![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Indul a medvehagymaszezon: erre figyelj, ha magad szeded
![medvehagyma3](https://kep.index.hu/1/0/4785/47851/478514/47851458_3648154_7b0f806814a43e7c40618eeaf3686118_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tavasz első hírnökei közé tartozik az egészséges medvehagyma, a fokhagymaízű és -illatú levelek számtalan ételhez felhasználhatók, minden fogás finomabb lesz tőlük.
A medvehagyma kora tavaszi növény, rengeteg helyen megterem, a magyar erdőket is ellepi, így sokan a piac és az üzletek kínálata helyett inkább maguk szedik a leveleket. Vigyázni kell azonban, mivel nagyon hasonlít a gyöngyvirág levelére, amely viszont mérgező.
Állami erdőben, tehát nem védett területen, napi 2 kg/fő szedhető a különböző gyógynövényekből engedély nélkül, tehát a medvehagymából is. Kereskedelmi célú gyűjtéshez engedély szükséges, ezt állami erdő esetében a területet kezelő erdész állíthatja ki, természetvédelmi területre viszont nem adnak ki ilyet.
A medvehagymagyűjtést szezon elején érdemes megtenni, mert akkor még nem bújnak ki a gyöngyvirág mérgező levelei. Mivel mindkettő az árnyékos helyeket kedveli, a lombkoronák alatt, egymáshoz egészen közel is nőhetnek. A medvehagyma legkönnyebben jellegzetes fokhagymaillatáról ismerhető fel, de a felépítését is érdemes megfigyelni: minden levele külön száron nő, míg a gyöngyvirág száráról több levél is elágazhat.
![medvehagyma2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4785/47851/478514/47851484_53319b6858f7f110c173ba2dd048756b_wm.jpg)
Bal oldalon a gyöngyvirág, jobb oldalon a medvehagyma
Fontos, hogy a medvehagymát ne gyökerestől húzd ki, a gumóját hagyd a földben, csak a levelét vágd le. Ha már virágzik, nem érdemes gyűjteni, ilyenkor a virágpor már ellepi a leveleket, enyhül az íze. A medvehagyma a kutyák számára mérgező, így a kis kedvenceknek semmiképp ne adj belőle.
Egészségügyi előnyei
A medvehagyma nem csak nagyon finom, egészséges is, hatásai hasonlóak a fokhagymáéhoz, hiszen a fő hatóanyaga ugyanúgy az allicin. A növény vér- és vesetisztító, baktérium- és gombaölő. Fokozza az emésztőrendszer működését, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringést, és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, így támogatja a szervezet ellenálló képességét is.
![medvehagyma](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4785/47851/478515/47851582_f3955c731fe1ff5173734c5022d5469c_wm.jpg)
Így használd fel
A medvehagymából számtalan étel készülhet, mivel az illata és aromája a fokhagymához hasonló. Bármilyen mártogatóst feldobhatsz vele, csak keverd simán tejfölbe vagy joghurtba, de körözöttben is érdemes kipróbálni. Nagyon népszerű még a vele készült pogácsa, de más péksütiben is kipróbálhatod, akár kenyérbe sütve. Ha pedig a medvehagyma saját ízét szeretnéd hangsúlyozni, krémlevest főzz belőle, vagy készítsd el pesztónak.
A személyes kedvencem pedig ez a villámgyors nasi:
Medvehagymás csiga
![medvehagymáscsiga2](https://kep.index.hu/1/0/3714/37144/371441/37144199_eef59e66da9cc82db5763dc84961bb3f_wm.jpg)
Hozzávalók 20 darabhoz
- 100 gramm medvehagyma
- 150 gramm krémsajt
- 2 evőkanál tejföl
- 2 teáskanál citromlé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 400 gramm élesztős leveles tészta
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A krémsajtot keverjük össze a tejföllel, ízesítsük sóval, borssal, citromlével, majd keverjük bele az apróra vágott, megtisztított medvehagymát, alaposan vegyítsük el benne.
A leveles tésztát - ha tömbben van -, nyújtsuk ki, majd kenjük meg az alsó harmadát a medvehagymás krémmel.
Szorosan tekerjük fel a tésztát, majd vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, tegyük a csigákat a sütőpapírral bélelt tepsire.
Süssük a csigákat 18-20 percig, míg az aljuk aranybarna nem lesz.
Fotók: Getty Images