8 szuper salátaöntet nyárra: joghurtos és citromos dresszing is van közte
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nyáron nem elég, hogy sokszor csak valami könnyedet, leginkább salátát kívánunk, még az öntet se jó, ha nehéz, majonézes, inkább csak finoman olajos, gyümölcsös, citrusos legyen.
A különféle kevert saláták úgy lesznek igazán tökéletesek, ha valamilyen hangsúlyos vagy kevésbé hangsúlyos öntettel koronázod meg őket. A legegyszerűbb zöldsaláta is egészen más ízt kap, ha friss dresszinggel öntöd le. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy melyik dresszing mennyire hizlal.
Azt biztosan kijelenthetjük, hogy a bolti, kész salátaöntetek tele vannak hozzáadott cukorral és egyéb, nem biztos, hogy egészséges hozzávalókkal. Annyira kevés munka őket összedobni, hogy nemcsak az egészséged, hanem a pénztárcád miatt is érdemes a házit választani. Ha csak zöldsalátád van otthon, akkor is van választék öntetekből. A válogatásban szereplő dresszingek is a finomabbak, alakbarátabbak közé tartoznak, a nehéz majonézes salátákat hagyjuk meg télre.
Málnás vinaigrette
Ha létezik igazi nyári salátaöntet, akkor ez a málnás vinaigrette az. Semmi nagy trükk nincs benne, az alapöntethez kell a friss gyümölcsöt passzírozni. Ettől nemcsak szép színt kap az öntet, hanem kellemes gyümölcsízt is.
Kapros-joghurtos öntet
Rajongóknak kihagyhatatlan ez a kapros-joghurtos öntet, amely friss és könnyű, és szintén csodát tesz a legunalmasabb salátával is. Kaporszezonban mindenképp alap, hogy elkészítsd, a másik hozzávaló pedig a jó minőségű görög joghurt.
Fokhagymás öntet
A sült fokhagyma egyáltalán nem olyan hivalkodó ízvilágú, mint a nyers, így azok is bátran próbálják ki, akik berzenkednek tőle. A héjában sült fokhagyma belül krémes, édes, egészen más karakter lesz. Ha pedig pépesíted, szuper salátaöntet készülhet belőle.
Rukkolás-mustáros öntet
A rukkola igen intenzív, picit csípős ízű zöld, de érdemes rendszeresen fogyasztani, mert egyrészt feldobja a salátákat vagy akár egy pizzát, másrészt meg nagyon egészséges, magas a vitamin- és az ásványianyag-tartalma. Készíthetsz belőle öntetet is egy kevés mustárral keverve, ha lágyítani szeretnéd, azt olívaolajjal teheted meg.
Avokádós öntet
Az avokádó salátába szeletelve is isteni, de öntetként is remekül funkcionál. Általában fokhagymával és citrommal vagy lime-mal állítják párba, de gyakran kerül mellé még koriander is. Ebbe az avokádós salátaöntetbe olívaolaj, görög joghurt és víz is megy.
Kakukkfüves öntet
Ez az egészen könnyed és citrusos kakukkfüves öntet nemcsak salátákra, hanem grillhúsok, zöldségek és olyan köretek mellé is illik, mint a rizs. Az öntetbe apróra vágott citrom, friss citromlé, fokhagyma és friss kakukkfű kerül, az egészet az édes-sós olívaolaj fogja össze. Ez a könnyű és üde dresszing minden nehéz fogást feldob.
Ecetes öntet
A salátaöntetet sajnos nem lehet érzéssel készíteni, egy kis matek nem árt hozzá. Nincs ez másként a klasszikus ecetes salátaöntettel sem, amelyet fejes salátához használnak leggyakrabban, hogy aztán tökéletesen kiegészítse a tojásos nokedlit.
Mézes-mustáros salátaöntet
Ha nagyon szigorúan vesszük, ez a salátaöntet lehet akár nagyon hizlaló is, de ha nem mézezed túl, és nem öntesz egy litert a salátára, akkor szerintem ez az egyik legfinomabb dresszing, amely bármilyen, amúgy ízetlen salátalevelet is az egekbe emel. A mézes-mustáros salátaöntetnél figyelj oda az arányokra, de mint említettem, a receptben leírtakhoz képest a méz mennyiségét kicsit csökkentheted, ha szeretnéd.
Fotó: Getty Images, Ács Bori, Sági Zsófia / Sóbors