Van otthon pizzavágód és hámozókésed? Ezek legyenek mindenképp a konyhádban

konyhai cuccok cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bár mindenki másmilyen konyhai eszközökhöz ragaszkodik, vannak olyan tárgyak, amelyeket mindenképpen érdemes beszerezned.

A konyha a lakásnak az a helyisége, ahol szinte a legtöbbet tartózkodunk - hiszen itt készül a reggeli, az ebéd és a vacsora. Mindenkinek megvannak a kedvenc eszközei, amelyek nélkül nem tudná elképzelni a konyhai munkát, de van néhány olyan dolog, ami szinte kötelező a sütés-főzéshez.

Ezeket az eszközöket olasz séfek ajánlásai alapján gyűjtötte össze a thekitchn.com nevű portál. Amikor már megvannak a legszükségesebb dolgok, akkor ügyelj arra is, hogy a feleslegeseket viszont ne halmozd fel, erről is álljon itt egy lista

Egy jó kés

A konyhában kétségkívül a legfontosabb eszköz a jó kés. A séfek szerint kétfajta késre van szükség: egy jó éles szakácskésre és egy recés késre. Egy jó hámozókés sem árt, ezzel kisebb dolgokat, koktélparadicsomot vagy csokoládét is apróra darabolhatsz. A hámozókés egy sima pengével ellátott apró kés, amellyel hámozhatsz és akár még farigcsálhatsz is, ha szeretnél, bonyolultabb formákat is. 

hámozókés belső

Pizzavágó

Az Egyesült Államokban található egyik olasz pizzéria tulajdonosa szerint minden háztartásba kell egy pizzalapát, egy pizzasütőkő és egy pizzavágó. Ezekkel nemcsak finomabb pizzák készülnek, hanem jelentősen megkönnyítik a sütést is. A kő egyenletes hőeloszlást tesz lehetővé, a lapáttal pedig sokkal könnyebb a sütőbe tenni a tésztát. A pizzavágóval könnyen vághatsz majd szép és egyforma szeleteket. 

pizzavágó belső

Reszelő

Nem a nagy reszelőre gondolok, hanem a kicsikére, amellyel citromhéjat, parmezánt vagy szerecsendiót reszelhetsz. Ha pedig tortát sütsz, ezzel az eszközzel csodás csokiforgácsokat készíthetsz rá díszítésnek. De fokhagymához vagy gyömbérhez is kiváló, így nincs szükség nyomóra, ínyenceknek pedig szarvasgombához is szuper választás. 

kisreszelő belső

Csipesz

Aki főz, biztosan forró tárgyakkal is érintkezik. Ezért egy rozsdamentes fogó, avagy csipesz is elengedhetetlen konyhai kellék. Kiveheted vele a sütőből a forró tepsit, megfordíthatod vele az ételt a grillen, de a segítségével ráteheted a frissen megfőtt tésztát is a tányérra - mindezt egyetlen eszközzel. 

csipesz belső

Szűrő vagy szita

Bár ez az olasz séf listájában nem szerepelt, a szűrő szintén nélkülözhetetlen a konyhában. Ha tésztát kell leszűrni, mindenképpen, de ha gyümölcsöt vagy zöldséget mosol, akkor is szükséged lesz erre az eszközre. A szűrő előnye, hogy nem áll meg benne a víz, így jobban meg lehet mosni az alapanyagokat. A sütemények készítésénél pedig szitára lesz szükséged, mert az igazán levegős piskótához és a többi süteményhez érdemes a lisztet először átszitálni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon