Megérkezett a különleges januári citrom a boltokba - Hogy ismerheted fel?
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Tudod, mire használható a csicserikonzerv leve? Kvízünkből megtudhatod
Fokhagymával sült tükörtojás: remegősen a legjobb
Varázslatos szilvás galette: omlós, vajas tésztával készül
Sörben puhult csirkecomb: egyszerűen készül az ízletes sült
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Amikor siratom az ünnepeket és búslakodom azon, hogy már milyen rég tél van, és még milyen sokáig fog tartani, akkor egyszer csak megjelenik a boltokban és a piacokon a Meyer citrom, és egyből jobb lesz a kedvem.
Soha nem írják ki, soha nem szólnak, se a boltokban, se a piacon, egyszerűen citromként árulják, pedig egy teljesen más gyümölcs. Alakban is, formában, ízben is különbözik a hagyományos citromoktól. Egy sima limonádé is ezerszer finomabb lesz belőle.
A Meyer citrom egy hibrid: a mandarin és a citrom keresztezése, Kínából származik. A gyümölcsök kicsit ducibb formájúak és kisebbek az átlagos citromnál, a színük pedig sötétebb, narancsosabb.
Az íze valóban hasonlít kicsit a mandarinéhoz, sokkal édesebb, sokkal kevésbé savas, mint a citrom, nem húzza össze annyira az ember száját, hogy összeránduljon. Ha egyszer megszeretjük, már az illatáról is azonnal meg fogjuk ismerni, én ma amint beléptem a boltba, éreztem, hogy lennie kell valahol.
Azon túl, hogy kiteszem az asztalra és hagyom illatozni, a következőket fogom tenni vele:
- Citromos vizet, teát, limonádét keverek belőle.
- Amikor sokat találok, kifacsarom a levüket és jégkocka tartóban lefagyasztom, így sokkal tovább tart majd a finom citromlé-készletem, mint maga a szezon.
- Salátaöntetet készítek belőle bármilyen zöldséghez vagy levélhez.
- Ha kitart a szezonja még pár hétig, biztosan sütök vele valamit, amiben érvényesülni tud a mandarinos íze, citromkrémet vagy egy citromkenyeret.