Márton napon ide menj enni: a legjobb programok libás ételekkel és újborral

márton-napcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szent Márton ünnepéhez számos népszokás kötődik. Márton napja a karácsonyi 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ilyenkor nagy lakomák és bálok voltak a régi időkben. Különösen az evésnek hódoltak, hisz a néphiedelem szerint, aki ilyenkor nem eszik eleget, annak a következő esztendőben üres lesz a tányérja.

A hagyományos Márton napi menü főszereplői a liba húsából készült fogások, a libaleves, libasült, amelyek mellől nem hiányozhat a párolt lila káposzta. Ezen a napon újborral szokás koccintani. A mondák szerint a Márton napi ivászat erőt, egészséget ad a következő esztendőre.

Az ünnep azonban nem csak a régi időkben telt zajosan, idén különösen izgalmas programok közül válogathatunk. Az országos programban résztvevő éttermek listáját itt találod

Márton napi Borfesztivál a Gellértben

Danubius Hotel Gellért – november 7-10.

A Márton napi Borfesztivál minden évben más-más tematika köré épül, idén Karinthy Frigyes briliáns irodalmi paródiája, az Így írtok ti adta az ötletet, hogy a bor és az irodalom elválaszthatatlan kapcsolatával fűszerezzék a szervezők a programot. A szerző gyakori vendége volt a  Gellértnek, így nem is csoda, hogy a Karinthy név és a Gellért elválaszthatatlan Budapest XI. kerületétől. A szálloda most ismét vendégül látja a Karinthy által képviselt játékosságot a borfesztiválon! Hiszen a különböző tételek megkóstolásával egy-egy teljes regény alakul majd ki a vendégek fejében, melyek mindegyikének címe a borfesztivál idei szlogenje lesz: "Így isztok ti". Bővebb információt itt találtok.

Szőlőhegyi Piknik

Zalakaros, Gyógyfürdő tér 10. - november 8.

Márton naphoz és az újborhoz kapcsolódóan a Szőlőhegyi Piknik rendezvényén a környék borkínálata vár az érdeklődőkre. A szomszédos településeken lévő boros gazdákat lehet meglátogatni, ahol különböző Márton napi vigassággal kedveskednek. Négy helyszín és megannyi szuper program várja az érdeklődőket. Ízelítőül: interaktív pince- és malomtúra, pajzán népi komédia, jazz est, libalakoma, libazsíros kenyér is lesz. További információ itt található.

Kristinus Márton napi zenés borvacsora

Hunyadi utca – november 8-9.

Szent Márton napja a jó cselekedet jegyében telik, az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény aláírásának 30. évfordulóját egy zenés borvacsorával ünneplik, ahol minden menü árából 1000 forint az UNICEF Magyarország Gyerekhang kampányának támogatására megy. A nemes cél érdekében létrejött esemény hangulatáról libakülönlegességek és Hajdu Klára dalai gondoskodnak. Bővebb információt itt találtok.

márton-nap2ct

Mimama Márton napi libalakomája

Kelenföldi út – november 8-10.

Családok számára remek választás lehet ez az étterem, Mimama Konyhája Márton napi libalakomával várja a vendégeket Budapesten. A hagyományos magyar ízvilág és a különleges alapanyagok találkozásából olyan ételek születnek Mimama Konyhájában, amelyekkel máshol egészen biztosan nem találkozunk. Márton nap alkalmából csupa libás étel kerül az étlapra, erről bővebb információt itt találtok.

Füred Gastro

Balatonfüred, Vitorlás tér - november 9-10.

Kiváló Balaton-környéki éttermek, a legjobb balatoni borászatok és sokszínű kulturális program várja az érdeklődőket a Füred Gastrón. A fesztiválon idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszban. Az ételek mellé a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlásával kiválasztott borok kerülnek. A fesztiválon közreműködő séfek célja, hogy bemutassák a liba felhasználásának sokszínűségét, ezáltal is népszerűsítsék a fogyasztását. További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Márton napi fesztivál

Puchner élménybirtok – november 9.

Márton napján vétek lenne otthon maradni! Mennyei libás fogásokkal, szórakoztató előadásokkal, valamint hagyományőrző kézműveskedéssel készül a Puchner élménybirtok. A nap folyamán Zina Anyalét című előadásával is megismerkedhetnek a látogatók. A garantált jókedvről és vidám hangulatról a különböző forralt borok gondoskodnak. Márton napját az Élménybirtok színészeinek és lovasainak Hadi torna című produkciójával zárják.

Libadalom

Etyek, Gasztrosétány – november 9.

Valóságos libakánaán vár azokra, akik úgy döntenek, az idei Márton napon Etyeket veszik célba. A látogatók bőséges libalakomán vehetnek részt, a választék színes, a libás finomságok mellett sonkakülönlegességek is várnak a vendégekre. A program szervezői nem csak finom ételekkel készültek, lesz pincetúra újborral, forralt borral és teával is. Kicsit elrugaszkodva a Márton naptól, a gyermekes családoknak a Gingalló csokoládéműhely különleges kézműves csokoládékkal készül, a Rókusfalvy Birtokon pedig esküvőkiállítás is lesz. A teljes programkínálat az esemény Facebook-oldalán érhető el.

Szent Márton napi flashmob és libalakoma a Budai Várban

Szentháromság tér - november 11.

Nem mindennapi élmény várja az érdeklődőket a Budai Várban Szent Márton napján: egy izgalmas, meglepetésekkel teli flashmobbal készülnek. Hazánkban a Szent Márton nap mindenekelőtt a libából készült ételek körül forog, így ezen a rendezvényen is főszerepet kap a gasztronómia. Az ország húsz legismertebb séfje érkezik a Várba, hogy egyedülálló kóstolót kínáljon saját készítésű libafalatjaiból. A hagyomány része az újbor első kóstolása is, ezért az érdeklődők a libafalatok mellett belekortyolhatnak az idei év hazai újbortermésébe is. Bővebb információt itt találtok.

Márton napi vigadalom Hajdúszoboszlón

Szent István park - november 15-17.

November közepén Márton napi torkoskodás vár mindenkire három napon keresztül Hajdúszoboszlón. Márton nap alkalmából újborral és libából készült ételekkel várják a látogatókat. A rendezvényen a libából készült ételek választéka mellett a magyar pincészetek újbor kínálatából is válogathatnak az érdeklődők. A hajdúszoboszlói gasztronómiai eseményen zenés, kulturális programok várják a közönséget. Bővebb infó itt olvasható.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon