A legfinomabb köretek a karácsonyi asztalra a krumplin túl – Színesek, ízesek és nem nehéz elkészíteni őket
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Közelednek az ünnepek, hamarosan átadhatjuk magunkat a meghitt karácsonyi hangulatnak. Megtelnek az otthonok, szeretet, béke és finom illatok járják át a falakat. Karácsonykor mindenki kitesz magáért, fenséges lakomával kedveskedünk a családnak és a barátoknak.
Az ünnepi menüt nem árt időben megtervezni, ne az utolsó pillanatban stresszeljünk azon, mit is tálaljunk a szépen megterített asztalon. Karácsonykor és szilveszterkor vannak kötelező fogások, amiket nemcsak a hagyomány életben tartása miatt készítünk el, hanem azért is, mert szeretjük őket.
Egy idő után azonban a sima tört krumpli és lilakáposzta már unalmassá válik, nem tudjuk, mivel is tehetnénk feledhetetlenné a menüsorunkat. Cikkünkben igyekszünk a legjobb összeállítással kedveskedni, hogy ne legyen olyan nehéz kitalálni, mi is kerüljön a sültek vagy egyéb különlegesen készített húsok mellé.
Az elmaradhatatlan lilakáposzta
Az ünnepi asztal klasszikus sztárja a lilakáposzta, ami a krumplihoz hasonlóan kötelező résztvevője a nagy lakomáknak. A pompás, roppanós káposztát sokféle módon tudjuk varázslatossá tenni, egyszerűen nem lehet megunni. Készíthetjük hagyományosan sóval, borssal, kis ecettel, de a szilva, alma is remekül illik hozzá, és ennyivel nem ér véget a káposzta sokszínűsége, ezt egy korábbi cikkünkben szépen összeszedtük.
Fehér vagy barna rizs?
Mindkettő! A rizs sok családban mellőzött, nem igazán kedvelt köret, pedig rengeteg izgalom rejlik benne. A legegyszerűbb változat a zöldséges rizs, melyet akár már három alapanyaggal csodássá tehetünk. Hagyma, sárgarépa és angol zeller, ez a három zöldség együtt egyszerűen hangzik, de az ízek a szánkban egyáltalán nem lesznek azok. A gazdagságát továbbfokozhatjuk borsóval, kukoricával vagy gombával.
Ha nincs kedvünk a zöldségaprításhoz, készítsünk tojásos, petrezselymes rizst. Ez kétféleképpen is megvalósítható: főzzük ki a rizst, egy serpenyőben készítsünk rántottát, majd a kész rizzsel keverjük össze, a végén petrezselyemmel szórjuk meg. A másik változatban a főtt rizst serpenyőbe pakoljuk, a felvert tojást ráöntjük, tálalásnál nem feledkezünk meg a petrezselyemről.
Bulgur és tészták
A bulgur a rizshez hasonló, nagyon egészséges köret, a legjobb, ha párolt zöldségeket teszünk mellé, vegetáriánus vendégeink imádni fogják, de a húsevők is jóízűen fogják a sültek mellé falatozni.
Mi, magyarok szeretjük a pörköltféléket, sok családban ilyenkor is csirkepaprikás készül, melyhez tészta vagy nokedli dukál, de ha a tejszínes ragukat szeretjük jobban, különlegesebb ízesítésű (zöldséges: spenótos, paradicsomos) tésztával tálalhatjuk.
Az egyik legegészségesebb zöldség a kelbimbó
Sokoldalú zöldség a kelbimbó, saláták, levesek és ízekben gazdag köretek nagyszerű alapanyaga. Készíthetjük vajasan, tejfölösen, mandulával pirítva, baconbe tekerve, a lényeg, főzésnél nagyon vigyázzunk, hogy ne főzzük szét a zöldséget, hisz akkor kesernyés és rossz ízű lesz, amit nem szívesen falatoznának vendégeink.
A selymes pürék közül a legnépszerűbb a krumplipüré, de mi a helyzet a többi zöldséggel? Csak bátran, főtt répa-, brokkoli-, karfiol-, zeller- és borsópürét is készíthetünk. Maradhatunk az egyszerű só, bors ízesítésnél, de merészek is lehetünk, például a borsópürénkbe mentát is tehetünk.
Ha mégis a krumpli mellett döntenél
Sülve vagy főve, krumpli mindenképp lesz a karácsonyi asztalon, azonban nem mindegy, milyen formában kínáljuk. A klasszikus krémes krumplipüré mindig nyerő választás, de pikánsabbá tehetjük dijoni mustárral, vagy ha a sajtos ízvilágot részesítjük előnyben, reszelt sajtot is csempészhetünk bele, a gyerekek imádni fogják. A krumpli saláta formájában is népszerű köret, különösen az évvégi ünnepekkor. Elmaradhatatlan ilyenkor a, de akár elkészíthetjük a németek híres krumplisalátáját is, melyben a császárszalonna is fontos résztvevő.
Klasszikus résztvevők
Majonézes salátákra gondolok: krumpli-, francia- vagy tojássaláta. Sokan a kaszinótojásra szilveszteri finomságként tekintenek, én karácsonykor is szoktam készíteni, ez igazából ízlés kérdése, ki mit szeret, mivel szeretne vendégei kedvében járni.
Fotók: Getty Images