Kovász-hotel: a hely, ahová leteheted felvigyázásra a kovászodat, amíg nyaralsz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akik kovásszal kezdenek el dolgozni, azok nagy fába vágják a fejszéjüket: a kovásszal ugyanis foglalkozni kell, folyamatosan etetni kell, különben elveszik az addigi munka. De mit csináljunk, ha elutazunk pár napra vagy hétre?

Hova tegyük a gondosan őrzött és nevelgetett kovászunkat? El fog veszni az eddigi munkánk? Svédországban azonban találtak már megoldást erre a problémára.

Mi a kovász?

A kovász az úgynevezett előtészta, kenyérkelesztő anyag, amely lisztből és vízből áll, és hosszú érlelés után kerül csak a tésztába. A kovászban elterjednek a vadélesztőgombák és a tejsavbaktériumok, ezek a gabona héjából, a vízből és a levegőből származnak. Az így keletkező mikroorganizmus jellemző savakat, ízeket és aromákat alakít ki a kenyérben. 

A kovász minőségét az érési idő, hőmérséklet, sűrűség változtatásával lehet módosítani. A kovásszal készült kenyérnek rövidebb az elkészítési ideje, könnyebb megemészteni - mivel a hosszú erjedési idő alatt a baktériumok elkezdik lebontani a szénhidrátot és a glutént - és a kenyér hosszabb ideig tartható el.

Részletes leírást a kovász készítéséről és különböző receptjeiről a Kovászlabor honlapján találtok. 

kovasz

Hova tegyük a kovászt a nyaralás ideje alatt?

Az amatőr pékek és az igazán elhivatottak bizony kovásszal dolgoznak, kovásszal készítik a ropogós házi kenyeret. Ez a módszer egyre népszerűbb, azonban egyre több gondot is okoz azoknak, akik hosszabb szabadságra vagy nyaralásra mennek. 

A svédeknek jóval több fizetett szabadságuk van, mint amennyi Magyarországon jár, amit ki is használnak, és sokat utaznak. Azonban rögtön problémába is ütköznek a kézműves kenyér rajongói, hogy hova tegyék a kovászukat. 

kovasz2

Stockholmban született először megoldás a problémára: megjelentek a kovászvigyázók. Ha magunkkal visszük a reptérre a kenyérkelesztő anyagot, akkor a stockholmi Arlandán az RC Chocolate nevű pékségben vigyáznak a kovászunkra napi 3 dollárért, azaz körülbelül 800 forintért. 

A pékség nem csinált nagy hírverést a szolgáltatás köré, szájról szájra terjedt a híre. Ahogy egyre nagyobb lett a svédek körében a kovász iránti érdeklődés, úgy bővült a kovászvigyázókat igénybe vevők száma is. 

Bár a kovász pótlása nem lehetetlen, sőt, a sikerének hála, már a boltokban is kapható Svédországban, az igazán elhivatottak ragaszkodnak a saját alapjukhoz. Vannak többéves kovászok is, sőt, olyanok is, amik generációról generációra szállnak.

Fotók: Getty Images 

Ezt is szeretjük