Megérkezett a különleges januári citrom a boltokba - Hogy ismerheted fel?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor siratom az ünnepeket és búslakodom azon, hogy már milyen rég tél van, és még milyen sokáig fog tartani, akkor egyszer csak megjelenik a boltokban és a piacokon a Meyer citrom, és egyből jobb lesz a kedvem.

Soha nem írják ki, soha nem szólnak, se a boltokban, se a piacon, egyszerűen citromként árulják, pedig egy teljesen más gyümölcs. Alakban is, formában, ízben is különbözik a hagyományos citromoktól. Egy sima limonádé is ezerszer finomabb lesz belőle. 

A Meyer citrom egy hibrid: a mandarin és a citrom keresztezése, Kínából származik. A gyümölcsök kicsit ducibb formájúak és kisebbek az átlagos citromnál, a színük pedig sötétebb, narancsosabb.

dsc 4233

Az íze valóban hasonlít kicsit a mandarinéhoz, sokkal édesebb, sokkal kevésbé savas, mint a citrom, nem húzza össze annyira az ember száját, hogy összeránduljon. Ha egyszer megszeretjük, már az illatáról is azonnal meg fogjuk ismerni, én ma amint beléptem a boltba, éreztem, hogy lennie kell valahol. 

dsc 4237

Azon túl, hogy kiteszem az asztalra és hagyom illatozni, a következőket fogom tenni vele:

- Citromos vizet, teát, limonádét keverek belőle.

- Amikor sokat találok, kifacsarom a levüket és jégkocka tartóban lefagyasztom, így sokkal tovább tart majd a finom citromlé-készletem, mint maga a szezon. 

- Salátaöntetet készítek belőle bármilyen zöldséghez vagy levélhez.

-  Ha kitart a szezonja még pár hétig, biztosan sütök vele valamit, amiben érvényesülni tud a mandarinos íze, citromkrémet vagy egy citromkenyeret. 

Ezt is szeretjük