Mennyi idő és mennyi kaja kell ahhoz, hogy ténylegesen hízni kezdjünk?

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha ma este sokat ettem, holnapra már hízom? Biztosan sok emberben felmerült már a kérdés, vajon mennyire instant dolog a túlevés okozta hízás?

A szakemberek szerint a válasz valahol középen van: attól senki nem lesz túlsúlyos, mert egyszer többet evett a kelleténél. Ha viszont huzamosabb ideig a szükségesnél több energiát viszünk be, akkor meg fogunk hízni. A ténylegesen szükséges mennyiség minden embernél más, függ a testi adottságoktól, az anyagcserétől, a fizikai aktivitás szintjétől.

shutterstock 1182066421

Mindenesetre, a huzamosabb ideig sajnos nem nagyon hosszú, mert már pár napnyi, egy hétnyi mértéktelen evés is pakolhat fel plusz kilókat. Amikor tartjuk a súlyunkat, a mérleg egyensúlyban van: annyit eszünk, amennyit el is égetünk.

Egy hét alatt fél kiló felkúszik simán

Egy kiló zsír körülbelül 8800 kalóriányi (37,000 KJ-nyi) energiát tartalmaz. Heti fél kiló hízáshoz már az is elegendő, ha rendszeresen napi 500 kalória többletet fogyasztunk, ez pedig nem nagyon sok, egy Big Mac, vagy egy nagy sültkrumpli, egy jó adag fagyi, egy megpakolt muffin, két szelet pizza - és máris ott vagyunk.

A lényeg az, vélik a dietetikusok, hogy egy-egy kilengés nem képes tönkretenni egy normális táplálkozási rendet, vagyis ha általában jókat eszünk, figyelünk az adagokra és a változatosságra, akkor nem lehet baj. 

A "fölösleges" mennyiség sokszor akkor csúszik le, amikor "lendületből" eszünk: valójában már jóllaktunk, csak nem vesszük észre. Elkaphatjuk az ideális mennyiséget, ha lassabban eszünk, és odafigyelünk rá, mikor érezzük, hogy már tulajdonképpen elég, és nem várjuk meg azt, amikor úgy érezzük, hogy kidurranunk, vallják a szakemberek.

Szóval napi 500 kalória plusz már mérhető eredményt hoz, csaknem fél kilóval mutat majd egy hét után többet a mérleg, havi 2 kiló, egy év alatt 24. És még nem is érezzük úgy, hogy mértéktelenül zabáltunk volna. 

Miért mutat délután többet a mérleg?

Nyugi, nem azért, mert aznap túl sokat ebédeltél. A súlyunk napközben is változik, attól függően, épp mennyit ettünk-ittunk, mennyire vagyunk hidratáltak, voltunk-e vécén, vagy mennyi vizet tartunk éppen vissza.  

Amikor elkezdjük megemészteni az ételt, a testünk energiaként használja azt. Átlagosan 6-8 óra alatt jut a kaja a gyomorból a vékonybélbe, majd onnan tovább a vastagbélbe, ott zajlik az emésztés utolsó szakasza. Ha az étkezés során túl sok kalóriát viszünk be, a testünk a felesleget zsír formájában elteszi magának, rosszabb időkre.

A baj csak az, hogy meghízni sokkal könnyebb, mint lefogyni. Egy fél évig is tarthat leszenvedni az öt kilót, ami felugrott egy hónap alatt. Egyszerűen óriási szívás hízni, mert az elégetés csak nagyon lassan megy. Egy harmincas, 65-70 kiló közötti nőnek 25 percet kell úsznia, hogy elégessen egyetlen Mars szeletet. Egy pohár bor 40 perces fürge sétával, két darab csokis keksz pedig csaknem 20 percnyi futással dolgozható le. Minél idősebb, alacsonyabb és könnyebb vagy, annál kevesebb energiát éget a tested azonos tevékenység során, szóval nekem a Mars szelethez jóval tovább kéne úsznom, mint a fiatalabb, testesebb példaasszonynak. 

Igen, a súly csak egy szám a mérlegen

Egyértelműen igaz, hogy amíg nincsenek valakinek orvosi értelemben problémái a súlya miatt, addig a mérlegen látható számnak nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani, a lényeg, hogy erősek, energikusak és egészségesek legyünk. A tényleges súlyunk úgyis számtalan változó függvénye, az izomtömegünk, a csontozatunk, az anyagcserénk, az aktivitásunk mind számít.

Kifejezett odafigyelésre a dietetikusok szerint akkor van szükség, amikor valaki az orvosi értelemben túlsúlyos vagy elhízott tartományban van, mert annak olyan sok negatív egészségügyi hatása van hosszabb távon, amit mindenképpen érdemes elkerülni, cukorbetegségtől a szív- és érrendszeri panaszokig. 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon