![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
7 ízletes, jól kenhető kence: minden nemzetnek megvan a maga kedvence
![Kencék a nagyvilágból cover](https://kep.index.hu/1/0/5560/55602/556025/55602599_4109701_e91b7634f13df7a92af3937c44276432_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Csodás kencék, amelyek pillanatok alatt az asztalra kerülnek: zöldséges és húsos finomságokat is mutatunk.
A házi kencéknek nincsen párja. Az elkészült krémek jólesnek pékárura kenve, vagy baráti beszélgetéseken mártogatósként is kínálhatók.
A magyar konyha bővelkedik ízletes kencékben. Ilyen a májkrém, körözött, tojáskrém vagy a tepertőkrém. Az ízes, jól kenhető finomságok más nemzetek konyhájában is fellelhetők, a mexikóiaknak vagy épp a görögöknek is megvan a maguk kedvence. Ezen kencék egyszerűen készülnek, érdemes őket otthon összedobni, megízlelni más országok különlegességeit.
Receptválogatásunkban kulináris utazásra csábítunk, egyszerű, szerethető finomságokat mutatunk, amelyek nem csak kenyérre kenve finomak.
Padlizsánkrém
A pompás padlizsánkrém az erdélyi konyha specialitása. A finomság sokféle recept szerint kipróbálható. Ha igazán ínycsiklandóan kínálnád, akkor szabad tűzön készítsd a padlizsánt, úgy füstösebb ízben élvezhető. A kencében fokhagyma is szerepet kap, és majonéz vagy joghurt is kerülhet bele, ha picit krémesebb textúrában élveznéd.
![Kencék a nagyvilágból ct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5560/55603/556030/55603071_ebfab2636df7086dbc3de21baa42b6a6_wm.jpg)
Házi avokádókrém
A zöld színben pompázó kence, a guacamole a mexikóiak kedvence. Hagyományosan készítve koriander is kerül a krémbe, de találni olyan különleges változatokat is, amelyekben aszalt paradicsom vagy épp tejföl is helyet kap. A lényeg, hogy mindig érett avokádóból dobd össze!
![Kencék a nagyvilágból ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5560/55603/556030/55603063_8032a0246a1df5b434f7b33b5d3b1951_wm.jpg)
Hummusz
A hummusz a Közel-Kelet kincse, tökéletes kence, amelyet mártogatósként is kínálhatsz. A csicseriborsóból készült krém szintén többféle recept szerint próbálható ki. Ha időt spórolnál, ajánlott konzerves csicseriborsóból készíteni, és a tahini és fokhagyma is kötelező bele. Az elkészített kencét tálalás előtt érdemes néhány órára hűtőbe tenni, úgy szépen összeérnek az ízek.
![Kencék a nagyvilágból ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5560/55602/556026/55602651_244240e96fd3996f6d5de6fc54757e1c_wm.jpg)
Pesto
A pesto az olasz konyha gyöngyszeme, rengetegféle ízesítésben készülhet. Az alapja a bazsalikom, olívaolaj, fokhagyma, parmezán és fenyőmag. Ezt az alapot elkészítheted vegán variációban, vagy extra ízesítőkkel is megbolondíthatod, sőt a megszokott zöld szín helyett pirosban is összedobhatod. A pesto gyorsan elkészül, jólesik tésztával egybeforgatva, de kenyérre is lehet kenni, sőt még húsok pácaként is szolgálhat.
![Kencék a nagyvilágból ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5560/55602/556026/55602641_f576e0a70dbb057fdfb0f2ca32c6be26_wm.jpg)
Kolbászkrém
A hazai színes kencepaletta egyik gyöngyszeme a kolbászkrém. A kolbászkrém akkor az igazi, ha intenzívebb az íze, érdemes mustárral és fekete őrölt borssal bolondítani, és még füstölt paprika vagy chili is elfér benne. A kence jólesik friss kenyérre kenve, de melegszendvicsnek is tökéletes. A retró hangulat miatt lila hagymát is kínálj mellé.
![29378173 682113de636a13e87c725071fb76a7db wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5559/55599/555999/55599915_35100d954484aa89ad9de4b120f02b57_wm.jpg)
Ajvár
Az ajvár a Balkánon népszerű kence, amelyben a padlizsán az úr. A zöldség mellé kápia vagy pritaminpaprika is kerül, természetesen sülve, így lesz meg a jellegzetes füstös aromája. A kence fűszerezése sokféle módon történhet, és lazítani is lehet az állagát, joghurttal, tejföllel vagy majonézzel. Az ajvárt olyan pluszokkal is érdemes gazdagítani, mint a cukkini vagy a tüzes chilipaprika.
![Kencék a nagyvilágból ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5560/55602/556026/55602613_07862425fbcdd62006964c7cc7282066_wm.jpg)
Fetakrém
A görög konyhában népszerű kence hagyományosan joghurttal keverve készül, és sült kápia paprika is kerül bele. Természetesen más változatban is ki lehet próbálni, elfér benne a zöldfűszer vagy a chilipaprika. A jól kenhető kence ízesítésénél érdemes kóstolni, mivel a feta sós, ezért az alapízesítővel óvatosan bánj! A finomságot julienne-re vágott zöldségek mellé is kínálhatod.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter