![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi az a tempeh? Így használd a fehérjegazdag alapanyagot
![Tempeh-c](https://kep.index.hu/1/0/4840/48401/484010/48401018_3690122_f102e1e904acd4a6e87de628dbb81af4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tempeh egy szójaalapú növényi élelmiszer, amelyet Indonéziában évszázadok óta fogyasztanak húshelyettesítőként. Ha kíváncsi vagy, hogy mire és hogyan használhatod, olvass tovább.
A tempeh egy szójaalapú növényi élelmiszer, vegetáriánusok és vegánok körében népszerű alapanyag, mivel teljes értékű fehérjeforrás, hiszen mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. A tempeh egy egészséges és ízletes élelmiszer, amely majdnem minden diétába beilleszthető.
Mi az a tempeh?
A tempeh vagy tempe egy diós aromákkal rendelkező szójaalapú élelmiszer, amely első pillantásra leginkább egy babból készült tortaszeletre hasonlít. Indonéziában évszázadok óta fogyasztják, az elkészítése pedig nem is lehetne egyszerűbb: a szójababot részben megfőzik, majd fermentálják. Ez a fermentációs folyamat hozza létre a tempeh textúrájában megfigyelhető fehér színű anyagot, amely egyben összetartja a masszát.
![Tempeh](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4840/48401/484010/48401028_6dcc7e4f9baf9da8e814a3d45d6b9a40_wm.jpg)
A fermentáció, ahogy a legtöbb erjesztett zöldség vagy sajt esetében is, számos jótékony tulajdonsággal ruházza fel ezt a különleges élelmiszert: egyrészt értékes tápanyagokkal látja el, másrészt könnyebben emészthetővé teszi.
Megéri fogyasztani!
A tempeh kiváló B-vitamin-, vas-, kalcium- és rostforrás, a szójakészítményekhez hasonlóan extrém magas a fehérjetartalma (20 g fehérje 100 grammban!), és a húsoktól eltérően gyakori fogyasztása sem okoz magas koleszterinszintet. Ellenben védi a szívet, segít normál szinten tartani a vérnyomást, és még az inzulinrezisztencia kezelésében is hasznosnak mutatkozik.
![Tempeh-2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4840/48401/484010/48401030_50ee0a2f768e5264b9a4de6ad44ce8cf_wm.jpg)
Akárcsak a tofu, a tempeh is tartalmaz egy izoflavonoid nevű antioxidánst, amelyet fitoösztrogén néven ismerhetsz, és amely gyulladáscsökkentő, rákellenes hatásáról ismert, illetve ösztrogéndominancia esetében is hatásos lehet. A tempeh azért is kiváló növényi fehérjeforrás, mert a legtöbb hüvelyessel ellentétben nem okoz puffadást és gázképződést, sőt még irritábilisbél-szindróma (IBS) esetén is fogyasztható.
Így készítsd elő
A tempeh kissé keménynek és száraznak tűnhet, amikor kiveszed a csomagolásából, ez az állapot azonban már egy 10 perces hőkezeléssel is könnyedén megszüntethető. Szinte bármilyen formában elkészíthető, ahogy egy hússzelet is: jól állnak neki a fűszerek, a pácolás, kockázhatod, szeletelheted, sütheted és főzheted. Az extrém magas hőmérsékleten történő, bő olajban sütést azonban nem viseli jól, hiszen a hő hatására veszít antioxidáns-tartalmából.
![Tempeh-1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4840/48401/484010/48401032_db8b1c71a2a417ef98f26c1d11455ffa_wm.jpg)
Főként szendvicsek, hamburgerek, saláták és wokételek népszerű alapanyaga, de megfelelő páccal akár feltét is lehet a főételben.
Mikor ne fogyaszd?
Kerüld a tempeh és minden szójakészítmény fogyasztását, ha szójaallergiád van. Aggodalomra adhat okot az is, hogy a szója befolyásolja a pajzsmirigy működését, vagy az egyes pajzsmirigygyógyszerek felszívódását. A biztonság kedvéért konzultálj az orvosoddal a szójafogyasztásról, ha bármilyen pajzsmiriggyel kapcsolatos kezelésben részesülsz.
Fotók: Getty Images