A frozen yogurt már a nyolcvanas években is menő volt: diétásabb, mint a fagyi

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a frozen yogurt nem izraeli specialitás, mivel ott ettem először, nekem ehhez az országhoz kötődik. A kilencvenes évek végén Izraelben tanultam, ahol érdeklődve és persze alaposan fedeztem fel a helyi ízeket és specialitásokat

Az édességekre különös hangsúlyt fektettem már akkor is. 

A frozen yogurt vagy magyar nevén fagyasztott joghurt kevésbé kalóriadús, mint a fagylalt. Az íze savanykásabb, mint a tejszínes fagyiké, viszont a benne lévő gyümölcsöknek köszönhetően édeskésebb, mint a vizes szorbé.

A joghurt iránti rajongás a zsír elleni harc egyik megnyilvánulása volt a nyolcvanas években. Akkor a frozen yogurt népszerűsége is megnőtt, mindenki ezt a fagyinál jóval kalóriaszegényebb édességet kereste. A kilencvenes években aztán ismét peremre szorult, mert akkor a fogyókúra trend megfordult, és pont a magas zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztását tartotta hasznosnak. 

frozen yogurt

Hogyan készül a fagyasztott joghurt?

A fagyasztott joghurtot - vagyis a pasztőrözött, joghurtkultúrával beoltott tejet -, ahogy a fagylaltot is, keveréssel és hűtéssel teszik levegőssé. A joghurt krémessé szilárdul, a levegőtől pedig könnyed lesz.

Attól függően, hogy mit keverünk hozzá, tudjuk szabályozni a savanyúságát vagy az édességét. A frozen yogurt attól izgalmasabb vagy kreatívabb, mint a fagylalt, hogy mi magunk választhatjuk ki, milyen ízeket és hozzávalókat teszünk bele.

frozen yogurt gyumik

Ha csak gyümölcsökkel dúsítjuk, akkor jóval kalóriaszegényebb lesz, ha pedig kekszeket, cukorkákat és csokikat teszünk bele, akkor egy klassz, de nem fogyókúrás desszertet kapunk. 

Azokon a helyeken, ahol frozen yogurtot árulnak, az egyik oldalon a gyümölcsöket találjuk, a másik oldalon pedig a válogatott édességeket, amikkel feldobhatjuk a joghurtot. Ma már itthon is számtalan helyen kapható, főleg a nagyobb plázákban találhatunk Yono Jogo-kat. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük