Indul a medvehagymaszezon: erre figyelj, ha magad szeded

medvehagyma3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tavasz első hírnökei közé tartozik az egészséges medvehagyma, a fokhagymaízű és -illatú levelek számtalan ételhez felhasználhatók, minden fogás finomabb lesz tőlük.

A medvehagyma kora tavaszi növény, rengeteg helyen megterem, a magyar erdőket is ellepi, így sokan a piac és az üzletek kínálata helyett inkább maguk szedik a leveleket. Vigyázni kell azonban, mivel nagyon hasonlít a gyöngyvirág levelére, amely viszont mérgező. 

Állami erdőben, tehát nem védett területen, napi 2 kg/fő szedhető a különböző gyógynövényekből engedély nélkül, tehát a medvehagymából is. Kereskedelmi célú gyűjtéshez engedély szükséges, ezt állami erdő esetében a területet kezelő erdész állíthatja ki, természetvédelmi területre viszont nem adnak ki ilyet.

A medvehagymagyűjtést szezon elején érdemes megtenni, mert akkor még nem bújnak ki a gyöngyvirág mérgező levelei. Mivel mindkettő az árnyékos helyeket kedveli, a lombkoronák alatt, egymáshoz egészen közel is nőhetnek. A medvehagyma legkönnyebben jellegzetes fokhagymaillatáról ismerhető fel, de a felépítését is érdemes megfigyelni: minden levele külön száron nő, míg a gyöngyvirág száráról több levél is elágazhat.

medvehagyma2

Bal oldalon a gyöngyvirág, jobb oldalon a medvehagyma

Fontos, hogy a medvehagymát ne gyökerestől húzd ki, a gumóját hagyd a földben, csak a levelét vágd le. Ha már virágzik, nem érdemes gyűjteni, ilyenkor a virágpor már ellepi a leveleket, enyhül az íze. A medvehagyma a kutyák számára mérgező, így a kis kedvenceknek semmiképp ne adj belőle.

Egészségügyi előnyei

A medvehagyma nem csak nagyon finom, egészséges is, hatásai hasonlóak a fokhagymáéhoz, hiszen a fő hatóanyaga ugyanúgy az allicin. A növény vér- és vesetisztító, baktérium- és gombaölő. Fokozza az emésztőrendszer működését, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringést, és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, így támogatja a szervezet ellenálló képességét is.

medvehagyma

Így használd fel

A medvehagymából számtalan étel készülhet, mivel az illata és aromája a fokhagymához hasonló. Bármilyen mártogatóst feldobhatsz vele, csak keverd simán tejfölbe vagy joghurtba, de körözöttben is érdemes kipróbálni. Nagyon népszerű még a vele készült pogácsa, de más péksütiben is kipróbálhatod, akár kenyérbe sütve. Ha pedig a medvehagyma saját ízét szeretnéd hangsúlyozni, krémlevest főzz belőle, vagy készítsd el pesztónak.

A személyes kedvencem pedig ez a villámgyors nasi:

Medvehagymás csiga

medvehagymáscsiga2

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 100 gramm medvehagyma
  • 150 gramm krémsajt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 teáskanál citromlé
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 400 gramm élesztős leveles tészta
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A krémsajtot keverjük össze a tejföllel, ízesítsük sóval, borssal, citromlével, majd keverjük bele az apróra vágott, megtisztított medvehagymát, alaposan vegyítsük el benne.

A leveles tésztát - ha tömbben van -, nyújtsuk ki, majd kenjük meg az alsó harmadát a medvehagymás krémmel.

Szorosan tekerjük fel a tésztát, majd vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, tegyük a csigákat a sütőpapírral bélelt tepsire.  

Süssük a csigákat 18-20 percig, míg az aljuk aranybarna nem lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük