10 szuper maradékmentő recept: a száraz kenyér és tészta sem megy kárba
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Ha veled is előfordul néha, hogy megmarad a kenyér, a főtt tészta vagy a rizs, ne egyből a kuka felé vedd az irányt, ezekkel az izgalmas receptekkel életre kelnek a különböző maradékok.
A cikk létrejöttét az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság támogatta.
Sajnos az élelmiszer-pazarlás egyre gyakoribb jelenség az egész világon, pedig könnyedén csökkenthetnénk a mértékét, ha a megmaradt élelmiszerek nem a kukában landolnának, hanem különböző ételekben születnének újjá.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a fogyasztói tudatosság növelése érdekében „Safe2Eat” néven 18 országban indított átfogó kampányt, melybe Magyarország a Nébih szakmai támogatásával kapcsolódott be. Ennek egy jelentős részét az újrahasznosítás képezi: az alábbiakban ehhez adunk egy kis segítséget, 10 szuper receptben álmodhatod újra a konyhai maradékokat!
Kókuszgolyó maradék piskótából
Ha megmaradt a piskóta, netalán összeesett, és nem tálalnád fel a vendégeknek, nehogy a kukába dobd, kókuszgolyóban újjászülethet! Csak annyi lesz a dolgod, hogy a piskótát apróra tépkeded vagy ledarálod, majd a receptben szereplő hozzávalókkal összegyúrod. Kakaóval és lekvárral isteni lesz, a kókuszreszelék pedig felteszi az i-re a pontot.
Maradékmentő quesadilla
A quesadilla, avagy a mexikói töltött tortilla egy nagyon egyszerű és gyors fogás, főleg, ha kész tésztával dolgozol. Nagy előnye, hogy szinte bármit tölthetsz a lapokba: ha lapul a hűtődben pár fonnyadt zöldség, maradék felvágott vagy megszáradt sajt, tedd őket a tortillába. Ez a recept csak iránymutató, nyugodtan variálj a hozzávalókon.
Fokhagymás kruton
A szikkadt, száraz kenyér sokaknál a kukában végzi, pedig ebből készül a legfinomabb, legropogósabb kruton. Hogy igazán ízletes legyen, fűszeres olajba forgasd a kenyérkockákat, ahogy magába szívja ezt, szépen felveszi az ízeket. Utána már csak annyi a dolgod, hogy a sütőben, 20 perc alatt ropogósra süsd.
Krumplipogácsa
A krumplipogácsa hasonlóan készül, mint a tócsni, azonban ebbe nem nyers, reszelt, hanem puhára főtt krumpli kerül, így akár az előző napról megmaradt héjában főtt burgonyát is felhasználhatod hozzá. Az így készült lepényt ragu mellé köretként is kínálhatod, de önmagában is megállja a helyét mártogatóssal.
Krumplihéjchips
A krumplinak nem csak a húsa, a héja is aranyat ér, burgonyapucolásnál ne dobd a kukába! Olajjal és fűszerekkel keverve szuper ropogós chipset készíthetsz belőle, amit mindenki szeretni fog! Arra figyelj, hogy a krumplit vékonyan hámozd meg, és a chipset magas hőfokon, olajjal befújva süsd, úgy lesz igazán roppanós.
Kenyérgombóc
Ha a krutonnál eggyel tartalmasabb köretet készítenél a szikkadt kenyérből, a zsemlegombóc a legjobb választás! Ehhez szinte bármilyen száraz – nem édes – pékárut használhatsz. Ez a változat vegán, így sem tejterméket, sem tojást nem tartalmaz, és álompuha lesz a végeredmény. Hogy igazán finom legyen, dinsztelt hagyma, friss petrezselyem és szerecsendió is gazdagítja.
Tésztás frittata
Nemcsak a főtt krumpli és a szikkadt kenyér születhet újjá a receptekben, hanem a maradék tészta is. Biztosan veled is előfordult már, hogy túl sokat főztél ki, és megmaradt egy adag belőle: ha legközelebb ez történik, készíts belőle isteni frittatát! Az olasz tojáslepény szuper maradékmentő recept, szinte bármit beleforgathatsz az alapba, legyen az főtt tészta, a hűtőben kallódó zöldség, sajt vagy felvágott.
Tojásos rizs
Ha már maradék főtt tészta, a rizsről se feledkezzünk meg: ha megmaradt egy adag, próbáld ki belőle a kínai tojásos rizst! Laktató köretként, de könnyed ebédként is megállja a helyét, a rizs teljesen más karaktert kap a szójaszósztól és a szezámolajtól. Az alapot bármilyen zöldséggel feldobhatod, de ez a változat bombabiztos!
Kiflifelfújt
Ha nem sós pékárud maradt meg, hanem kalács vagy croissant, a legjobb, amit tehetsz vele, hogy felfújtat készítesz belőle! Édes tejjel, aszalt gyümölcsökkel és vajjal keverve mennyei édesség születik belőle, ráadásul bármivel feldobhatod az alapot, legyen az csoki, magvak vagy fűszerek.
Quinoasaláta
Ha egy igazán tápláló salátát készítenél, ami egész napra ellát energiával, ez a quinoasaláta lesz a kedvenced! A gluténmentes álgabona szuper alap, és rengetegféle ízesítésben készíthető el: maradék zöldségekkel is összeforgathatod, de konzerves csicseriborsó vagy bab is mehet bele, hogy fehérjében gazdag fogást kapj.
Fotók: Getty Images, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors, Kapitány Beáta/Sóbors