A 10 legjobb hűsítő étel a forró napokra: hideg leveseket és salátákat gyűjtöttünk össze
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kánikulában mindenki a jól behűtött, hideg fogásokat kívánja, és természetesen az sem árt, ha nincs velük sok munka. Most olyan leveseket és salátákat gyűjtöttünk össze, amelyek mindkét kritériumnak megfelelnek, úgyhogy egy meleg nyári napon is elkészítheted őket.
A nagy forróságban bármit megadnánk azért a párpercnyi boldogságért, amíg a hűs levest vagy a jól behűtött salátát kanalazzuk. Igaz, a szervezetnek nagyobb energiabefektetésre van szüksége ahhoz, hogy a hideg ételt feldolgozza, ezért ez a folyamat fokozott izzadással járhat, mégis úgy gondolom, megéri ez az áldozat. Energia ide vagy oda, kizárt dolog, hogy a kánikulában forró teát igyunk.
Görögdinnyés gazpacho
Ha a tűzhelyet sem szeretnéd bekapcsolni, készíts tápláló gazpachót, a hideg zöldségleves turmixgépben készül. Ha görögdinnyét is keversz a zöldségekhez, még frissebb, könnyedebb lesz a végeredmény, jobban esik majd a nagy melegben. Ne aggódj, nem lesz túl édes a leves, a fűszereknek és a zöldségeknek köszönhetően éppen egyensúlyban lesznek az ízek.
Cukkinikrémleves
Hidegen és melegen is isteni a krémes cukkinileves, nyáron mindenképpen jól behűtve kínáld. A cukkini viszonylag semleges ízét a sok-sok fokhagyma és a kakukkfű teszi teljessé, krémes pedig a görög joghurttól lesz. Ha szereted a kaprot, azzal is érdemes kipróbálni. Vízzel is felöntheted, de sokkal finomabb lesz a leves, ha alaplevet használsz.
Vaníliapudingos cseresznyeleves
Hűsítő desszertként, de könnyed ebédként is megállja a helyét a krémes cseresznyeleves, tejföllel dúsítva picit savanykás, miközben édes, mégsem gejl, inkább frissítő. Liszt helyett vaníliapuding sűríti, ettől az íze és az állaga is sokkal jobb lesz. Ha már nem kapsz cseresznyét, meggyel és más bogyós gyümölccsel is elkészítheted a receptet.
Tejszínes málnakrémleves
Ha tejföl helyett tejszínt használsz, még selymesebb lesz a málnaleves, illetve sűrítened sem kell külön vaníliapudinggal, ha a gyümölcsöt lepürésíted, pont jó lesz az állaga. A cukrot mézzel is helyettesítheted, de akár teljesen el is hagyhatod, ha a málna is elég édes. A leves szomjoltóként, de hideg desszertként is tökéletes.
Sárgadinnyeleves
Ha dinnyerajongó vagy, ne csak magában eszegesd, készíts belőle valamit: ha a sárgadinnyét narancslével és görög joghurttal turmixolod össze, isteni, frissítő levest kapsz. 10 perc alatt elkészül a hideg leves, utána már csak azt kell megvárnod, míg összeérnek az ízek a hűtőben. Ha nem elég édes a dinnye, mézzel édesítheted.
Nizzai saláta
A kiadós nyári salátában az a legjobb, hogy könnyedén ízlésre szabható, nyugodtan eltérhetsz a recepttől, beletehetsz mindenféle zöldséget, ami a hűtődben lapul. Alapvetően főtt tojás, tonhal, paradicsom, zöldbab, krumpli, saláta és olajbogyó gazdagítja, de szív- helyett használhatsz jégsalátát, az olívát kihagyhatod, sőt, akár rukkolával is dúsíthatod.
Csirkés saláta
Nem igényel semmilyen extra alapanyagot ez a saláta, mégis nagyon laktató, csirkemellel dúsítva ebédként is tökéletesen megállja a helyét. A húst serpenyőben is lepiríthatod, de grillen is megsütheted, utána pedig már csak össze kell forgatni a friss zöldségekkel és a mustáros-citromos öntettel. A zöldségeket ebben a receptben is nyugodtan variálhatod, bármilyen megmaradt zöldet használhatsz hozzá.
Tojássaláta
Bár önmagában lehet, hogy nem elég laktató, pitába töltve vagy szendvicsbe pakolva tökéletes ebéd lehet a jól behűtött tojássaláta. Majonézes-fűszeres mártás öleli körbe a főtt tojást, de akár tejföllel vagy joghurttal is lágyíthatsz az ízén. A tojás mellé zöldhagyma és alma kerül, utóbbit ne hagyd ki semmiképp, a picit savanykás, ropogós gyümölcs nagyon jól passzol a krémes salátába.
Zöldséges tésztasaláta
Ha egy fokkal laktatóbb fogásra vágysz, készíts tésztasalátát, ugyanúgy hidegen tálalhatod, de jobban eltelít. Ez a verzió görögösen, olívabogyóval, paradicsommal, uborkával és feta sajttal készül, de a dresszing is könnyed, majonéz helyett olívaolaj, citromlé és fokhagyma gazdagítja. Akár a maradék főtt tésztát is felhasználhatod hozzá.
Tonhalas tésztasaláta
Ha húsos fogásra vágysz, de nem szeretnél a csirke sütésével foglalkozni, használj tonhalat és készítsd el ezt a majonézes tésztasalátát. A zöldborsótól, a főtt tojástól és a tésztától nagyon laktató lesz, de érdemes egy kis tejföllel lágyítani a töményebb majonézt, hogy ne legyen túl nehéz az étel. Szintén maradékmentő recept: a megmaradt tésztát és főtt tojást is felhasználhatod hozzá.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors