Nagyon rosszat tesznek az immunrendszerrel: 3 étel, amit most nem kéne fogyasztani

csipszike cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vírus lassításának egyik módja a rendszeres szappanos kézmosás és az úgynevezett közösségi távoltartás, de nemcsak külsőleg kell vigyáznunk magunkra, hanem az étkezésünkre is figyelmet kell szentelnünk.

A járvány időszakában különösen ügyelnünk kellene arra, hogy mi kerül a tányérunkra. Örvendetes, hogy mindenki süt, főz, de figyelnünk kell, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezetünk, hogy védekezni tudjunk az esetleges betegség ellen. Most azokat az ételeket, italokat soroljuk fel, amelyből nem vagy nagyon keveset kellene fogyasztanunk, főleg ebben az időszakban. 

Koffeintartalmú italok

A megfelelő ideig tartó, jó minőségű alvás mindenképpen jót tesz az immunrendszerünknek és ellenállóbbá tesz minket a betegségek ellen. Sokan vannak, akik látszólag gond nélkül elalszanak akár kávéfogyasztás után, de ha napi háromnál több koffeintartalmú italt fogyasztunk, akkor a testünk nem ér el az igazi, pihentető, úgynevezett mélyalvási szakaszba. Azért, hogy csökkentsük ezeket a hatásokat, maximum napi 3 koffeintartalmú italt - akár kávét vagy kólát  - igyunk egy nap, és azt is inkább a nap első felében tegyük. 

kóla belső

Hozzáadott cukrot tartalmazó, feldolgozott ételek

A legtöbb előre csomagolt, feldolgozott étel olyan kémiai anyagokat és összetevőket tartalmaz, amelyek amúgy nem találhatóak meg ezekben a fogásokban természetes formában. Ilyenek a mesterséges színezékek és aromák, tartósítószerek, és/vagy hozzáadott cukrok, amelyek tartósabbá és élvezhetőbbé teszik az ízét, illetve szebbé a megjelenését. Ezek a mesterséges anyagok irritálhatják a bélflórát, illetve súlyosbíthatják az esetleg meglévő gyulladást. Emiatt a szervezetünk kevésbé tudja megvédeni magát a betegségektől. A legjobb, ha minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztunk és tartózkodunk a hozzáadott cukrokat tartalmazó ételektől is. 

Alkohol

Ebben a bezárt, sokszor reménytelennek és kilátástalannak tűnő időszakban késztetést érzünk, hogy gyakrabban megigyunk egy-egy pohár bort vagy akár töményet, de tartózkodjunk a mértéktelen alkoholfogyasztástól. Legfeljebb egy italt igyunk naponta, mert ha ezt túllépjük, jelentősen befolyásolja a test immunválaszát, illetve növeli a hajlamot az olyan betegségekre, mint a tüdőgyulladás vagy más légzőszervi problémák. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük