Az idei Ország Tortájának már a neve is gyönyörű - meg is kóstoltuk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tegnap délután kihirdették Magyarország legjobb tortáit, a hagyományos és a cukormentes változatot is, illetve az év kenyere díjat is kiosztották. 

Mint minden évben, ismét csodásabbnál csodásabb torták küzdöttek az Ország Tortája és az Ország Cukormentes Tortája címért. A döntőbe 5-5 torta jutott, közülük került ki tegnap délután a győztes.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk köszöntésére. Magyar ízeket, Magyarországgal kapcsolatba hozható alapanyagokat és recepteket vár el a zsűri, amelyek nem tartalmazhatnak semmilyen adalékanyagot, ezt szigorúan ellenőrzik.

zsofi 5

Magyarország Tortája 2019

Bár a korábbi években a modernebb, francia vonal dominált, az idei Ország Tortája közelebb áll a hazai tradicionális süteményekhez, mégis van benne valami új és izgalmas.

Idén a győztes a Boldogasszony csipkéje lett, Tóth Norbertnek, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A torta uralkodó íze a málna, minden egyes falatban visszaköszön az íze, de ez nem véletlen, hiszen egyetlen egy tortához több mint fél kg málnát használnak fel. A torta alján egy roppanós málnás réteg található, erre kerülnek a málnával áztatott piskótarétegek és a málnás-fehér csokoládés krém. A csipkét a citromos-bazsalikomos ganache idézi meg, amely közé savanykás, házi málnalekvár került.

zsofi 3

Nem csak a neve és a külseje gyönyörű, az íze is fantasztikus, az egyik leggyümölcsösebb és legüdébb Ország Tortája lett az idei, mindenképpen érdemes megkóstolni.

A második helyezett Dezse Gergő Akali meggyes mandulatortája lett a szombathelyi Mészáros Cukrászdából, a harmadik pedig Ipacs Balázs Kékestető tortája a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdából.

Magyarország Cukormentes Tortája 2019

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, ahol hozzáadott cukor nélkül készült alkotásokat bírálnak.

zsofi 4

Idén a nyertes a Kicsi Gesztenye lett, Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A torta uralkodó íze a gesztenye, amelyet egy kis áfonya és mogyorós ropogós egészít ki. A torta tetejét cukormentes tejcsokoládéívek borítják. A Kicsi Gesztenye szeletenként 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, úgyhogy tökéletes választás lehet cukorbetegek vagy diétázók számára.

Semmilyen utóíze vagy mellékíze nincs a tortának, erről a kóstolás során teljes mértékben megbizonyosodtam, sőt, személy szerint nekem az idei cukormentes változat még a málnás csodánál is nagyobb kedvencem lett.

Mikortól érhetőek el a torták?

A tortákat megkóstolhatjátok augusztus 18-tól az ország több száz cukrászdájában, a pontos listát augusztus 14-től ezen az oldalon találjátok, de augusztus 18 és 20 között a Magyar Ízek Utcájában is megtalálhatóak lesznek.

zsofi 2

Az év kenyere

A Magyar Pékszövetség 2019-es versenyén a Szent István napi kenyér címet a Pedró Pékség nyerte a Szerencse Tarsoly nevet viselő kenyerével. A kenyér hagyományos kovászolási eljárással készült, hozzáadott préselt élesztőt nem tartalmaz. Búzalisztből, durumliszttel készül a különleges formájú, díszített kenyér, amely lassan felszívódó keményítőtartalma és magas fehérjetartalma miatt cukorbetegeknek és sportolóknak is ajánlott.

Fotók: Sági Zsófia/Sóbors 

Ezt is szeretjük