10 könnyed, alakbarát recept csirkemellből - Diétás, fehérjedús fogások
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Az állati eredetű fehérjék közül a csirkehús, egészen pontosan a csirkemell az, amit a diétázók, sportolók is előszeretettel fogyasztanak, ha tápláló, mégis könnyed fogásra vágynak.
A csirkemellről sokaknak egy száraz, ízetlen húsrész jut eszükbe, pedig ha megfelelően fűszerezed és sütöd, akkor puha és szaftos lesz. A csirkemell szuper állati eredetű fehérjeforrás, ha nem bundázod be és sütöd ki bő olajban, akkor a diétádba is beilleszthető. Az egyetlen probléma vele, hogyha nem ügyelsz a sütésére, akkor bizony kiszárad, te pedig eheted a cipőtalpat.
Nemcsak a pácoláson és a sütési módon, hanem a csirkemell szeletelésén is múlik, hogy mennyire marad szaftos a hús. Ezzel a módszerrel eleve szaftosabb lesz, ha pedig sütőben sütöd, így készítsd el, és biztosan vajpuha marad a csirkéd. A csirkemellet csíkozhatod is, úgy snack is lehet, különféle mártogatósokat is készíthetsz hozzá. Ha ezekből a receptekből válogatsz, biztosan nem lesz unalmas számodra a szárnyas fogyasztása.
Receptek csirkemellből
Citromos-mustáros pácban sült csirkemell
A puha és szaftos hús eléréséhez nagyon fontos a megfelelő pác. A citromos-mustáros pác nem csak kellemesen pikáns, de a gyomrodat sem terheli meg. A bepácolt csirkét elég csak a sütőbe tolni és máris kész a könnyed ebéd vagy vacsora. A zöldfűszereket semmiképpen se felejtsd ki a citromos-mustáros csirke receptjéből.
Sajttal-pestóval sült csirkemell
Ami sok sajttal sül, rossz biztosan nem lehet. Így van ez a csirkénél is, a sajt extra zsírosságot ad a húsnak. Ugyanígy működik a pesto is, amelyhez nagyon jól illik a paradicsom, abból is a koktél. Ezzel a három hozzávalóval kész is van a sajtos-pestós csirkemell, amely szintén egy könnyed fogás.
Balzsamecetes-gombás csirkemell
Az egyik titkos hozzávaló, ami a csirkét puhává teszi, a balzsamecet. Ezt a szószt általában salátákra teszik, de a húsnak is nagyon jót tesz, bátran használd. Egy kis mézzel keverve lesz tökéletes. Ha pedig plusz fehérjeforrást szeretnél az ételedbe, akkor gombával együtt süsd, szuper ízkombinációt fogsz kapni. A gombás-balzsamecetes csirkét szintén érdemes sütés előtt bepácolni.
Csirkemell citromos-tejszínes szószban
A tejszín miatt talán véleményes lehet, hogy mennyire alakbarát ez a fogás, de ha nem öntözöd meg bőven, akkor ennyi plusz zsír belefér az étrendbe. Ebben a receptben inkább a parmezán és a citrom dominál, előbbivel óvatosan bánj, mert inkább fűszer, mint sajt. A citromos-tejszínes csirke biztosan nagy kedvenc lesz, ha egyszer elkészíted.
Csirkecurry
Ha szereted a fűszeresebb ízeket, akkor a curryt, vagyis a krémes szószban készült ételeket neked találták ki. A curry tulajdonképpen egy pörkölt, amelyben a curry-n kívül római kömény, kurkuma, lepkeszegmag és chilipaprika is van. A magyaros pörkölttel ellentétben ebben az ételben a szaftot nem a hagyma, hanem a joghurt, a kókusztej és a paradicsomszósz adja. A curry tökéletesen működik csirkemellből, ahogy ez az egylábasos fogás is.
Spenótos-paradicsomos csirkemell
A spenót nemcsak főzeléknek finom, hanem húsok mellé, párolva is adhatod. A paradicsom nagyon jól illik hozzá, használj darabos paradicsomkonzervet. A spenótleveleket ne főzd túl, csak éppen fonnyaszd meg. A spenótos-paradicsomos csirkemell igazi rohanós étel, de közben tápláló és nem fog elnehezíteni sem.
Sütőben sült csirkemell zöldségekkel
A csirkemellben az a jó, hogy viszonylag hamar elkészül, így nyugodtan sütheted egyszerre a zöldségekkel. Minél többfélével készíted, annál kiadósabb lesz. Ez az egytepsis is ilyen, ráadásul ténylen nagyon hamar kész lesz. Évszaktól függően variálhatod benne a zöldségeket, ez a recept őszi fajtákkal készül, de tegyél bele bármit, amit szemed-szád megkíván.
Tejszínes-paradicsomos csirkemell
A paradicsomhoz nemcsak a spenót, hanem a tejszín is illik, az ízek ebben a toszkán csirkemellben teljesednek ki. A húst kicsit elő kell pirítani, majd utána a krémes szószba forgatni. A fokhagymát semmiképpen ne hagyd ki belőle.
Hagymás-sajtos csirkemell
A hagyma- és sajtrajongók biztosan szeretni fogják ezt a fogást, hiszen mindkét alapanyagnak központi szerepe van benne. A hagyma karamellizálódik a csirke mellett, az olvadt sajtról pedig felesleges ódákat zengeni annak, aki szereti. Icipicit időigényesebb recept, mint az előzőek, hisz a tűzhelyen és a sütőben is készül, de megéri a fáradozást. A hagymás-sajtos csirkemellhez szósz is készül, így teljesednek ki az ízek.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors