Ősi, elfeledett szuperélelmiszer a som – Változatosan felhasználható és nagyon egészséges

scover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az őshonos gyümölcs első ránézésre nagyon hasonlít a csipkebogyóra, és bár mindkettő C-vitaminban gazdag, mégsem ugyanolyanok.

A sötétebb színű gyümölcs a cseresznyéhez is hasonlít. A formája hosszúkás, kevés húsa a magra tapad, zamata éretlenül savanykás, csak a teljesen érett termése jóízű.

A húsos som a somfélék családjába tartozik, egész Európában elterjedt, hazánkban Somló, Somlyó, Somos és a Gödöllői dombság környékén virágzik, akár 7 méter magasra is megnőhet a cserje. A bokor nem igényel sok gondozást, de idősebb korában ritkítani kell. Manapság kertekben, közparkokban díszcserjének ültetik, pedig a feledésbe merült gyümölcs nagyon értékes - sokkal több figyelmet érdemelne.

Elfeledett csodagyümölcs

Az egyik legegészségesebb gyümölcs, C-vitaminban jócskán bővelkedik, mikroelemekben, antioxidánsokban, karotinban is dúskál. A csodálatos gyümölcs a nagyszüleink számára nem ismeretlen, mára sajnos mégis megfakult a hírneve. A régi időkben vérnyomáscsökkentés, lázcsillapítás gyanánt is bevetették, de egyéb panaszok gyógyításánál is alkalmazták.

Mi minden készülhet belőle?

Az ókorban kedvelt csemege volt, éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan eltették - ecetes vízben köménymaggal. Savanyításra alkalmas, vadhúsból készült ételek mellé remekül illik.

A somból érdemes lekvárt, befőttet vagy szörpöt készíteni, süteményekben nagyon izgalmasan fel tudjuk használni - olyan kedvelt desszerteknél, mint a zserbó vagy a linzer. A gyümölcsből pálinkát és chutney-t is gyárthatunk, ami húsokkal fogyasztva isteni lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük