Ki ne dobd! A répa zöldje, cékla vagy brokkoli levele nagyon egészséges – Mit készíts belőle?

sárgarépa2cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legtöbb családban a zöldségek zöldje a kukában végzi, egyszerűen azért, mert sokan úgy vélik, semmire nem lehet vagy nem érdemes használni, pedig ez nagy tévedés.

Vegyük például az egyik legegészségesebb zöldséget, a brokkolit, aminek a levelei tele vannak vitaminnal, ugyanolyan értékesek, mint a rózsa. Már 30 gramm brokkolilevél elfogyasztásával a szervezetünkbe juttathatjuk a napi szükséges A-vitamin 90%-át. A levelek C-vitaminban is bővelkednek, tehát természetes immunerősítőt dobunk a kukába, amit változatosan fel tudnánk használni.

A brokkoli esetében a szára is a kukában végzi, pedig rostban gazdag, egy probléma van csak vele: kicsit hosszabb ideig kell főzni, hogy megpuhuljon. Persze nem feltétlenül szükséges megfőzni, vékonyan szelve, roppanóssága miatt friss salátába is belekerülhet, édeskés íze miatt jólesik majd elfogyasztani.

A brokkoli levele és törzse mellett más zöldségek egyes részeit is értéktelennek tartjuk, pedig finomak, változatosan fel lehet őket használni, tápanyagban is jócskán bővelkednek - nézzünk is meg pár olyan zöldet, amiket ki szoktunk dobni, de talán a jövőben másképp fogunk rájuk tekinteni.

Répa zöldje

Az édes, roppanós sárgarépa a levesek lelke, nyersen saláta is készülhet belőle, vagy rizses, zöldséges köretekhez adhatjuk, de még tepsiben sütve is izgalmas lesz. Mi a helyzet a zöldjével? Kesernyés íze miatt mindig kukába kerül, pedig növényi rostokkal, káliummal, vassal van tele, A- és C-vitaminban dúskál, ugyanúgy levesekbe, főzelékbe főzhetjük, omlettbe vagy hummuszba is belekeverhetjük, de ízletes pesto is készülhet belőle korianderrel párosítva.

Cékla levele

A céklának szinte mindig csak a gumóját árulják, a levele hiányzik, talán éppen ezért gondolják úgy sokan, hogy nem alkalmas fogyasztásra, pedig akár ínyenc fogások is készülhetnek belőle. A levelek tápanyagban és vitaminokban bővelkednek. A leveleket süthetjük tepsiben, a zsengébbek salátába és smoothie-ba kerülhetnek.

céklact

Karfiol szára

Hasonlóan a brokkolihoz a szár és a levél is felhasználható - tepsibe tolva egészséges ropogtatnivalót süthetünk belőle, de levesekbe is tehetjük, illetve még tócsni is készülhet belőle. A karfiol szára C-, K-, és B-vitaminban gazdag.

Retek levele

A ropogós retek levelét a legtöbben már a boltban lekapják, határozott mozdulattal megszabadulunk tőle, pedig a zöldje rostban, káliumban és vasban is bővelkedik. Zsenge leveleit érdemes izgalmas salátába csempészni, vagy különlegesebb pesto, de még krémleves is készülhet belőle.

Karalábélevél

A karalábé levele szintén nem túl népszerű, pedig ugyanolyan értékekkel bír, mint a gumó, jócskán bővelkedik K-vitaminban. Ami kicsit ront a helyzetén, hogy erős az illata, kicsit keserűbb az íze, de ezt fűszerekkel el lehet nyomni, ha mondjuk karalábé-krémlevesbe tennénk.

karict

Dinnyehéj

A nyár kedvenc gyümölcse, rossz belegondolni, hogy mennyi héj kerül a szemetesbe, pedig a héj tele van A-, C-, B-vitaminokkal, érdemes savanyúságot készíteni belőle, ami magában vagy húsok mellé fogyasztva is isteni lesz.

Az alaposan átmosott zöldséghéjak: hagyma, krumpli, zeller, répa is felhasználható, készülhet belőle alaplé, amit lefagyaszthatunk, főzés során pedig felhasználhatunk. A hagyma héjából külön tea is készíthető, ami remek köhögéscsillapító hatással bír.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük