatóra és a pultra fröccsenő vízben lévő baktériumok tovább szaporodhatnak a nedves közegben, és megfertőzhetnek olyan élelmiszereket, amiket nyersen fogyasztunk. Főzés vagy sütés előtt papírtörlővel töröljük át a húst, hogy a nedvességet leitassuk róla, majd alaposan mossunk kezet. A halat se kell leöblíteni sütés vagy főzés előtt, ugyanazon okokból, mint a húsféléket. Csak tisztítsuk meg, és alaposan mossunk kezet. A munkafelületet és a deszkát is alaposan fertőtlenítsük használat után.
![hus mosas](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290903/29090387_1fcd0d1b6f3520d516f0e95169c849c6_wm.jpg)
Mi a helyzet a tojással?
A tiszta tojást szintén nem kell megmosni. Mosáskor megsérülhet a tojás héja, ami szabad bejárást biztosít a baktériumok számára. Ha mégis szennyezett tojást vettünk, szárazon tisztítsuk le. Ha nem jön le a szennyeződés, akkor csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg, és öblítsük le.
A zöldséget és a gyümölcsöt viszont meg kell mosni
A zöldséget és a gyümölcsöt mindenképpen mossuk meg evés vagy főzés előtt. A termőfölddel való érintkezésük miatt rengeteg baktérium lehet a felszínükön. Akkor is mossuk meg, ha nem fogyasztjuk el a héját, tehát a banánt és a narancsot is.
Fotó: Getty Images