
A legjobb lecsóreceptek egy helyen: így készítik az olaszok és a franciák

Cikkek


Sütőben sült cukkinifasírt sok sajttal: kívül ropogós, belül puha

Így lesz sűrű az eperdzsem természetes alapanyagokkal – Egyszerű, gyors változat
Ropogós

Ínycsiklandó tárkonyos mártás: feldobja a húsokat és a tésztát

Meseszép epertorta: joghurtos krém teszi ellenállhatatlanná

Selymes, rozmaringos fehérbabpüré: tökéletes köret húsok mellé

Krémes, málnás tiramisu házi dzsemmel: tojás- és koffeinmentes recept

Színes, mediterrán tésztasaláta zöldségekkel: jól behűtve az igazi
A lecsó a magyar konyha éke, amit számtalan változatban kipróbálhatsz. Finom káposztával, cukkinivel, tojással vagy kolbásszal dúsítva is.
A hazai gasztronómia egyik legismertebb étele a lecsó, amit főleg nyáron szokás készíteni friss zöldségekből. Ilyenkor a bogrács is előkerül, és télire is érdemes lecsót eltenni a kamra polcára.
A lecsót más nemzetek is ismerik, szeretik és készítik a saját változatukban. Egyes éttermek kínálatában különlegesebb változatban is készülhet a hagyományos kedvenc, ilyen például a lecsókrémleves. Nyáron egyes településeken még lecsófőző versenyt is tartanak, ahol a lelkes szakácsok összemérhetik a családi lecsóreceptjüket, kié is a jobb.
A lecsó nem csak főétel, köretként is kínálhatod húsok mellé, és villásreggeliként is megállja a helyét. Kezdődik a szezon: ajánlunk 7 csodás lecsóreceptet, amit érdemes megkóstolni, mert mindegyik finom a maga módján.
Kolbászos lecsó
A kolbászos lecsó finom, szaftos étel, ami mellé kínálj friss kenyeret vagy galuskát. Az étel elkészítése egyszerű, azonban a fűszerezésnél legyél óvatos, mert a kolbásznak alapból intenzív az aromája. A lecsóba hegyes erős paprikát is érdemes tenni, amitől pikánsabb ízt kap. Ha szeretnéd, füstölt szalonnát is kockázhatsz bele.

Cigánylecsó
A cigánylecsó szabolcsi lecsó néven is ismert, hagyományosan bográcsban szokás készíteni. Ebben a lecsóban káposzta és hús is helyet kap, az eredeti receptben a csirke szárnya, combja és melle is a fazékba kerül. Ha lehet, zsírral próbáld ki, és hegyes erős paprikát is adj hozzá, ettől lesz jó csípős. A lecsó mellé kínálj kenyeret, nokedlit vagy tarhonyát!

Tojásos lecsó
A tojásos lecsó nagy kedvenc, amit többféle változatban kipróbálhatsz. Van, aki paradicsomot egyáltalán nem tesz bele, helyette paradicsompassatával dobja fel, míg más többféle paprikával gazdagítja. A tojásos lecsóba kolbász vagy virsli is kerülhet, ezektől még tartalmasabb lesz az étel.

Francia ratatouille
A francia lecsó, avagy a ratatouille sok nyári zöldséggel készül, hús nélkül, rengeteg zöldfűszerrel. A színes fogáshoz a zöldségeket szeleteld szép vékonyra, így azokat gusztusosan tudod egy kerek edénybe pakolni. A zöldségek paradicsommártásban puhulnak: ez egy különleges, ízletes fogás, amit akkor érdemes kipróbálni, ha valami újra vágysz.

Olasz lecsó
Az olasz lecsó, vagyis a peperonata, abban különbözik a magyar lecsótól, hogy sokkal több paprika kerül bele, a paradicsom pedig passzírozott formában. Az olasz lecsóban a zöldségek olívaolajon pirulnak, és borecet is helyet kap az ételben. Egyszerű, mégis különleges fogás, amit öröm falatozni. Mivel ez egy tunkolós étel, focacciát kínálj mellé!

Feta sajtos izraeli lecsó
Az izraeli lecsó sok paprikával, izgalmas fűszerekkel, tojással és feta sajttal dúsítva készül. A shakshuka a legtöbb receptben csípős, különleges fűszerkeverékkel ízesítik, ami a harissa nevet viseli, és ami a közel-keleti és az észak-afrikai konyhában nagyon népszerű. A fűszert házilag is előállíthatod, ha koriandert, chilit, fokhagymát, mentát és római köményt egybeforgatsz.

Tepsis sajtos lecsó
A tepsis sajtos lecsó sokkal különlegesebb, mint a hagyományos verzió, az ízek sokkal intenzívebbek. A lecsó sütőbe tolva, sok sajttal a tetején pirul, így teljesen más lesz az állaga, sokkal krémesebb, az ízek pedig gazdagabbak.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors