
Mutatjuk, melyik tésztafélét milyen mártással kínáld: spagetti, tagliatelle és társai

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

A 10 legfinomabb húsvéti recept: ezek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról
Ropogós

Tepsis répatorta mascarponekrémmel: nagy adag gyorsan és egyszerűen

Majonézes tojáskrémmel töltött sonkatekercs: mutatós és finom

7 mennyei répás desszert húsvétra: sütés nélkülit is mutatunk

Húsvéti spenótos pite leveles tésztából: főtt tojás sül a közepébe

Így fess húsvéti tojást házilag: ötletek a hagymahéjtól az áfonyáig
Az olasz konyha változatos és ínycsiklandó tésztás fogásairól ismert, minden régiónak megvan a saját pastája, melyekhez különböző mártások, raguk illenek.
A tésztás ételek színes palettáján nagy kedvencnek számít a tepsiben rétegezett lasagne, a némi kézügyességet igénylő töltött finomságok, például a ravioli, de a spagettivel tálalt bolognai vagy carbonara is sokak szívét megdobogtatja.
Még bőven lehetne sorolni a pompás tésztaételeket, melyekkel nem lehet betelni, főleg akkor, ha igazi, kézzel gyúrt pasta kerül a tányérra.
A tészta alapanyagait tekintve nincs különbség, az alap a liszt, só, tojás, víz, ha pedig szeretné az ember, színezheti természetes anyagokkal, melyek a látvány mellett az ízhez is pluszt adnak.

Az izgalmas tésztafajták közül nem könnyű kiválasztani, melyik is a legjobb, mi most mégis megtettük, mutatjuk kedvenceinket, melyekből érdemes feltankolni a kamra polcát.
Spagetti
A világ legkedveltebb tésztafajtája, szinte mindenféle mártással jólesik fogyasztani, még magyarosan, sajtos-tejfölösen is, de a legjobban szaftos ragukhoz illik, amelyekbe húsok és zöldségek is kerülnek. Bár leggyakrabban ezzel tálalják a bolognait, valójában van nála jobb választás, a szélesebb tagliatelle jobban felveszi a szószt.

Makaróni
Az északolasz konyha kedvelt tésztája, melyet levesbetétként is szokás használni, remekül illik hígabb mártásokhoz. Sok sajttal megszórva sütőben is készülhet belőle kiadós rakott tészta, de magyarosan is kínálhatod, pörkölttel egybeforgatva, a szósz bemegy a lukakba.

Linguine
A tészta hasonlít a spagettire a hosszúsága és a vékonysága miatt, a különbség a formájukban van, a linguine lapos, a spagetti pedig kör alakú. A tésztát hagyományosan kagylómártással és tenger gyümölcseivel kínálják.

Tagliatelle
A lapos széles metélt szinte mindenhez illik, érdemes bolognaival kínálni, de egy egyszerűbb gombamártással nyakon öntve is csodálatos.

Penne
A szicíliai tészta szintén nagyon kedvelt típus, paradicsomos és tejszínes mártásokkal a legfinomabb, a barázdált tészta egyenletesen felveszi a szószt, de a lukakba is kerül a húsos-zöldséges raguból. Sokan rakott fogások készítésénél szokták használni.

Ravioli
A változatos formákban készült töltött tészta sokféleképpen készülhet, kezdve azzal, mi kerül bele. Zöldséges és húsos töltelékkel is fantasztikus, tálalásnál nyakon öntheted mediterrán paradicsomos szósszal, levesbetétként is kipróbálhatod, sőt még panírt is kaphat, hogy aztán ropogósra süsd.

Mafalda
A Molise régióból származó tészta Savoyai Mafalda olasz királyi hercegnőről kapta a nevét. A hullámos fajta pasta a leggyakrabban kolbásszal és ricottával kerül a tényárra, de szardellával és fodros kellel is érdemes egybeforgatni.

Gnocchi
Az olaszok krumplis tésztája eltér a többitől, mégsem lehet kihagyni az összeállításból, hisz szó szerint letarolta a világot. A legjobb frissen készítve, igaz, kicsit időigényes, de lefagyasztva elspájzolhatod. A gnocchi tömör finomság, nem csak krumpliból készülhet, próbáld ki ricottával és spenóttal, mindenféle mártással vagy raguval isteni.
Szereted a tésztát? Akkor olvasd el korábbi cikkeinket a témában, melyekben mutatjuk kedvenc tésztás fogásainkat, sőt, azt is eláruljuk, hogy kell jól tésztát főzni.
Fotók: Getty Images