Mi a csoda az a narancsbor? Semmi köze nincs a déligyümölcshöz

narancsborcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az újra felfedezett borstílus meghódította a világot, és a skandináv hipszter kocsmáktól kezdve a francia Michelin-csillagos éttermekig isszák a műfaj rajongói.

Először is szögezzük le, hogy nincs köze a narancshoz, csupán a színéből ered az elnevezése. Ezek a borok ugyanúgy szőlőből készülnek, ráadásul a készítésük sem újkeletű hóbort, hiszen az egyik legősibb technikához nyúlnak vissza, a héjon áztatáshoz. A világ borkultúrájának alapjait lerakó Grúziából származik ez az eljárás, több ezer évvel ezelőttről, ahol máig komoly hagyománya van a narancsboroknak.

A vörösborokkal kapcsolatban tudott, hogy a szőlő héjából ázik ki többek között a színanyag is. Elég csak arra gondolnunk, hogy a rozé világosabb, mert kevesebbet vagy alig tartották héjon, de létezik fehér kadarka és pinot noir is. E logika mentén lehet ugyanúgy játszani a fehér szőlővel. Nekünk, magyaroknak sem újdonság ez, hiszen a tokaji szamorodni vagy az aszú is hasonló áztatásos módszerrel készül.

Miért hívják narancsbornak?

Talán maga a narancs szó kicsit megtévesztő, bár narancsosba hajló árnyalat megjelenhet ezekben a borokban, ahogyan az ízében is érezhetünk narancshéjra emlékeztető aromákat. Külföldön hívják ezt a kategóriát még amber wine-nak is, ami borostyán színű bort jelent. Tényleg találóbb és jobban leírja a színüket, de ha egyszer tudjuk, hogy mit jelent a narancsbor, már egyszerű a dolgunk.

narancsbor

Hogyan készül?

Pár héttől fél évig, sőt, évekig is nyúlhat a héjon tartás, ez csupán a borász elképzelésétől és az adott bor karakterétől függ. Ezalatt egyedi aromavilág és karakter alakul ki, érett gyümölcsökkel, pörkölt magvakkal, keleti és édesfűszerekkel, birssel, teákkal, gyógynövényekkel, virágokkal, citrusfélék héjával. Szerkezetének legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a héjból kiázó tannin érezhetővé válik, legtöbbször szűretlen borokról van szó, így opálosságra is számíthatunk, de ez a szűretlenség csak még rétegzettebbé teszi.

A bio-, organikus, biodinamikus szemléletű borászoknál gyakori a narancsbor is, a szőlő feldolgozásával, a héjon áztatás hosszával kísérletezve igazán izgalmas tételekkel találkozhatunk náluk, miközben az a jó érzés tölthet el minket, hogy a vegyszermentesség nem csak nekünk jó, de a természetnek is. Ha először kóstoljuk, legyünk nyitottak, ne a megszokott ízeket, hanem az egyediséget, az izgalmat keressük a pohárban. Ha így teszünk, rájöhetünk, hogy milyen csoda is a narancsbor.

Bencze-birtok

A képen a Bencze-birtok látható.

Tomcsányi Olaszrizling 2019

A fiatal házaspár, Tomcsányi Árpád, és felesége, Nóra 2,5 hektárt művelnek a Somlón. Organikusan gazdálkodnak, azaz figyelnek a természetre, ami körülveszi őket és nem használnak vegyszereket. Még csak egy pár éves történet az övék, de boraik már itthon és külföldön is népszerűek. Olaszrizlingjük egy része két hétig ázott héjon, majd 500 literes hordóban érlelték. A citrusos aromák mellé bekúszik egy csokor fehér virág, propolisz és ásványosság. A bor élénk, élettel teli, szívesen iszunk meg belőle még egy pohárral.

Tomcsányi

Hummel Góré Hárslevelű 2019

A német származású Horst Hummel 1998 óta készít Villányban borokat. Jogászi munkáját cserélte fel a szőlőre, és a jelenlegi 8 hektár ad annyi elfoglaltságot, mint anno a pereskedni vágyó ügyfelek. Organikusan művelt területei a Jammertalban, a nagyharsányi Várhegyen és a nagytótfalui Verebes-réten találhatóak. Góré nevű hárslevelűje úttörő volt a magyar narancsborok között. A legújabb, 2019-as évjáratban a friss körtés, fehér teás jegyek mellett gyógynövényeket, citromfüvet, bodzát, keleti fűszereket és egy kis mézet érezni. Komplex, elegáns és sokrétű bor, érdemes odafigyelni rá.

Hummel fotó Mitiszol

Fotó: Mitiszol

Bencze Rózsakő 2019

A Szent György-hegy páratlan szépsége mindenkit rabul ejt, és nem volt ezzel máshogy Bencze István sem. Három különböző karakterű területet művel itt, biodinamikus szemlélettel. A kísérletezés még nem ért véget, az útkeresés talán már igen, hiszen István a natúrborok mellett tette le a voksát, ebben a szellemben készülnek a borai. A rózsakő önmagában is egy érdekes, ritka szőlőfajta, az ebből készült narancsbora pedig egy nagyon karakteres, fűszeres tétel. A sárga húsú gyümölcsök mellett gyömbér, narancshéj, gyógynövény érződik úgy, hogy az intenzív aromák mellett megmarad elegánsnak és egyedinek.

Cover és az első fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon