A zöld teás csoki még semmi: elképesztő, mit ki nem találnak a Japánok

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A japánok imádják a KitKatot. Nem egyszerűen imádják, megőrülnek érte, rá vannak kattanva, és éppen ezért bolondok lennének megelégedni a szimpla tejcsokis verzióval, ahogy mi tesszük.

Amikor egy csoki szenvedély lesz

Míg a mi szemünkben a KitKat csak egy szimpla csokis nápolyi, Japánban a legkedveltebb csokoládé, népszerűségét kiaknázva pedig a lehetőségek végtelen tárháza. Míg a világ minden táján csak egy csoki a sok közül, amiben ostyarétegek és csokikrém csíkok váltakoznak, Japánban ízek és színek végtelen variációja, gyűjtők szenvedélyesen keresett terméke. 2000 óta több, mint 300 regionális és szezonális kiadásban gyártották ezt a csokoládét. Ez azt jelenti, hogy mindegyik új íz csak bizonyos limitált országrészeken kaphatók és korlátozott ideig érhetőek el. Ezzel azt az érzést keltik az emberekben, hogy lemaradnak valamiről, ha nem szerzik be az épp divatos ízben kedvenc csokijukat. 

Tea és szója

A zöld teás és a szójaszószos Kitkat elképesztő népszerűségnek örvendett. Kialakult az a szokás, hogy aki az országban utazgatott, a helyben elérhető Kitkatból tankolt fel, hogy valami elérhetetlennel lepje meg az otthoniakat. A Kitkat csokiboltok számára Yasumasa Takagi séf fejlesztett ki különleges recepteket. Olyan felső kategóriás ínyenc verziókat talált ki, mint a málna-fekete csokoládé, a narancs-rum és a zöld tea. Szezonális ízekkel is nagy sikerrel kísérletezett, menő volt a szilva-passiógyümölcs-csili ízű és a gyömbéres-szójababos kiadás is. 2016-ban még egy szakés Kitkatet is piacra dobtak, ami fehér csokoládéból és szaképorból készült. 

kitkat2

A világ nem nyitott

Bár a Kitkat-szenvedély Japánban töretlen, a világ többi részén egyetlen helyi vállalkozó sem me belevágni hasonló akciókba, pedig az elv akár nálunk is működhetne. A regionális csokoládék a városokra jellemző ízekre, termékekre asszociálnak, van például egy jellegzetes édesburgonya-fajta, ami Okinawában terem, ezért a zöldséggel ízesített csoki is csak arrafelé kapható. Az adzuki babos verziót csupán Nagoyában árusítják, ahonnan ez a különleges, ragacsos édességekhez használt alapanyag elindult.

Bár én mindenképp vevő lennék a pálinkás, esetleg szegedi paprikás, makói hagymás és szatmári szilvás csokikra, aligha vág bele nálunk bárki ilyen bátor projectbe. 

A New York Times riportere fantasztikus fotókat készített a japán KitKat gyárban, akit megfogtak a furcsa csokiízek, itt csorgassa tovább a nyálát az elkészítési folyamatok szépségére. 

Fotók: Shutterstock

Ezt is szeretjük