10 isteni, filléres étel az ünnepi költekezések után: egyszerű, gyomorkímélő recepteket mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Elkezdődött az újév, tele reményekkel, tervekkel és persze az ilyenkor szokásos fogadalmakkal. Biztosan idén is sokan felírták a listájukra, hogy egészségesen fognak táplálkozni, száműzik a plusz kilókat.
A december mindig rohanással telik, ilyenkor van a legnagyobb sürgés-forgás a konyhában, nagy lakomák töltik ki a napokat. Januárban azonban minden kicsit csendesebb lesz, összehúzzuk a nadrágszíjat, mindenki igyekszik odafigyelni arra, mire is költ.
A decemberi nagy evés után jólesik visszafogottabban étkezni. A hónap első napjaiban ráadásul sok maradék is van, ezeket leleményesen felhasználhatod, ezzel is spórolhatsz és elkerülheted a pazarlást. Alább szerény, de ízletes fogásokat mutatunk, amelyek akár maradékból is készülhetnek, egészséges finomság is van köztük, de az édesszájúkra is gondoltunk.
Tojásos lepényke
Csupán három alapanyagból készül a puha, foszlós lepényke, amit kenyér helyettesítésére is lehet használni - készülhet belőle szendvics vagy dzsemmel megkenve is el lehet fogyasztani.
Petrezselyemkrémleves
A meleg, ízletes levest hideg napokon különösen nagy élvezet kanalazni. A pénztárcabarát petrezselyemleves tele van ízekkel, a petrezselyemnek köszönhetően vitaminban is dúskál, jót tesz a szervezetnek. A levest tejszínnel is lehet gazdagítani, de puritánabban is készülhet, tejtermék nélkül.
Tojásos bundában sült csirkemell
Hétvégére tökéletes menü a tojásos bundában sült csirkemell. Az így készített hús elképesztően omlós lesz, bármilyen köret mellé tökéletesen illik.
Töktócsni
Tócsnit nem csak burgonyából érdemes készíteni, gyalult tökből is ki lehet próbálni, sokkal könnyedebb lesz, mint a krumplis változat. Mivel a tökhöz jól passzol az édesebb íz, lila- vagy fehérhagymát érdemes reszelni a masszába.
Sütőben sült csirkeszárnyak
A csibe szárnyát sokan nem szeretik, mivel unalmasnak tartják, pedig nagyon ízletes fogások készülhetnek belőle. Az aranybarnára sütött, ropogós csirkeszárny készítésénél fehérbort is lehet használni, sokkal ízesebb lesz tőle a hús. Melegen fogyasztva lesz a legfinomabb.
Krumplirózsa
A krumplit mindenki szereti, rengetegféleképpen készülhet, még a legegyszerűbb változatában is csodálatos. A krumplirózsa nagyon látványos, az elkészítése ennek ellenére egyszerű, magában is kiváló, de köretként is a tányérra kerülhet.
Karalábésaláta
Az egészséges zöldség egész évben virágzik, a legjobb nyersen ropogtatva. Életmódváltóknak nagyon ajánlott a vitaminbomba, ami C-vitaminban különösen gazdag. A karalábésalátába a zöldség mellé zöld alma kerül, de joghurtos-tárkonyos öntettel is fel lehet turbózni.
Paprikás krumpli
Igazi magyaros, tunkolós, laktató étel. A paprikás krumplit érdemes lassan főzni, így lesz a szaftja jó sűrű, olaj helyett pedig zsírral is el lehet készíteni. A krumpli mellé kerülhet virsli, szalonna és kolbász, tálalásnál savanyúság és ropogós kenyér dukál mellé.
Rizsfánk
Az édesszájúakra is gondoltunk, érdemes kipróbálni ezt a megúszós rizsfánkot, ami maradék tejberizsből is készülhet. Az aranybarnára sütött fánkokat fahéjas porcukorral is lehet kínálni.
Kolbászkarikák leveles tésztába csomagolva
A leveles tészta mindig jó barát, ha valami sós finomságot majszolnál édes helyett, akkor kolbászkarikákkal és sajttal töltsd meg a tésztát. Olcsó, nagyon finom és alig lesz munka a pogácsa legyártásával.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors