Rizses hús, piskóta csokiöntettel és még 8 felejthetetlen menzakaja házilag
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A régi menzafogások híre ma is megmaradt, na de nem azért, mert annyira finom volt az iskolai koszt. Sokaknál ma is rémálom, ha említésre kerül az iskolai étlap menüsora.
Amikor én voltam gyerek, az ebédidő egyet jelentett a büntetéssel. Sajnos szinte mindig valamilyen ehetetlen, színtelen, íztelen, de annál jellegzetesebb illatú ételért lehetett sorba állni.
Leves minden napra jutott, amelyre visszaemlékezve kijelenthetem, nem volt az a lélekmelengető finomság. Sokkal jobban hasonlított a mosogatólére, amiben úszkált egy-két zöldségmaradék. Az egészségre nem sok figyelmet fektetve a leves mellé vastagon szelt kenyér is került, csak azért, hogy jóllakjon az ember. Bármilyen rossz is volt menzára járó gyereknek lenni, voltak piros ponttal jutalmazott fogások is az étlapon. Ilyen volt a híres vizes piskóta, a palacsinta vagy a nagyon vékonyra klopfolt rántott hús, amelyet az élelmesebb kölykök két szelet kenyér közt savanyúsággal fogyasztottak el.
Persze akad olyan is, aki csak dicsérni tudja a menzát. Egy azonban biztos: ezek a hírhedt ételek egyáltalán nem rosszak, csak pocsékul is el lehet őket készíteni. Ha pedig így találkozik velük a gyerek, ne csodálkozzunk, ha nem szereti a bácskai rizses húst vagy a főzelékeket. Az otthon jól elkészített klasszikusok igenis finomak, mutatjuk is kedvenc receptjeinket, amelyeket imádni fog a család. Tarts menzanapot, és próbáld ki receptjeinket!
Bácskai rizses hús
A kiadós egytálétel nagyon ízletes tud lenni jól készítve, a lényeg, hogy szaftos legyen. Próbáld ki lecsóalappal készítve, bátran fűszerezve. Sertés-, csirke- vagy pulykahúsból is összedobhatod a fogást, mellé kenyeret vagy savanyúságot kínálj.
Sült csirke meggymártással, pirított grízzel
Az egyik legnagyobb klasszikus, ami megosztotta a csemetéket: volt, aki gyűlölte, míg más őszintén rajongott érte. A hús és a gyümölcs párosítása egyébként nagyon jó, persze csak akkor, ha hozzáértéssel készül. Az iskolában főtt, általában levesből mentett húsokkal kínálták a szószt, újításként próbáld ki zsiradékon pirult csirkemellel.
Tárkonyos krumplifőzelék
A bő főzelékválaszték közül sokak nagy kedvence a krumplifőzelék. A hagyományos recept szerint babérlevéllel fűszerezve és lisztes habarással készül a fogás, érdemes azonban a lisztes sűrítést elhagyni, helyette használj étkezési keményítőt, így biztos nem lesz betonsűrűségű. A krumpli jól viseli a fűszereket, ne félj az ízektől, próbáld ki tárkonnyal és borsikafűvel.
Tojásleves
A sokféle leves közül biztos, hogy heti egyszer érkezett a jó öreg tojásleves. Az egyszerű fogást érdemes újratervezni, bátran csavarni rajta. Akár ázsiai stílusban is készülhet, vagy egyszerűen az ízletes végeredmény kedvéért víz helyett alaplét használj, és a fűszerekkel is légy merész.
Menzás piskóta csokoládéöntettel
Egyszerű, szerethető édesség, ami bearanyozta a régi diákok ebédidejét, és persze a mai ifjúság kedvére is hatással van. A vizes piskóta hagyományosan csokiöntettel kerül a tányérra, ha azonban újítanál a tálaláson, mehet még hozzá tejszínhab vagy fagylalt, de málna- vagy bodzaszörppel leöntve is érdemes kipróbálni az örök kedvencet.
Zöldborsópörkölt bulgurral
A hús nélkül készült pörköltet a menzán tarhonyával, nokedlivel vagy rizzsel szokták tálalni, ha azonban egészen más körettel szeretnéd kipróbálni, akkor bulgurral kanalazd a zöldborsós finomságot. A borsós pörkölt hús nélkül is finom, de ez nem jelenti azt, hogy ne kerülhetne bele húsféle, mondjuk sertéscomb vagy csirkemell, de virslivel is ki lehet próbálni.
Paradicsomos húsgombóc spagettivel
A paradicsommal dúsított ételek állandó visszatérői a menzakosztnak, ilyen a paradicsomleves, a paradicsomos tészta vagy a paradicsomos káposzta. Ezek az ételek otthon készítve sokkal ízletesebbek, ha pedig nyitott vagy egy kis újításra, akkor készítsd el a paradicsomos húsgombócot spagettivel, jó sok sajttal megszórva.
Töltött paprika
A töltött paprika a magyar konyha egyik specialitása, amelyet rántással vagy nélküle is elkészíthetsz. Ha túl sok tölteléket dobtál össze, ne aggódj, gombóc formájában is mehet a paprika mellé. A laktató étel kenyérrel tunkolva a legfinomabb, de főtt burgonyát is kínálhatsz mellé, így is mennyei.
Stefánia-vagdalt
Az egyben fasírt közepén keménytojás díszeleg. A mutatós finomság a ’80-as években nagyon kedvelt volt, iskolai étlapon csak ritkán szerepelt, olyankor azonban mindenki elégedett volt. A fasírozott bármilyen köret mellé nagyszerű, még főzelékkel is kínálhatod, de szendvicsalapanyagnak is tökéletes. A szép szelet érdekében mindig várd meg, hogy kihűljön az egyben sült.
Menzás tejbegríz
Az örök kedvenc egyszerűen összeállítható, mégis ezt a finomságot a legkönnyebb elrontani. A hibalehetőség a textúrát fenyegeti. A tejbegríz akkor jó, ha se nem sűrű, se nem folyós, a kettő közt van az állaga. Hogy véletlenül se legyen malterállagú, a gríz adagolására figyelj: ahány deci tejet használsz, annyi evőkanál gríz kerüljön a finomságba. Hagyományosan kakaóval megszórva illik fogyasztani, de fahéjjal és gyümölcsökkel is kipróbálhatod.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia/ Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors
- menzakaja
- menza
- menzai étkezés
- bácskai rizses hús
- sült csirke meggymártással
- tárkonyos krumplifőzelék
- főzelék
- leves
- tojásleves
- menzás piskóta
- zöldborsópörkölt
- paradicsomos
- paradicsomleves
- paradicsomos káposzta
- húsgombóc
- húsgombócos spagetti
- töltött paprika
- stefánia-vagdalt
- tejbegríz
- ebéd
- vacsora
- desszert
- menzajellegű receptválogatás
- Gasztro