Egy feleség egy hónapon át harmincféle lecsót főz a férjének: hogyan lehetséges ez?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyik ősidők óta kedvenc gasztrobloggerem, Fűszeres Eszter a múlt héten őrülten izgalmas kihívásba kezdett: 30 napig minden nap készít egy lecsót.
Szerintem mindenki elejt néha olyan kósza megjegyzéseket egy-egy oltári örömet okozó étel után, hogy ezen hónapokig el tudna élni, vagy hasonlók. Hát Eszter most szaván fogta az ily módon felsóhajtó férjét, és úgy döntött, hogy egy hónapon keresztül minden nap lecsót fog főzni, méghozzá minden nap másképp.
Elmondása szerint az ötletet követő lendület hevében kapásból le tudott jegyezni húszféle különböző lecsót, de az olvasóktól kért további ötletet ahhoz, hogy meglegyen a harminc. Azt is megállapította, hogy majdnem minden nemzetnek megvan a maga lecsója vagy lecsószerűsége. Mivel szerintünk itthon nyár végén és ősz elején nincs fontosabb étel a lecsónál, nagyon szívünkön talált a kezdeményezés.
Nagyon kíváncsiak vagyunk a végeredményre, addig is összeszedtük, mi hányféleképpen készítenénk el kérdés nélkül kedvenc nyári ételünket.
Verziók, amiket mindenki szeret és készít
- Tarhonyás. Persze csak előrepirítva és nem teljesen puhára főzve úgy, hogy a szaftot is magába szívja.
- Rizses. Csakúgy, mint előbb, a maradék rizst nem maradék lecsóhoz keverjük, az nem lesz az igazi.
- Nokedlis - Az abszolút kedvenc, de külön kell megfőzni, és aztán összemelegíteni a kész lecsóval.
- Krumplis- Nem paprikás krumpli, hanem krumplis lecsó, de azon valóban nagy viták kerekdhetnek, hogy a krumpli kicsit szétfőzve, vagy éppen csak fogkeményen az igazi.
- Húsos - Van, aki egyszerűen belepottyant egy-két csirkecombot, mások valamilyen sertéshúst tesznek hozzá.
- Tejfölös - Sokak szerint szentségtörés, mi a paprikás krumplit is így esszük. A nokedlis-tejfölös különösen jó dolog.
- Tojásos - Külön, de az összes többivel együtt is működik, belehabarva vagy belebuggyantva egyaránt.
-Tökös - A tök lágyítja és édesíti a lecsót, krémesebb is lesz tőle.
- Cukkinis - Attól függően, hogy ressre hagyjuk vagy belefőzzük többféleképpen elsülhet
- Fordítva: lecsókrémes szűzérme - A lecsómaradékot mártássá turmixolva nem csak a lecsó állagátó ódzkodók lesznek boldogok, de a simán kisütött szűzérmék is.
- Lecsó krémleves: Gondoljunk egy uborkamentes gazpachóra, akkor nem lesz anniyra fura ötlet, egy próbát megér.
- Csirkemájas : Lecsós máj vagy májas lecsó, mindegy, nagyon megy egymáshoz a két íz.
- Kolbászos, virslis, szalonnás és ezek kombinációi - Klasszikus választások, a legjobbak együtt.
Világ lecsói, egyesüljetek!
-Saksuka - A közel-keleti fűszeres, édeskés verzió belebuggyantott tojással
- Menemen - Sok-sok tojással, krémesen észül így, Törökországban.
- Dzsuvecs - Rizses, húsos lecsó cserépedényben lerakva, sütve.
- Ratatouille - A franciák verziója cukkinivel, padlizsánnal, paprikával és egy külön paradicsomszósszal készül.
- Peperonata- Az olaszok nagyon sok olívaolajjal csinálják a maguk lecsóját, ressre párolt paprikával.
Nagyon kíváncsiak vagyunk, olvasóink hányféleképpen készítik a lecsót, ezért kommentben nagy szeretettel várjuk a felsorolásból kimaradt ötleteket.