10 recept, amit maradék tojásból, sonkából vagy kalácsból is elkészíthetsz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha túl sokat készítettél húsvétkor a tojásból, sonkából, vagy esetleg kalácsból vettél túl nagy mennyiséget, ne aggódj, a maradékok isteni ételekben születhetnek újjá.
Az ünnep része a menü megtervezése, de nehéz belőni a pontos mennyiségeket: felbukkanhatnak váratlan vendégek, vagy épp ellenkezőleg, lemondhatják, akikre számítottunk. Még ideális esetben sem könnyű kiszámolni, hogy húsvétkor hány kiló sonka, hány darab tojás vagy éppen mennyi kalács fog elfogyni.
Ha idén te is túllőttél a célon, akkor se ess kétségbe, hiszen mennyei ételeket dobhatsz össze a megmaradt húsvéti finomságokból. A kalácsból isteni desszertek, a főtt sonkából egytálételek készülhetnek, a tojásból pedig a krémtől kezdve a salátáig szinte bármi.
Felfújt aszalt gyümölcsökkel
A szikkadt kalács legjobb felhasználása, ha felfújt készül belőle. Sőt, minél szárazabb a péksüti, annál jobb, hiszen annál több édes tejet szív magába. Az alapot könnyedén feldobhatod, keverj bele különböző aszalt gyümölcsöket, de akár apróra darabolt csokit, magvakat, édes fűszereket is. Hogy még finomabb legyen, locsold meg a tetejét mézzel, amely szépen rákaramellizálódik a sütőben.
Mákos guba
Ugyanúgy a maradék szikkadt kalácsra lesz szükséged ehhez a recepthez, isteni guba készülhet belőle. Az édes tej mellé sok-sok mák kerül, de érdemes mást is keverni bele, ebben az esetben narancsot és mazsolát forgattunk hozzá. Hogy megkoronázd a desszertet, a vaníliasodó se hiányozzon róla.
Bundás kalács
Ha szereted a bundás kenyeret, próbáld ki a bundás kalácsot is. A szikkadt péksüti ugyanúgy tejes-tojásos bundát kap, csak nem olajon, hanem vajon sül. Az aranybarna szeleteket aztán lekvárral megkenve is kínálhatod, de simán porcukorral megszórva is. Természetesen sósan is eheted, ha szereted a két íz találkozását.
Sonkás-brokkolis kenyérfelfújt
Ehhez a recepthez nem csak a maradék kalácsot, de akár a megmaradt főtt sonkát is felhasználhatod. Keverd őket össze tojással, tejjel, tetszőleges zöldségekkel, ízesítsd mustárral és snidlinggel, majd sütőben süsd össze. A tetejét szórd meg reszelt sajttal is, nagyon jól áll neki. Annyira tartalmas, hogy ebédként is kínálhatod.
Osztrák egytálétel hússal és krumplival
A maradék főtt sonkát ehhez az isteni tiroli recepthez is felhasználhatod, amelyben krumplival, szalonnával és fűszerekkel rétegezik. Bár eredetileg sült sertéslapocka kerül bele, nyugodtan gazdagíthatod főtt sonkával vagy csülökkel is. Ha maradék főtt tojás is lapul a hűtőben, azt is bátran belekarikázhatod a bőséges egytálba.
Főtt sonkával töltött bukta
Foszlós kelt tészta főtt sonkával töltve: létezik ennél jobb maradékmentő recept? A nagyiféle buktát sósan is elkészítheted, a sonka mellé pedig sajtot is keverhetsz, ahogy megolvad a közepén, mennyei lesz. A tészta összeállításától sem kell tartani, igaz, rá kell szánni egy kis időt.
Sonkás-tojásos pite
Maradva a sonka felhasználásánál, muszáj megemlíteni ezt a sós pitét, amelybe még a maradék főtt tojás is belekerülhet. Bár az omlós tészta is megér egy misét, a krémes töltelék az igazi nagyágyú: a ricotta és mozzarella párosát csak szeretni lehet. Ebbe aztán belekeverheted a maradék sonkát és tojást, hogy egy igazán tartalmas pitét tegyél az asztalra.
Stefánia-vagdalt
Maradva a főtt tojásnál, Stefánia-vagdaltban is újjászülethet a maradék. Sokak kedvenc egyben sült fasírtjához rengeteg főtt tojás szükséges, így ha maradt pár darab húsvétról, talán ez az egyik legjobb felhasználási módjuk. Hogy az ízletes fasírt ne száradjon ki, biztosan szaftos maradjon, bugyoláld be baconbe, úgy még finomabb lesz.
Juhtúrós tojáskrém
A maradék főtt tojást más módon is felhasználhatod, például, ha krémet készítesz belőle, amely többféle recept szerint készülhet. Az egyik legnagyobb kedvenc a túrós változat, ez átmenetet képez a körözött és a tojáskrém között. A kencét tejföl és vaj teszi krémessé, illetve majonézzel és mustárral érdemes ízesíteni.
Rakott krumpli
Egy igazi klasszikussal zárjuk a sort, amely nem más, mint a rakott krumpli. Ehhez nemcsak a főtt tojást használhatod fel, hanem akár a sonkát is, ha kolbász helyett használod. Vagy próbáld ki ezt az újragondolt receptet, amelyben krumplipüréből, reszelt tojásból és sertéscombból áll össze a fogás.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter