Így válassz omlós húsvéti sonkát: alaposan vizsgáld meg a címkét

főttsonka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs húsvéti asztal főtt sonka nélkül, de ahhoz, hogy igazán finom legyen, nem csak a főzésére kell figyelmet fordítani, az sem mindegy, milyet vásárolsz.

A húsvéti sonka kiválasztásán legalább annyi múlik, mint az elkészítésén, nem mindegy, milyet emelsz le a polcról. Az alábbiakban ehhez adunk egy kis segítséget, mutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál. 

A húsvéti sonka, mint fogalom, sok mindent takarhat: a hústermék lehet nyers vagy hőkezelt, bőrös vagy bőr nélküli, csontos vagy csont nélküli, azon belül pedig sertéscomb, lapocka, tarja, karaj vagy csülök. Ma már az sem meglepő, ha valaki vörös helyett inkább fehér húst tesz az asztalra, népszerű választás a pulykasonka, amely kevésbé zsíros, fehérjében viszont igen gazdag. 

Mint minden hústerméket, sonkát is hentesnél érdemes vásárolni, de ez nem jelenti azt, hogy szupermarketben ne lehetne finomat venni, csak oda kell figyelni pár dologra, ehhez adunk most egy kis útmutatót.

főttsonka3

Hagyományos és gyorspácolás

Az igazán finom húsvéti sonka hagyományos módon pácolt, vagyis sózzák, majd füstöléssel tartósítják, így hosszabb a szavatossági ideje. Ezzel szemben a gyorspácolás során páclevet injektálnak a szöveti részbe, így lerövidül az érlelési idő, miközben megkapja azokat az íz-és illatjegyeket, mint a hagyományos módon készült sonka. A gyorspácolt hústermék víztartalma magasabb, így a sonka összeeshet főzés során, illetve kevesebb ideig is áll el. A gyorspácolt sonka legtöbbször különféle adalékanyagokat is tartalmaz, de ez nem feltétlenül megy a minőség rovására.

Érzékszervi vizsgálat

Ha húspultból veszed a sonkát, és az meg is van vágva, egy fokkal könnyebb dolgod van: ha bordó, sötét rózsaszín a belseje, akkor nagy eséllyel hagyományosan pácolt. Ha túl világos a sonka színe, valószínűleg gyorspácolt termékről van szó. Fontos az is, hogy a metszet nem lehet véraláfutásos, a bőr pedig akkor jó, ha szép tisztított, egységes, de a hús-zsír arányát is érdemes szemügyre venni. 

főttsonka2

Ha a kezedbe veheted a sonkát, mindenképp vizsgáld meg, milyen az állaga. Az sem jó, ha a sonka túl puha, akkor túl nagy a víztartalma, valószínűleg gyorspácolt, ahogy az sem, ha kemény, akkor minden bizonnyal száraz. Ha levet enged, az sem jelent jót, a csomagoláson belül nem lehet se zsír, se folyadék, se só, különben biztosan gyenge minőségű a hús.

Ha csomagolt a sonka

Csomagolt sonkát venni nem egyszerű, de szerencsére rengeteg információt megtudhatsz a címkéről. Egyrészt fel van rajta tüntetve, hogy milyen húsból, milyen hústartalommal készült. A címkén minden esetben látni azt is, hogy nyers vagy hőkezelt a sonka, utóbbi főtt vagy sült megnevezéssel található a boltok polcain. Az előkészítés módját is kötelesek feltüntetni, tehát hogy kötözött vagy darabolt a sonka, ahogyan a pácolás és füstölés mikéntjét is. Ha nem az áll a címkén, hogy füstölt, hanem az, hogy füstölt ízű, akkor a sonka csak aromát tartalmaz. A címkén a szavatossági időt és a gyártót is kötelező feltüntetni.

főttsonka4

Ha egy termék hiányos jelöléssel kerül forgalomba, esetleg címke nélkül, nem szabad megvenni. Ha nem tüntetik fel a pácolás vagy a füstölés mikéntjét, az a vásárló megtévesztésével ér fel. Ha mégsem találsz meg valamit a címkén, nézd meg az árat, a gyorspácolt sonka majdnem mindig olcsóbb, míg a hagyományos már eggyel magasabb árkategória.

Ha pedig megszerezted a tökéletes sonkát, így főzd meg, hogy omlós és szaftos legyen.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük