7 ízletes, jól kenhető kence: minden nemzetnek megvan a maga kedvence
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
10 békebeli finomság a nagyi füzetéből: van, ami sosem megy ki a divatból
Ropogós
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Krémes krumplipüré sült fokhagymával: csak úgy eteti magát
Vaníliás tart erdei gyümölcsökkel: mentes változatot mutatunk
Tejszínes darált hússal töltött karalábé: ilyen finomat még nem ettél
Hogyan fűszerezzünk só nélkül? Mutatunk néhány szuper alternatívát
Csodás kencék, amelyek pillanatok alatt az asztalra kerülnek: zöldséges és húsos finomságokat is mutatunk.
A házi kencéknek nincsen párja. Az elkészült krémek jólesnek pékárura kenve, vagy baráti beszélgetéseken mártogatósként is kínálhatók.
A magyar konyha bővelkedik ízletes kencékben. Ilyen a májkrém, körözött, tojáskrém vagy a tepertőkrém. Az ízes, jól kenhető finomságok más nemzetek konyhájában is fellelhetők, a mexikóiaknak vagy épp a görögöknek is megvan a maguk kedvence. Ezen kencék egyszerűen készülnek, érdemes őket otthon összedobni, megízlelni más országok különlegességeit.
Receptválogatásunkban kulináris utazásra csábítunk, egyszerű, szerethető finomságokat mutatunk, amelyek nem csak kenyérre kenve finomak.
Padlizsánkrém
A pompás padlizsánkrém az erdélyi konyha specialitása. A finomság sokféle recept szerint kipróbálható. Ha igazán ínycsiklandóan kínálnád, akkor szabad tűzön készítsd a padlizsánt, úgy füstösebb ízben élvezhető. A kencében fokhagyma is szerepet kap, és majonéz vagy joghurt is kerülhet bele, ha picit krémesebb textúrában élveznéd.
Házi avokádókrém
A zöld színben pompázó kence, a guacamole a mexikóiak kedvence. Hagyományosan készítve koriander is kerül a krémbe, de találni olyan különleges változatokat is, amelyekben aszalt paradicsom vagy épp tejföl is helyet kap. A lényeg, hogy mindig érett avokádóból dobd össze!
Hummusz
A hummusz a Közel-Kelet kincse, tökéletes kence, amelyet mártogatósként is kínálhatsz. A csicseriborsóból készült krém szintén többféle recept szerint próbálható ki. Ha időt spórolnál, ajánlott konzerves csicseriborsóból készíteni, és a tahini és fokhagyma is kötelező bele. Az elkészített kencét tálalás előtt érdemes néhány órára hűtőbe tenni, úgy szépen összeérnek az ízek.
Pesto
A pesto az olasz konyha gyöngyszeme, rengetegféle ízesítésben készülhet. Az alapja a bazsalikom, olívaolaj, fokhagyma, parmezán és fenyőmag. Ezt az alapot elkészítheted vegán variációban, vagy extra ízesítőkkel is megbolondíthatod, sőt a megszokott zöld szín helyett pirosban is összedobhatod. A pesto gyorsan elkészül, jólesik tésztával egybeforgatva, de kenyérre is lehet kenni, sőt még húsok pácaként is szolgálhat.
Kolbászkrém
A hazai színes kencepaletta egyik gyöngyszeme a kolbászkrém. A kolbászkrém akkor az igazi, ha intenzívebb az íze, érdemes mustárral és fekete őrölt borssal bolondítani, és még füstölt paprika vagy chili is elfér benne. A kence jólesik friss kenyérre kenve, de melegszendvicsnek is tökéletes. A retró hangulat miatt lila hagymát is kínálj mellé.
Ajvár
Az ajvár a Balkánon népszerű kence, amelyben a padlizsán az úr. A zöldség mellé kápia vagy pritaminpaprika is kerül, természetesen sülve, így lesz meg a jellegzetes füstös aromája. A kence fűszerezése sokféle módon történhet, és lazítani is lehet az állagát, joghurttal, tejföllel vagy majonézzel. Az ajvárt olyan pluszokkal is érdemes gazdagítani, mint a cukkini vagy a tüzes chilipaprika.
Fetakrém
A görög konyhában népszerű kence hagyományosan joghurttal keverve készül, és sült kápia paprika is kerül bele. Természetesen más változatban is ki lehet próbálni, elfér benne a zöldfűszer vagy a chilipaprika. A jól kenhető kence ízesítésénél érdemes kóstolni, mivel a feta sós, ezért az alapízesítővel óvatosan bánj! A finomságot julienne-re vágott zöldségek mellé is kínálhatod.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter