A 10 legjobb kelesztés és dagasztás nélküli kenyér, pogácsa és pizza receptje
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha gyorsan és egyszerűen szeretnél péksütit készíteni, a kelesztés és dagasztás nélküli verziókat ajánljuk.
Kenyeret, pogácsát, sőt, pizzát is süthetsz pillanatok alatt, a sütőporos-szódabikarbónás receptek is ugyanolyan finom péksütit eredményeznek, csak éppen jóval kevesebb idő alatt. Ugyanúgy, mint a kelt tésztás verziók, az alábbiak is frissen, aznap a legfinomabbak, de ha jól becsomagolva tárolod, esetleg másnap újramelegíted őket, ugyanolyan tökéletesek lesznek.
A személyes kedvenceim közé a sütőporos kenyerek tartoznak, ezeknek picit tömörebb a tésztájuk, de elképesztően puhák és laktatóak, ráadásul bármivel ízesíthetőek. Ugyanilyen nagy favorit a sütőporos, tepsis pizza is, igaz, más élményt nyújt, mint egy olasz vékony tésztás, de érdemes kipróbálni.
Hagymás kenyér
Élesztő nélkül, lila- és vöröshagymával dúsítva készül az alábbi kenyér, a sütőportól és a sok tojástól lesz levegős a tésztája. A hagyma mellett sajt is gazdagítja, úgyhogy önmagában, mindenféle feltét nélkül is öröm lesz falatozni. Ha picit több időd van, a hagymát karamellizáld, mielőtt a liszthez kevered, úgy még sokkal finomabb lesz a végeredmény.
Krumplikenyér
Liszt nélkül, rengeteg krumplival készül a német kenyér, a burgonyás tészta napokig megőrzi a puhaságát. Nagyon egyszerű elkészíteni, viszont fontos, hogy egyszerre kell főtt és nyers krumplival dolgozni. A tésztájába pirított bacon, dinsztelt hagyma és tejszín is kerül, nagyon szaftos és omlós lesz az így készült kenyér, önmagában is megállja majd a helyét.
Jalapenós-sajtos kenyér
A jalapenós kenyér a személyes kedvencem a listából, számtalanszor készítettem már a család legnagyobb örömére. A csípős paprika és a karakteres cheddar sajt nagyon jó párost alkotnak, a görög joghurt pedig puhává teszi a tésztát. Sütőpor és szódabikarbóna is kerül a lisztbe, úgyhogy szépen megemelkedik, könnyedebb lesz a tészta.
Olívás-sajtos kenyér
Ha nem bírod a csípőset, készítsd el az olívás változatot, zöld és fekete olajbogyóval készül a sütőporos kenyér, amely a fehérbortól és a gouda sajttól lesz még különlegesebb. Annak ellenére, hogy nem kerül bele élesztő, ropogós lesz a héja, belül pedig puha lesz a rengeteg sajtnak köszönhetően. Annyira finom önmagában is, hogy feltét nélkül is megállja a helyét.
Ír szódakenyér
Az ír kenyér elnevezése megtévesztő lehet, nem szóda, hanem szódabikarbóna kerül bele, ettől lesz levegős a belseje. Emellett a másik fontos alapanyaga az író, ezt tej és joghurt keverékével lehet helyettesíteni. A két fő hozzávalón kívül már csak lisztre, sóra és nagyjából 10 perc munkára van szükség az elkészítéséhez.
Francia kenyérlángos
Se nem pizza, se nem kenyér, valahol a kettő között helyezkedik el a francia tarte flambée. Bár élesztővel készül, nem kell keleszteni, ahogy begyúrtad a tésztát, formázhatod és sütheted is. A tésztát fokhagymás tejföllel, szalonnával, lilahagymával és sajttal érdemes megszórni, de másmilyen feltéttel is kínálhatod.
Tepsis pizza
A vastag tésztás, tepsis pizza legalább olyan élményt tud nyújtani, mint az olasz vékony tésztás, csak éppen kelesztés nélkül, sütőporral és szódabikarbónával készül. Picit tömörebb lesz a tésztája, mint a hagyományosnak, cserébe viszont sokkal laktatóbb, ráadásul másnapra is puha marad. Házi paradicsomszósszal, gazdag feltéttel érdemes kínálni.
Túrós pogácsa
A pogácsa sem csak élesztővel készülhet, ez a gyors, túrós változat le fog venni a lábadról. Elég összegyúrni, utána pedig rögtön nyújtható és szaggatható a tésztája. Ennek megfelelően nem lesz réteges vagy túl magas, viszont a sok-sok túrónak köszönhetően nagyon puha lesz. Sajttal és szezámmaggal megszórva különösen finom lesz.
Krumplis pogácsa
A sok zsírral és főtt krumplival készült pogácsa tipikus nagyirecept, nem túl könnyed, viszont egy jó bableves mellől nem hiányozhat. Mivel élesztő és sütőpor nélkül készül, nem fog megemelkedni, inkább lapos, de isteni korongok lesznek a tésztából. Hagyományosan disznózsírral készül, de libazsírral még finomabb lesz.
Medvehagymás pogácsa
A medvehagymától illatos, a sok túrótól és vajtól pedig nagyon puha lesz ez a pogácsa, amely az előző recepthez hasonlóan sütőpor és élesztő nélkül készül, így inkább laposabb lesz, de mennyei. A tésztát nem kell pihentetni, de ha időt szeretnél spórolni, akár előző nap is összegyúrhatod, a hűtőben tárold, míg nem szaggatod.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors