Három izgalmas ital, amit ki kell próbálnod idén nyáron: vízi kefir, pet nat, cider

zuzmo2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyáron mindenki frissítő, üde italokra vágyik, legyen az egy könnyed fröccs, egy pohár jéghideg pezsgő vagy egy gyümölcsös limonádé. De ha valami új, izgalmas innivalót próbálnál ki, arra is van pár tippünk.

A hőségben kevésbé vágyik az ember magas alkoholtartalmú italokra, a felfrissülés, a hidratálás inkább a fő szempont. Ezért is preferálja mindenki a sok szódával felhúzott fröccsöket, a söröket, a pezsgőket magukban vagy koktéloknak, sőt az alkoholmentes szomjoltókat. Most három olyan italt ajánlunk, ami nemcsak jólesik a nyári melegben, de természetes, hazai, kézműves termék is.

ZUZMO – Vízi kefir

Két pécsi lány varázskonyhájában készülnek ezek a frissítő, alkoholmentes és szuper egészséges italok. Ahogy mondják: „Kétféle teleppel dolgozunk, az egyik a japán kristálygomba vagy más néven vízi kefir, akik a laktofermentáció, azaz a tejsavas erjedés folyamatában segítenek nekünk. Végül egy csontszáraz, enyhén savanykás, natúr italt kapunk, ami tele van jótékony és hasznos bacikkal, így többek között segíti az emésztést, immunerősítő, enzimekben gazdag, bélflórajavító és mindemellett nagyon frissítő.”

zuzmo.png

A fermentált, probiotikus, natúr üdítők többféle ízesítésben (boróka, gyömbér, kurkuma, matcha tea) és gyönyörű címkékkel kerülnek az emberek kezébe. Reggel a matcha teás változat azonnal feldobja a napodat, a gyömbérnél és a kurkumánál jótékonyabb alapanyag kevés van, a borókásat pedig mindenképpen próbáld ki koktélnak is, ginnel vagy limoncellóval!

+1 tipp: Kávé- és kombucharajongóknak kötelező kipróbálniuk a kávés kombuchájukat, amely egy pécsi pörkölő, a CrackerJack Coffee Roasters Costa Rica-San Francisco száraz feldolgozású filterkávéjával készül.

Homoky Dorka – Pet Nat 2021

A Pet Nat, azaz a pétillant naturel egy tradicionális pezsgőkészítési mód, amelynek lényege, hogy – a méthode traditionnelle pezsgővel ellentétben – egyszer erjed csak. A palackba betöltik az erjedő mustot, lezárják, és a többit a természet elvégzi, innen már nem nyúlnak hozzá a borászok addig, amíg kóstolva úgy nem érzik, hogy kész van.

A natúrboros mozgalom hozta újra divatba, így nem véletlen, hogy az erre az útra lépő tokaji borász, Homoky Dorka portfóliójában is megtalálni. A furmint és hárslevelű házasítás kóstolva tele van citrusokkal, barackkal és almával, emellett gyógynövényes, virágos aromákat is érezni. A korty dzsúszos, nagyon frissítő, a színe pedig egyenesen a napfényt idézi.

Fotó: Dancsecs Ferenc

+1 tipp: A limitált palackszámú, kísérleti Bino (azaz beer és vino) bor és sör kettőse, amelyben a hárslevelű must együtt erjedt Kosztolányi-Baji Zsolt sörfőző zabsörével hordóban és tartályban, érdemes kipróbálni.

BudaPrés cider

Ideje végre igazi, természetes, csupa gyümölcs, frissítő cidert inni! A BudaPrés egy családi vállalkozás egy etyeki présházzal, ahová akár ki is lehet látogatni.

budaprés.png

„Hisszük, hogy az általunk képviselt minőség segíthet a magyar ciderkultúra megteremtésében és felvirágzásában. Szeretnénk, ha a BudaPrés fogyasztói belekóstolhatnának azokba a kalandokba, amiket a cider rejt magában.” – írják az oldalukon. A portfóliójuk változatos, így találni az alma mellett szőlővel készült cidert is, ahogy használnak alapanyagként körtét, birsalmát, komlót, még koriandert is… a készülőben lévő újdonságaik pedig szintén nagyon izgalmasak! Tiszta és friss ízek, intenzív illatok és a borhoz hasonló összetettség jellemzi a BudaPrés cidereit, amelyek tökéletesek egy nyári gasztrokalandozáshoz.

+1 tipp: Aki még most ismerkedik a ciderrel, annak jó opció, ha a kisebb kiszerelésű, 0,33 l-es üvegekből szerez be egy válogatást, hogy biztosan megtalálja a kedvenceit, vagy akár egy hétvégi kirándulás alkalmával útba ejtheti az etyeki présházat, ahol szívesen segítenek megismerni a termékeket.

Cover fotó: Kovács Zoltán

Ezt is szeretjük