Vegán vöröslencse-püré: krumpli helyett is kínálhatod
Az ízletes vöröslencse-püré a hagyományos köretek kiváló alternatívája lehet.
Ez az összeállítás egyszerre több szempontnak is megfelel. Egyrészt nagyon finom, hiszen sok autentikus aromás fűszert tartalmaz, és garantáltan átmelegít a hűvös hónapokban. Másrészt praktikus, hiszen a száraz hozzávalóknak köszönhetően sokáig eláll, egyszerre több adagot is összekészíthetsz, így ha megéhezel, akkor nincs más dolgod, mint vizet önteni rá, és 15 perc főzés után már kész is az illatozó indiai ebéded.
Nem utolsósorban pedig ötletes gasztroajándék is lehet: egy kreatív csomagolással karácsonyi köntösbe öltöztetheted, és biztosan kellemes meglepetés lesz minden ázsiai ételeket kedvelő – vagy éppen főzni nem szerető – ismerősöd számára. A receptben megadott 1 adagos mennyiség körettel 2 főnek, önmagában 1 főnek elegendő.
A lencsét mérjük ki, és tegyük tetszőleges, légmentesen zárható edénybe, vagy ha ajándéknak szánjuk, akkor a képen láthatóhoz hasonló zacskóba.
Kanalazzuk rá a kókusztejport.
Egy kis tálkában keverjük össze az őrölt fűszereket és a sót, kanalazzuk a kókusztejporra, végül pedig helyezzük a tetejére a csillagánizst és a kaffir lime-levelet (ha használunk).
Zárjuk le légmentesen, majd főzéskor öntsük az egészet kisebb lábasba, adjuk hozzá a vizet, és közepes hőfokon, időnként átkeverve főzzük puhára 15-20 perc alatt. Párolt rizzsel, naankenyérrel, vagy ha abszolút időhiányban vagyunk, akkor fokhagymás pirítóssal fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu