Miből áll egy tipikus izraeli reggeli? Nem csak étel, életérzés is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Aki járt már Izraelben, az tudja, hogy a minőségi étkezés a mindennapok része. A helyiek szeretnek finom és főleg egészséges ételeket fogyasztani. A legfontosabb étkezés a reggeli, amelyet mindenki nagyon komolyan vesz.
Hétvégenként, amikor kicsit ráérősebbek az emberek, az éttermek és a teraszok tele vannak családokkal és baráti társaságokkal, akik akár órákon át reggeliznek. Érthető is, hiszen ezen a fajta reggelin nem lehet csak úgy gyorsan túllenni, mert amellett, hogy természetesen az éhséget is csillapítja, egyfajta életérzés is. Nincs is jobb, mint egy gyönyörű tengerparton órákig üldögélve finomakat enni.
A kibucok
Az izraeli reggeli a kibucokból származik. A kibucok olyan, főleg mezőgazdasággal foglalkozó települések, amelyekben közös a vagyon. Az ott élő emberek a munkakezdés előtt a kibuc közös helyiségében, az ebédlőben gyűltek össze és fogyasztották el a reggelit, majd mentek ki a földekre dolgozni. Ezek a reggelik és a hagyományos izraeli reggeli azóta sem tartalmaz húst, ennek az az oka, hogy az izraeli vallási törvények alapján nem lehet egyszerre tejeset és húsosat fogyasztani. Ezt a fajta reggelit az izraeli szállodák is átvették.
Miből áll egy tipikus izraeli reggeli?
A reggelihez kenyeret és egyéb frissen sült pékárukat, illetve pitát szolgálnak fel. Ehhez igény szerint rántottát vagy tükörtojást készítenek, akár shakshukát is. Emellett különböző kencék, hummusz, tahini, labneh és izraeli zöldsaláta is van az asztalon. Ez utóbbi nem más, mint apróra vágott uborka, paradicsom, hagyma és petrezselyemzöld meglocsolva frissen facsart citrom levével és olívaolajjal.
Lehet még különféle sajtok és joghurtok közül válogatni, valamint nem hiányozhat az olívabogyó sem. Miután a hal nem számít húsnak a zsidó vallásban, ezért a reggeli tartalmazhat például tonhalat vagy lazacot is. Az édesszájúaknak sem kell aggódniuk, természetesen lekvárokat és különféle müzliket is magába foglal a reggeli. Az ételek mellé frissen facsart leveket és kávét vagy teát lehet inni.
Ti megkóstolnátok egy ilyen reggelit?
Fotó: Getty Images