Hajókázós piknik, kávéházi éjszaka, borozgatás a Városligetben - Májusban a gasztroprogramoké a főszerep

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár télen és kora tavasszal sem kell nélkülöznünk a gasztroprogramokat, igazán május és a nyári hónapok bővelkednek bennük. Az elkövetkező hetekben annyi gasztroprogram lesz, hogy alig győztünk válogatni közülük.

Szinte minden májusi hétvégére esik egy vagy több program: lesz sör- és borfesztivál, hajókázós gasztropiknik, kávéházi éjszaka, palacsinta- és csokoládéfesztivál, egy szó, mint száz, annyi minden lesz, hogy mindenki megtalálhatja a neki legkedvesebb gasztroprogramot. 

V. Corvin Szezonnyitó Sörfesztivál 

Budapest, Corvin Sétány - Május 8-12.

A Serfőző által szervezett fesztiválon a malátarajongóké a főszerep. A Corvin Sétány ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a nyári sörszezon előhírnökének. 5 napon keresztül, 20-nál is több kiállító, közel 100 féle csapolt és üveges sörét lehet megkóstolni, amelyek a világ minden tájáról érkeznek. Lesznek IPA, EPA, APA sörök, különleges fűszerezésű gyümölcsös változatok, a szűretlen búzákról és precíz lágerekről nem is beszélve. A habzó italok mellé finom sörkorcsolyákkal készülnek. A kiállítók pontos listáját az esemény Facebook-oldalán találjátok.

VII. Vegan Food Fest

Budapest,  Kőrösy József utca - Május 9-12.

Hetedik alkalommal szervezik meg Magyarország első, tisztán növényi gasztrofesztiválját, ahol az érdeklődők négy napon keresztül élvezhetik a növényi ételekkel járó ízkavalkádot. Meg lehet kóstolni határon túli ételkülönlegességek növényi alternatíváit, lesz tejmentes fagyi, vegán hamburger és hotdog, superfoodok és magyar fogások vegán változatai. A fesztiválon olyan egyedi ételekkel is készülnek a kiállítók, amelyet sem a rendezvény előtt, sem a rendezvény után nem kóstolhatsz majd náluk. További információkat az esemény Facebook-oldalán találtok.

veganfood

Vegán "húsokat" is kóstolhatunk. Fotó: Getty Images

Balatoni KÖR - GasztroPiknik

Szántód-Tihany rév - Május 10.

A hajókázós gasztropiknik ötlete a Balatoni KÖRtől származik, amelynek tagjai olyan minőségi szolgáltatást kínáló vendéglátósok, akik a szezonalitás helyett az egész éves nyitvatartás mellett tették le voksukat. Az esemény keretén belül a Balaton körüli legszínvonalasabb termelők ételeit-italait lehet megkóstolni pompás zongoramuzsika kíséretében. Az esemény célja, hogy könnyedén lehessen tájékozódni a tó körüli, egész évben nyitva tartó színvonalas helyekről, legyen szó a Balaton bármely pontjáról. A részvétel előzetes jegyvásárláshoz kötött, a jegyár: 4.900,-Ft, amely tartalmaz két pohár bort és egy főételt. A kompon utazó vendéglátók listáját az esemény honlapján találjátok. 

Gourmet Fesztivál 2019

Budapest, Millenáris - Május 16-19.

A hazai séfek ünnepe idén is túllép az ország határain és a nemzetközi porondról is neves szereplőket hoz el Magyarországra. Itt lesz Konstantin Filippou, a legjobb osztrák séf, a Michelin-csillagos Lee Jong-kuk Szöulból, vagy a Twins Garden Moscow az orosz fővárosból. Az OTP Bank Gourmet Fesztiválon ezúttal a paprika, a sercli és a sör kerül majd a figyelem középpontjába, az eseményen bemutatkozó éttermek és séfek ezekből az alapanyagokból készítik majd el az általuk megálmodott fogásokat. Az idei év újdonsága a Paprika Pop Up helyszín, ahol három ismert séf fog bográcsozni, hogy a paprikát fűszerként használja fel az ételekben. Részletesebben az eseményről itt írtunk.  A jegyárakat az esemény honlapján találjátok.

Kávéházak Éjszakája

Budapest - Május 17. 19:00-23:00

Budapest Főváros Önkormányzata idén is bemutatja a Kávéházak Éjszakáját. Harminc helyszín és közel száz kulturális program várja a kávéházak szerelmeseit. A kávékultúrával való ismerkedés mellett irodalmi estek és jazz koncertek teszik különlegessé az éjszakát. Az izgalmas kulturális programok teljesen ingyenesek. A kávé szerelmesei több programon is részt vehetnek: több helyszínen barista oktatók és kávéházi szaktekintélyek vezetik be az érdeklődőket a kávékultúra rejtelmeibe, de részt vehetünk cupping-kávékóstoló programokon és kávéházi és várostörténeti sétán is. A résztvevő kávéházak listáját és a programokat az esemény honlapján találjátok.

kavehazak

Melengető, fűszeres kávét is ihatunk jazz zene mellett. Fotó: Kávéházak Éjszakája Facebook-oldal

IV. Palacsintafesztivál 

Szolnok - Május 17-19.

A palacsintafesztivál tuti befutó, mindig óriási sikere van. Szolnokon 4. alkalommal rendezik meg, ahol nemcsak a különleges és mindenféle ízű és formájú palacsinták varázsolják el a vendégeket, hanem a családi programok is. A három napos fesztivál helyszíne Szolnok városának kiemelkedő szépségű természeti értéke, a Széchenyi parkerdő területén található NEFAG erdei játszótér és vadaspark. Rengeteg játékkal és gyerekmegőrzővel várják a kicsiket, lesznek sztárfellépők is, mint a Follow The Flow, Punnany Massif vagy Majka, de a kalandvágyók kerékpártúrára is mehetnek. A részletes programot a fesztivál honlapján találjátok.

BalatonBor - Évjáratpremier

Societé Bistro - Május 21.

Minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Societé Bistróban lehet először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. A BalatonBor egyik lényegi pontja a közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka létrehozása. Sétálókóstoló keretén belül maguk a borokat készítő borászok mutatják be a BalatonBor legfrissebb évjáratát. Az idei rendezvényen is lehet majd a villányi összefogásból létrejött REDyket kóstolni, valamint egy új, még talán kevésbé ismert közösségi bormárka is csatlakozik az eseményhez. Emellett a Pannonhalmi borvidék rajnai rizling alapú házasítását és a HegyBorokat is meg lehet kóstolni. A jegyárakról és a kiállítók listájáról itt találtok információkat.

25. Szegedi Borfesztivál - Szeged Napja Ünnepségsorozat 2019

Szeged, Széchenyi tér 1. - Május 17-26.

Szeged 300. születésnapján újra várja az érdeklődőket Magyarország legnagyobb bormustrája, ahol finom borokkal, gasztronómiai specialitásokkal, nagyszabású koncertekkel, kézművesipari remekművekkel készülnek a szervezők. Minden eddiginél színesebb lesz a programkínálat és minden eddiginél több borász vesz részt a rendezvényen. Az eseménysorozat öt szegedi helyszínen zajlik, ezeket az esemény Facebook-oldalán találjátok. Ha szeretitek Szegedet és a finom borokat, ott a helyetek!

szegedibor

Ilyen és ehhez hasonló finom borokat kóstolhatunk. Fotó: Szegedi Borfesztivál Facebook-oldal

Győri Édes Napok Csokoládé- és Édességünnep 2019

Győr, Dunakapu tér - Május 24-26.

Hetedik alkalommal rendezik meg a Győri Édesnapokat, és nem véletlenül: hihetetlen sikere van, a kitűnő édességek a boldogsághormonokat is felszabadítják. Remek koncertek és hangulatos helyszín várja az érdeklődőket, ahol isteni street foodok is kóstolhatóak lesznek. A legkisebbeknek és a legidősebbeknek is tartogat meglepetéseket a vásár, a piciknek játékokkal is készülnek. A belépés díjtalan, csak a csodálatos finomságokért kell fizetni. Részletek az esemény Facebook-oldalán lesznek hamarosan.

Rosalia Fesztivál

Budapest, Városliget - Május 31. - Június 2.

A Rosalia a legnagyobb tavaszi-nyárköszöntő borfesztivál, ahol számtalan boros és gasztronómiai kiállító, koncertek és családbarát programok várják az érdeklődőket az árnyas Ligetben, a Vajdahunyadvár mögött. A belépés díjtalan, a kóstoláshoz használt pohár kedvezményesen elővételben, de a helyszínen is megvásárolható. Számos borászat vesz részt az eseményen, de az italok mellett a gasztronómiai különlegességek is képviseltetik magukat. A kiállítók és a fellépők pontos listáját az esemény honlapján találjátok.

Ezt is szeretjük