Koccintsunk Champagne-nal a champagne-ra - Október 18-án ismét megünnepeljük a habzó italt

pezsike
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem nagyon találkoztam még olyan emberrel, aki ne szerette volna a pezsgőt, akit ne borzongatott volna meg a dugó halk pukkanása, és aki nem kortyolta volna élvezettel ezt a habzó italt.

Magyarországon az utóbbi években egyre népszerűbb a pezsgőfogyasztás, egyre többen keresik a prémium pezsgőket és a champagne-okat. Az első és legfontosabb, hogy a champagne nem azonos a pezsgővel, hisz az kizárólag Franciaország azonos nevű borvidékéről érkezhet, így nem csupán egy pezsgőtípus, hanem a borvidék neve is.

Champagne Franciaország legészakabbra fekvő, leghűvösebb borvidéke, a 34 ezer hektáros régió fővárosa Reims, az innen érkező italok 1936 óta eredetvédelem alatt állnak. Kizárólag a helyben szüretelt termésből és helyben készített pezsgő lehet champagne. A champagne egyenlő a magas minőséggel, a pezsgő feltalálója, Dom Pérignon apát követői a 17. század óta tökéletesítik módszereiket és az itt készülő cuvée-ket. 

Szőlők házasítása, avagy miből készül a champagne?

A champagne három szőlőfajta, a pinot noir, a pinot meunier és a chardonnay egyikéből vagy ezek házasításából készül, úgynevezett Méthode Traditionelle eljárással, vagyis palackos erjesztéssel. A champagne-ok nagy része fehér, pedig a pinot noir és a meunier is kékszőlő. A kékszőlő-fürtöket kíméletesen préselik, és miután a szín a héjban van, ha gyorsan eltávolítják, nem színezi meg az italt. 

champagne régió

Hogy készül a champagne?

A száraz, már erjedt alapbort palackokba töltik,  majd élesztő hozzáadásával itt indul el a második erjedés, amitől az ital buborékos lesz. Az erjedés során keletkező élesztőmaradványokat, vagyis a seprőt a palack nyakába gyűjtik, majd kiszedik. Az erjedés során elveszett folyadékot pótolják, és beállítják az ital cukortartalmát. A szárazsági fok szerint a champagne-ok többsége a brut, azaz a nagyon száraz csoportba tartozik. 

Global Champagne Day

A Global Champagne Day-t, vagyis a Nemzetközi Champagne Napot minden év októberének harmadik péntekén, immáron huszadik alkalommal rendezik meg világszerte. Idén az ünnep október 18-án lesz. Először 2010-ben az Egyesült Államokban tartották, és onnan terjedt el a világon. Ez egy olyan nap, amikor a fogyasztókat arra biztatják, hogy az ünnep alkalmából bontsanak fel egy üveggel a habzó italból és koccintsanak az egészségükre, ezáltal népszerűsítsék ezt az italt. Az ünnep érdekessége, hogy online és offline is meg lehet ünnepelni, a résztvevőket csak arra kérik, hogy töltsenek fel fotókat, videókat, és a #GlobalChampagneDay hashtaggel jelezzék, hogy részt vesznek rajta. A mára hagyománnyá vált októberi kampány edukációs célt is szolgál, a Comité Champagne kulcsüzenete, hogy csakis a francia champagne borvidéken készült pezsgő viselheti ezt a nevet.

Itthon évek óta több rendezvény szerveződik erre a napra, az InterContinental Budapestben a kötetlen kóstolás és a délutáni vezetett mini kóstolók mellett a Dunakorzón Champagne-sétát indítanak, az egyik kiemelt program pedig a Champagne DEUTZ mesterkurzusa.

A ház képviselője, Elizaveta Le Floch személyesen érkezik Budapestre, hogy bemutassa a Deutz harmonikus, finomra hangolt pezsgőit. A Deutz nem csak a legjobb nevű házak egyike, de szakmai tudásának is a legjavát adja. Gazdag portfóliójuk a stílusos Brut Classic-tól egészen a CSWWC 2019 pezsgő-vb aranyérmes Amour de Deutz prestige cuvée-ig ível.

A Paris Budapest étteremben Telmont Champagne kóstoló várja a pezsgő szerelmeseit, de aki nem éri be ennyivel, a champagne-ra hangolt vacsorával kényeztetheti magát. 

Pezsgőfogyasztás=sznobizmus?

Annak ellenére, hogy a pezsgőfogyasztás, ezen belül a minőségi italok fogyasztása évről évre növekszik, a magyarok egy része a mai napig a pezsgőt kizárólag az ünnepnapok italaként fogyasztja. Pedig a jó minőségű pezsgő bátran beilleszthető egy hétköznapi menüsorba is. Étkezés elején aperitifként, vagy főétkezéshez fogyasszuk, étkezés végén a buborékok miatt nem tanácsos. Ami fontos, hogy sötét helyen tároljuk, és jól (9-12 fokra) behűtve kínáljuk. A magyarországi champagne-fogyasztásról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de a szakértők szerint nagyjából 50 palack fogy évente. Franciaország után a legnagyobb champagne-fogyasztó az Egyesült Királyság. Angliát az Egyesült Államok követi, Németország a negyedik, míg Belgium az ötödik helyen áll. 

A pezsgő és a hírességek

A pezsgő különleges íze sok hírességet megihletett. Talán a leghíresebb ilyen mondás Coco Chanel francia divattervezőnő nevéhez fűződik, aki a következőt mondta: "Én csak két esetben iszom pezsgőt: amikor szerelmes vagyok és amikor nem."

A champagne Churchill brit politikust is megihlette: "A champagne-t győzelem idején megérdemeljük, vereségben szükségünk van rá.”

Napóleon francia tábornok is különleges viszonyt ápolt az itallal: „Champagne-t iszom, amikor győzök, hogy megünnepeljem, és champagne-t iszom, amikor veszítek, hogy megvigasztaljam magam.”

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük