Miért esszük túl magunkat karácsonykor? Az agyunk is tehet róla

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebéd a nagymamánál, vacsora barátoknál, céges bulik, decemberben úgy tűnik, nem csak két napig, hetekig mással nem foglalkozunk, csak eszünk és eszünk. De miért van ez, és hogyan lehet tetemes hízás nélkül túlélni?

Sokáig nem értettem ezt a furcsa jelenséget. Szenteste napján még megállok a rendes menü végigevésénél, és a bejgliig talán eljutok, de a hókifli és a flódni már kifog rajtam. Szédelegve, fújtatva vánszorgok haza, és fogadkozom, hogy sosem eszem többet. Aztán eltelik a karácsony első, második napja, és az ünnepek utáni napokban teljesen megfordul a helyzet. Már reggel meghalok az éhségtől, így a következő összejövetelen még többet és többet eszem, szilveszterre pedig már biztosan felszedtem egy-két kilót.

Teher alatt nő...

Mivel az első, második és a harmadik ünnepi ebéden is túlesszük magunkat - tehát több folyadékkal és étellel terheljük a gyomrunkat, mint amennyit kényelmesen elbírna -, szegény agyondolgoztatott szerv megadja magát, és elkezd tágulni.

Ha csak egy-két étkezéssel bombáznánk túl gyomrunk egykilós alap befogadóképességét, akkor még nem lenne nagy baj. De mikor már napok óta túltömjük, és a megnövekedett gyomor nyomja a körülötte lévő szerveket is, a savat pedig felnyomja a nyelőcsőbe, így végül nem talál más megoldást szegény, mint hogy alkalmazkodik a helyzethez. Növeli a kapacitásait. Így lehet az, hogy három-négy nap következetes túlevés után egyre többet és többet akarunk enni.

karacsoniy tuleves

Az agy jelez

Amikor túlesszük magunkat, az agyunk elkezd egy olyan hormont termelni, amitől elméletileg rosszul kellene lennünk, és le kéne állnunk a mértéktelen evéssel. Csakhogy az agyunk néha lassabban működik, mint amilyen tempóval a bejglik végigcsusszannak a torkunkon, és lemaradunk a jelről. 

Három hasznos tanács

A Psycology Today pszichológusa három olyan tanácsot ad a túlevés ellen, ami valóban hasznos lehet. 

1. Tervezz: Nem elég, ha azt mondod, diétázom, vagy nem eszem túl magam, ennél pontosabb tervekre van szükség. El kell határozni előre, mit és mennyit eszel aznap. Mondjuk: kihagyod a krumplit, és a bejgliből is csak egy szeletet eszel.

2. Figyelj magadra: A test egy rakás jelet küld a jóllakásról, arról, hogy itt elég, és nincs szükség többre. Csak észre kell venni. Ehhez persze nem árt lassan enni, mindent megrágni, és várni egy keveset két fogás között.

3. Kis adagok. Az ember nem addig eszik, amíg éhes, hanem amíg ki nem ürül a tányérja. Ha kevesebbet szedsz, talán van esély rá, hogy kevesebbet is fogsz enni.

Ezt is szeretjük